Haberler

Kütahya: İyot Eksikliği Zeka Geriliğine Sebep Oluyor

Kütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen, iyotlu tuzun çocuklarda zeka gelişimini olumlu etkilediğini bildirdi.

Kütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen, iyotlu tuzun çocuklarda zeka gelişimini olumlu etkilediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın anne ve çocuk ölümlerini önlemek için çalışmalar yürüttüğünü belirten Türkmen, "Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı problemlerinin önlenmesidir. Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında UNICEF işbirliğiyle tuzun iyotlanması programı başlatılmıştır. Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları 1994 yılında hız kazanmıştır. Eğitim, kanuni düzenleme, bilgilendirme ve denetimlerle iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak iyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir. Bu nedenle iyodun önemini topluma daha iyi aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını yaygınlaştırmak için duyurular yapılmaktadır" dedi.

İyot kullanımı hakkında bilgiler veren Türkmen, "İyot, canlılar tarafından her gün gıdalarla alınması gereken bir mikro besin öğesidir. İyot yetersizliği sorunuyla karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi problem olur. Bebeklerde zeka geriliği; bebek ve çocuk ölümlerinde artış, kadınlarda düşükler, kısırlık, her yaşta guatr, okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme, anlama, algılama bozuklukları olur. Toplumda iş gücü kayıpları, teşhis ve tedavilere harcanan masraflar ve hayvancılık sektöründe verim düşüklüğü olur. Her gün 90-150 mikrogram (yaşa göre değişiyor) alınması gereken iyot; eksik alınırsa, toplumların sağlığı ve ekonomisi olumsuz etkilenmektedir. İyot yetersizliği yüzünden dünyada 113 ülkede 1.6 milyar insan risk altında olup, 700 milyondan fazla kişide guatr mevcuttur. 40 milyondan fazla insan zihin özürlüdür" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title