Haberler

Dikili'de ki 7. Tiyatrolar Buluşma'sında Bir İlk

Güncelleme:

Bu yıl Dikili'de 7'incisi düzenlenen Türkiye Tiyatro Buluşması birçok etkinliğe sahne olurken buluşma bir ilke imza attı.

Sivas katliamından ağır yaralı olarak çıkan ancak komadan kurtulamayarak hayatını kaybeden yazar Metin Altınok'un, 1963 yılında yazdığı ve bugüne kadar devlet tiyatroları ve şehir tiyatroları da dâhil olmak üzere hiçbir alanda sergilenmemiş oyunu 'Duygusuz Yenilgi' ilk defa Dikili'de dünya prömiyeri yaptı. Yazıldıktan 50 yıl sonra sergilenen oyuna Metin Altınok'un kızı Zeynep Altınok'ta katıldı.

Orhan Alkaya'nın yönettiği, Çiğdem Erken ve Grup Gündoğarken'in canlı performansı ile eşlik ettiği 'Duygusuz Yenilgi' adlı oyun izleyenlerin beğenisini kazandı. Oyun sonrası Metin Altınok'un kızı Zeynep Altınok; Sivas Katliamının sadece Alevilere yönelik değil aynı zamanda sanatçı kesimi de hedef alan bir katliam olduğunu belirtti. Daha sonra Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven oyunda emeği geçenlere birer plaket verdi, teşekkür etti.

Söyleşiler

Eski şehir tiyatroları genel sanat yönetmeni Orhan Alkaya, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Hüseyin Avni Danyal, Ayhan Taş, Levent Öktem gibi, 65 akademisyen, yazar ve oyuncunun buluştuğu etkinlikte, CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu, ÖDP Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, ESP genel başkanı Figen Yüksekdağ, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Anti-kapitalist Müslümanlardan İhsan Eliaçık gibi isimlerin de katıldığı söyleşiler gerçekleşti.

Halk ne isterse o olur

Dikili Belediye Başkanı Oman Özgüven katıldığı söyleşide gezi olaylarına değinerek; "Burada demokratik biçimde hak ve özgürlüklerini arayan çocuklarımız bizlere birliği, beraberliği öğrettiler. Karşıt görüşlerin, farklı düşüncelerin bir arada, barış içinde nasıl olabileceklerini gösterdiler. Onlar Türkiye'de birçok şeyi değiştirdiler" dedi. Özgüven konuşmasında Bademli köyünde gençlerin yaz kampları ile ilgili kara propaganda yapıldığını da ifade etti. Özgüven, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in bir televizyon kanalında söylediği sözleri hatırlatarak; "Onlar bizim çocuklarımız. Bir belediye başkanı nasıl olurda çocuklarımızı hedef gösterecek kelimeler sarf eder. Herkesi konuşurken daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Gezi olayları iyi incelenmeli. Halkın özgürlük istemi neden bu kadar rahatsız ediyor. Kimse unutmamalıdır ki Halkın önüne kimse geçemez. Halk ne isterse o olur. Zorbalıkla, uzatılan barış elini zor kullanarak itmek kimseye fayda sağlamaz. Barış'ı ve kardeşliği zedeleyecek her hareketin vebali büyük olur" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sivas Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title