Haberler

Bosna'da Savaş Suçundan Aranan 2 Sırp Yakalandı

Bosna'daki savaş sırasında 1995 yılında yaklaşık 8 bin Boşnakın katledildiği Srebrenitsa soykırımına karışmakla suçlanan eski 2 Sırp askeri gözaltına alındı.(48) Güvenlik ve Araştırma Ajansı (SIPA) mensuplarınca ülkenin doğusundaki Zvornik...

Bosna'daki savaş sırasında 1995 yılında yaklaşık 8 bin Boşnakın katledildiği Srebrenitsa soykırımına karışmakla suçlanan eski 2 Sırp askeri gözaltına alındı.

Bosna Hersek Savcılığınca, AA muhabirine yapılan açıklamada, Bosna'daki savaş zamanında Sırp ordusu üyelerinden Ostoya Stanişiç (61) ve Marko Miloşeviç

(48) Güvenlik ve Araştırma Ajansı (SIPA) mensuplarınca ülkenin doğusundaki Zvornik kentinde düzenlenen operasyonla yakalandı. Savcılık, söz konusu 2 kişinin 1995 yılının Temmuz ayında Srebrenitsa'da toplanan erkeklerden yaklaşık bininin Zvornik kenti yakınında bulunan Petkovci köyünde katledilmesi olayına karışmaktan arandığını kaydetti.

Savcılık, Srebrenitsa soykırımının gerçekleştiği sırada, Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Zvornik Birliği'nin komutanı olan Ostoya Stanişiç'in, Petkovci köyünde bulunan bir okulun binasında tutulan yaklaşık bin Boşnakın katline doğrudan ve askerlerine emir vererek dolaylı olarak katıldığını vurguladı.

Bosna savaşı (1992-1995) sırasında Sırp ordusunda general olan Zdravko Tolimir'in Lahey'deki mahkemede yürütülen davasında 2007 yılında tanıklık yapan Stanişiç, 15 Temmuz 1995 yılında Zvornik'te esir tutulan ve daha sonra idam edilen Boşnakların cesetlerinin "götürülmesi" için komutanlığındaki bir kamyonu verdiğini itiraf etmişti. Stanişiç, ancak Boşnakların "katledilmelerine doğrudan ve dolaylı olarak katılmadığını" ileri sürmüştü.

11 Temmuz 1995 tarihinde BM'nin koruması altında bulunan Srebrenitsa'ya giren savaş suçlusu Ratko Mladiç komutasındaki birlikler, burada bir hafta boyunca 8 bin Boşnakı katletti. Srebrenitsa soykırımın fikir yaratıcıları olan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç ve eski askeri liderleri Ratko Mladiç, "insanlığa karşı suç işlemek, soykırım, savaş adet ve kurallarına aykırı davranmak ve diğer çok sayıdaki diğer savaş suçlarından" yargılanıyor.

Muhabir: Faruk Vele

Yayıncı: Ömer Çetres - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Saraybosna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title