Haberler

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlık 1 ayda çözüme kavuşacak! 80 bin başvuru bekleniyor

Güncelleme:

Kira uyuşmazlıklarında dava şartı haline getirilen arabuluculuk sistemi 1 Eylül'de uygulanmaya başlıyor. Arabuluculuk görüşmeleri maksimum 1 ayda sonuca bağlanacak, anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek. Yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı arabuluculara gitmesi bekleniyor.

Zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül'de uygulanmasına başlanacak arabuluculukla yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı, mahkemelere gitmeden en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacak.

BAŞVURULAR ÜCRETSİZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı haline getirildi. Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Başvurularda yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak.

MAKSİMUM SÜRE 1 AY OLACAK

Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.

80 BİN BAŞVURU BEKLENİYOR

Yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı arabuluculara gitmesi bekleniyor. Uygulamayla, uyuşmazlıkların tarafların rızasıyla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira düzenlemesine yönelik yaptığı açıklamada, ev sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıkların derinleşmemesini istediklerini belirtmişti. Bakan Tunç, kira uyuşmazlıklarının mahkemelere gitmeden barışçıl şekilde çözüme kavuşturulacağını vurgulamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Maksimum kiracı Eylül Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

sade vatandaş:

nasıl olacak benim dairenin kirası otuz bin lira o verecek iki binlira nasıl anlaşacağız dairemi ölmüş eşek fiyatınamı kiraya vereceğim

21
18
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Bence hiç arabulucuya bile gerek kalmadan Diyanet her camiden ev sahiplerininde bir gün öleceğini mezara gireceğini üstüne topraklar atılacağını ahiretin olduğunu söyleseler eminimki ev sahipleri bukadar fahiş zam yapamazlardı !!!

16
13
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title