Haberler

Kura ile Muhtarlık Köye Huzur Getirdi

Güncelleme:

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Çıraklık köyü sakinleri, muhtarlık seçiminde çıkan kırgınlıkları engellemek için adayı kura ile belirledi.

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Çıraklık köyü sakinleri, muhtarlık seçiminde çıkan kırgınlıkları engellemek için adayı kura ile belirledi.

Köy sakinleri geçmiş yıllarda huzursuzluk ve kırgınlığı neden olan muhtarlık seçiminde farklı yol izledi. Yapılan istişare toplantısında "muhtarlığın bir hizmet yarışı olduğu, birçok adayın seçime girmesi nedeniyle kırgınlıklar yaşandığı" belirtilerek, seçime tek adayla girme kararı alındı. Bunun üzerine 7 aşiretin belirlediği adaylar arasından kura ile çekilen Çelik aşiretinden Fehmi Çelik, gerçekleştirilen seçimde muhtarlığa seçildi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki seçimlerde köyde istenmeden de olsa kırgınlıklar yaşandığını ve huzursuzluk çıktığını söyledi.

Köyün önde gelenlerinin bunun önüne geçebilmek için seçime katılacak adayın kura ile belirlenmesine karar verdiğini belirten Çelik, "Kurada bizim aşiretimiz çıktı. Büyüklerim de benim aday olmamı uygun gördüler. Tek aday olarak seçime girerek muhtar oldum" dedi.

Geçmişte muhtarlık seçimlerinin ardından ortaya çıkan küskünlüklerin bu sefer yaşanmadığına işaret eden Çelik, seçimin ardından köyde tatlı ikram edildiğini kaydetti.

Huzur ve istikrar için kura yöntemine karar verildiğini ifade eden Çelik, "Huzursuzluk çıkabilecek diğer köylerde aynı yöntemin uygulanmasını tavsiye ediyorum. Seçim için kalp kırmak kadar kötü bir şey yoktur. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın'' diye konuştu.

- "Kura çekimi köye huzur ve birlik getirdi"

Köyün imamı Bedir Dündar, seçimlerin yaklaşmasıyla köyde huzursuzluk başladığını belirterek, ihtiyar heyetinin toplanarak, adayın kura ile belirlenmesine karar verdiğini anlattı. Dündar, seçimin ardından köyde herhangi bir huzursuzluk yaşanmadığını kaydetti.

Fırat aşiretinden Mustafa Fırat da kura ile aday belirlenmesinin köye huzur ve birlik getirdiğini ifade ederek, uygulamanın diğer köylerde de hayata geçirilmesini tavsiye etti.

İbrahim Kaya ise muhtarlık seçimi nedeniyle Türkiye'nin çeşitli yerlerinde tartışmalar çıktığını, hatta ölen ve yaralananlar olduğunu anımsatarak, yaptıkları uygulamanın örnek olmasını diledi.

Uygulamaya göre, kurada ismi çıkan aşiretler, sonraki dönemlerde tüm aşiretlerden biri kişi seçilinceye kadar kuraya girmeyecek ve aday olmayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Fırat Fehmi Çelik Adıyaman Kahta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title