Haberler

Dp'li Kahveci: HSYK Seçimlerinde Kadın 'Yok' Sayıldı

Ayşegül Dalkır Kahveci, "Referandumda, Kadınlara Pozitif Ayrımcılık Yapacağını Söyleyerek, Oy İsteyen AKP İktidarının, İlk Sınavında Samimi Olmadığı Ortaya Çıktı" Dedi.

DP Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Dalkır Kahveci, Hükümetin HSYK seçimlerinde kadını yok saydığını belirterek, "Referandumda, kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağını söyleyerek, oy isteyen AKP iktidarının, ilk sınavında samimi olmadığı ortaya çıktı" dedi.

Kahveci yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı tarafından, HSYK'ya doğrudan atanan 4 aday arasında, hiçbir kadının olmamasının oldukça düşündürücü olduğunun altını çizdi. Hükümetin, kadınlara pozitif ayrımcılık konusunda sınıfta kaldığını belirten Kahveci şöyle devam etti:

"Anayasa'nın "Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10'uncu maddesinde değişiklik yapılarak, kadınlar için pozitif ayrımcılığın önünün açılacağı, referandum süresince ve daha sonrasında defalarca dile getirilmiş olmasına rağmen, bu değişikliğin samimiyetsiz ve içi boş olduğu kısa sürede ortaya çıkmıştır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimleri bunu açık bir şekilde gözler önüne sermiştir. 12 Eylül referandumuyla yapılan anayasa değişikliğiyle Anayasanın, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu' başlıklı 159. maddesi değiştirilerek, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, 7 asil, 5 yedek üyeden oluşan üye sayısı, 22 asil, 12 yedek üye olarak arttırılmıştır. Bu artışla doğru orantılı olarak, anayasa değişikliği ile getirilen kadınlara pozitif ayrımcılık maddesi gereğince, HSYK'daki kadın üye sayısının da aynı oranda artmış olması gerekirken, Adli ve İdari Yargıdan gelen kontenjan içerisinde, göstermelik olarak sadece bir tek kadına, yer verilmesi hangi pozitif ayrımcılıkla bağdaşır? Kadınlara pozitif ayrımcılık için anayasa değişikliğine giden Hükümetin, yeni oluşan HSYK kadrosuna, en azından kadınlar için bir kota koyması gerekmez miydi? Kadını toplumsal hayatta yok farz ettiği halde, anayasa değişikliği ile kadına pozitif ayrımcılık getireceği nidaları atan bir zihniyetin, kadına verdiği değer ve bakış açısı, açıkça ortaya çıkmıştır. Böylece kadın-erkek eşitliğine inanmadığını dahi ifade eden Sayın Başbakanın amacının aslında, kadını toplumsal hayattan tamamen silerek eve kapatmak olduğu bir kez daha teyit edilmiştir."(ANKA)

(GO/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title