Haberler

Kara Harp Okulu'nda Mezuniyet Töreni

Kara Harp Okulu'ndan mezun olan 163.dönem teğmenler, törenle diplomalarını aldı.

Kara Harp Okulu'ndan mezun olan 163. dönem teğmenler, törenle diplomalarını aldı.

Kara Harp Okulu Orgeneral Cemal Tural Stadyumundaki törene, devam eden tedavisi nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e vekalet eden Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, kuvvet komutanları ve eşleri, bazı ülkelerin Ankara büyükelçileri, askeri ateşeler ve diğer davetliler katıldı.

Kara Harp Okulu'ndan mezun olan 23'ü kadın, 17'si kardeş ve dost ülkelerden olmak üzere toplam 536 Harbiyeli, stadyuma, "Harbiye Marşı"nı söyleyerek girdi.

Çiçek'in şeref tribünündeki yerini almasıyla tören başladı. Çiçek, Harbiyelileri, "Kara Harp Okulu, merhaba" diyerek selamladı.

İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Uyar, Kara Harp Okulu olarak en büyük Harbiyeli Başkomutan ve Ulu Önder Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda yetişen, yüreği hizmet aşkı ile yanan, gerektiğinde vatanın bağımsızlığı, ülkenin bölünmez bütünlüğü, milletin birlik ve beraberliği için gözünü kırpmadan canını feda edebilecek teğmenleri mezun etmekten büyük onur ve gurur duyduğunu söyledi.

Harbiye'nin, kurulduğu 1834 yılından bu yana silahlı kuvvetlere subay yetiştirdiğini belirten Uyar, okulun, her geçen gün daha karmaşık hale gelen güvenlik ortamında, doğru karar verip birliğini en mükemmel şekilde sevk ve idare edebilecek, çağındaki askeri gelişmelere yön verebilecek lider subaylar yetiştirebilmek amacıyla kendisini geliştirip, yenilediğini kaydetti.

Bu yıldan itibaren elektronik, makine, inşaat, bilgisayar, endüstri ve sistem mühendislikleriyle sosyoloji, işletme ve kamu yönetimi dallarında çoklu lisans programına geçileceğini bildiren Uyar, bu programı desteklemek amacıyla bir yandan altyapı modernizasyonu yaptıklarını, diğer yandan ise dünyanın en saygın üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora eğitimleriyle öğretim elemanı yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

Geçen yıl gönderilen 23 personele ek, bu yıl mezun olan 8 teğmeni yurt dışına eğitime gönderdiklerini belirten Uyar, bu programın başlamasına ve sürdürülmesine katkı sağlayanlara şükranlarını sundu.

Daha sonra mezun olacak teğmenlere seslenen Uyar, "Burada edindiğiniz bilgi ve beceriler, tüm hayatınız boyunca her türlü engeli aşmanızda size yardımcı olacak, bu yolda Atatürk'ün ilke ve inkılapları, daima önünüzü aydınlatacak, akıl ve bilim rehberiniz olacaktır" dedi.

Uyar, dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine ve mezun olacak teğmenlerine de "Türkiye'yi ikinci vatanınız olarak görmenizi diliyorum. Sizlerin, ülkelerimiz arasında mevcut iyi ilişkilerin daha da güçlendirilmesinde, bölgemizde ve dünyada huzur ortamının korunmasında önemli roller oynayacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere gönlümüz ve kapımız daima açık olacaktır" diye seslendi.

Tümgeneral Uyar'ın konuşmasının sonundaki, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, en büyük Harbiyeli, Ulu Önderimiz Atatürk'ü ve onun silah arkadaşlarını, ebediyete intikal etmiş bütün Harbiyelileri ve hayatlarını kutsal vatan hizmeti için feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyorum" sözleri davetliler tarafından uzun süre alkışlandı.

-Dönem birincisinin konuşması-

Dönem birincisi Piyade Teğmen Murat Şahin de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve yüce Türk milletine başta ebedi komutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, nice büyük komutan ve devlet adamı yetiştiren Harbiye'den mezun olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Ulu önder Atatürk'ün belirlediği "çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak hedefi"nin temel hedefleri olduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Asil milletimizin tarihsel ve kültürel değerleriyle yoğrulmuş kahraman evlatlarından oluşan silahlı kuvvetlerimizin birer mensubu olarak; geçmişten günümüze, ülkemizde ve bölgemizde tesis edilen barış ortamının en önemli teminatı, milletimizin birlik ve beraberliği ile devletimizin bütünlüğünü bozmak isteyenlerin hain planları karşısında verilen mücadelenin en güvenilir dayanağı olacağımıza söz veriyoruz."

Daha sonra teğmenlere ant içtiren Şahin, mezunlar adına yaş kütüğüne yıldız ve plaket çaktı.

-Çiçek'ten, dönem birincisine diploma-

Törende, daha sonra diplomalar dağıtıldı. Dönem birincisi Piyade Teğmen Murat Şahin, diplomasını Cemil Çiçek'in elinden aldı.

Dönem ikincisi Teğmen Zekeriya Bozkaya'nın diplomasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Okul üçüncüsü Mehmet Fatih Konuş'un eğitim için yurt dışında bulunması nedeniyle, okul dördüncüsü Teğmen Gökhan Demirel'in diplomasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel verdi.

Dereceye giren diğer teğmenlerin diplomalarını da kuvvet komutanları ve protokol üyeleri verdi. Daha sonra, yeni mezun olan teğmenler ve misafir teğmenler diplomalarını aldı.

Öğrenci alayı sancağının devir tesliminin yapıldığı törende, sancaktar ve sancak muhafızlarına kılıç ve diploma verildi.

Tören, mezun olan Harbiyelilerin geçişiyle sona erdi. Teğmenlerin geçişi sırasında davetliler uzun süre alkışladı.

Muhabir: Mehmet Tosun

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İdris Naim Şahin Cemil Çiçek Harbiye Politika Güncel Haberler

title