Haberler

İftar ve Sahurda Beslenme

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Şef Diyetisyeni Selma Öztürk, sahurda hamur işi, çay ve şekerli kompostodan, iftarda da kızartma ve yağlılardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Şef Diyetisyeni Selma Öztürk, sahurda hamur işi, çay ve şekerli kompostodan, iftarda da kızartma ve yağlılardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Öztürk, yaptığı açıklamada, özel bir hastalığı olmayan bir bireyin örnek sahur menüsünün başında 1-1.5 kibrit kutusu kadar light, yağsız, az yağlı, lor ya da keçi peyniri olması gerektiğini kaydetti. Sahurda tok tutması için 1 adet yumurta ile 2-4 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği yenilmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, "3 tüm ceviz veya 10 adet çiğ badem, 3 adet kuru kayısı veya 3 adet hurma da yenilebilir. Tere, roka, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates ve salatalığın da sahur sofrasında olması gerekir. İçecek olarak 1 litre su, şekersiz komposto suları veya şekersiz yarım saat dinlendirilmiş maden suyundan biri tercih edilebilir. Yine 4 kaşık çörek otlu yoğurt, 1 su bardağı kefir veya laktozsuz 200 ml. süt de içilebilir" dedi.

-İFTARDA SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER-

İftarda sindirimi kolay besinlerin tercih edilmesi gerektiğini hatırlatan Öztürk, şunları ifade etti:

"Çok yağlı, kızartılmış, şekerli, şerbetli tatlılar, hamur işi tarzında pide, mantı, börek vb. olursa mide-barsak sisteminde gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması, reflü, kalpte ritm bozuklukları, halsizlik, uyku hali gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalınır.

Su, 1 hurma veya kuru kayısı ile orucu açalım. Ardından ya 1 porsiyon ızgara et ya da sebze yemeği ve 6 adet köfte tercih edilebilir. Yine 2 adet baget, 1 adet balık veya 1 adet ton balığından biri tüketilebilir. İftar için bir başka menüde de 1 kase çorba ile birlikte 1 -3 ince dilim çavdar ekmek, 4 çorba kaşığı sebze yemeği veya 4 kaşık etli kurubaklagil yemeği yenilebilir. Etli kurubaklagil yemeği yerine ise alternatif olarak 3 kaşık bulgur pilavı, integral makarna, 1-2 adet biber, kabak dolma veya 2 -4 adet yaprak sarmadan biri tercih edilebilir. Yine 1 kase cacık veya 1 su bardağı kefir veya 4 kaşık yoğurttan biri iftar masamızda yer almalıdır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Selma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title