Haberler

Başkan'a İsyan

Haşim Kılıç, Danıştay ve Ysk'yı Eleştirdiği Açıklamasını, "Belde Belediyeleri Kararına İmza Atan 6 Üyenin Arzusuyla Yaptım" Derken, 6 Asıl 2'si Yedek 8 Üye, "Haberimiz Yok, Katılmıyoruz" Dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay ve YSK’yı eleştirdiği açıklamasını, "Belde belediyeleri kararına imza atan 6 üyenin arzusuyla yaptım" derken, 6 asıl 2’si yedek 8 üye, "Haberimiz yok, katılmıyoruz" dedi.

Üyeler, "Anayasa Mahkemesi, Başkan ve 10 üye ile toplanır, salt çoğunlukla karar verir. Usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez" açıklamasını yaptılar.

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kapatılan belde belediyeleri konusunda Danıştay ve YSK kararlarını eleştirdiği açıklaması mahkemeyi böldü. Kılıç, "Açıklamayı belde belediyeleri kararına imza atan 6 üyenin arzusuyla yaptım" derken, 11’i asıl 4’ü yedek 15 üyeli Yüksek Mahkeme’nin 6 asıl 2 yedek olmak üzere 8 üyesi, "Mahkeme görüşü değil. Haberimiz yok, katılmıyoruz" dedi.

Kılıç, dün sabah mahkemeye gelişinde yazılı açıklamayı, beldelerle ilgili kararı veren 6 üyenin arzusuyla yaptığını savundu ve şöyle konuştu: "Bu karar 5’e karşı 6 oyla alındı. 6 arkadaşımızın ne demek istediğini bir kez daha kamuoyuna duyurmak istedik. Benimle birlikte bu arkadaşların, yani çoğunlukta olan 6 arkadaşın arzusu, onayı ve isteği doğrultusunda yapılmıştır. Yalnız başıma yaptığım bir açıklama değildir."

Osman Bey’in haberi olmaması doğal

Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt’ün sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusuna, "Sayın Başkanvekili zaten muhalefetteydi, karşı görüşteydi. Ondan dolayı Osman Bey’in bu konudan haberdar olmaması doğaldır" yanıtını verdi. Kılıç, "Mahkeme başkan ve üyeleri, verdiği kararın arkasında durmak, sahibi olmak durumundadır. Karar, eğer mahkememizin iradesi dışında bir noktaya götürülmüşse bunu kamuoyuna açıklamak görevimizdir. Bundan sonrası YSK’nın görevidir" dedi. Kılıç, "Yüksek yargıda çatlak mı var?" sorusuna da, "Kurumlar arasında kavga, çatlak, öfke, kin asla olmaz. Biz bunları söylemek durumundayız. Onun dışında bir anlam yüklemeyin" karşılığını verdi. Açıklamanın Başbakan’ın eleştirisinin hemen ardından gelmesiyle ilgili soruya Kılıç, "YSK’nın kararını dünkü (önceki gün) Resmi Gazete’den öğrendik. Akşam vaktinde olması tamamen tesadüf. Özel zamanlama yapılmış değildir" dedi.

6 asıl, 2 yedek üye karşı çıktı

Kılıç’ın, bu sözlerine yanıt, öğle saatlerinde Anayasa Mahkemesi’nin 6 asıl 2 yedek toplam 8 üyesinden yazılı olarak geldi. ’Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ adına yapılan açıklamaya katılmayan asıl üye Osman Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş ile yedek üye Cafer Şat ve Fettah Oto’nun imzasıyla yayınlanan açıklamada şöyle denildi:

"Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 gününde yapılan açıklama, Anayasa Mahkemesi’nin görüşünü yansıtmamaktadır. Anayasa’nın 149. maddesine göre Anayasa Mahkemesi, Başkan ve 10 üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasından, Anayasal görev, yetki ve sorumluluk, ilgili kurum ve kuruşlara aittir. Önceden haberdar olmadığımız, bu nedenle de oluşumuna hiçbir katkıda bulunamadığımız açıklamaya katılmıyoruz."

5’i muhalif, 3’ü davaya girmedi

Anayasa Mahkemesi, 862 belde belediyesinin kapatılmasını kısmen iptal kararını 6’ya karşı 5 oyla 31 Ekim 2008’de almıştı. Belde belediyeleri kararına muhalif bu 5 üye ile birlikte 2’si yedek 3 üye daha Kılıç’a karşı açıklamaya imza attı. Açıklamada, belde kararına muhalif Başkanvekili Paksüt, asıl üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Şevket Apalak ve Zehra Aya Perktaş ile bu kararın altında imzası olmayan yedek üyeler Cafet Şat, Fettah Oto ve o gün davaya katılmayan asıl üye Necmi Özler’in imzası var.

8 üye: Sessiz kalamayız

BAŞKAN Kılıç’a karşı açıklama yapan 8 üye dün sabah mahkemeye gelince önce kendi aralarında değerlendirme yaptı. Daha sonra bir üyenin odasında toplanıp, görüştüler. Üyeler, "Sessiz kalamayız. Mutlaka açıklama yaparak, kamuoyunu bilgilendirmeliyiz. Bu açıklama mahkeme tüzel kişiliğinin değil, Başkan Kılıç ve bazı üyelerin görüşüdür. Açıklama yapmazsak bizim için de bağlayıcı olur" sonucuna vardılar.

Kılıç’ın yanındakiler

8 üyenin karşı açıklamasında beldelerle ilgili kararı alan 6 üyeden kimsenin adı bulunmuyor. Başkan Kılıç’ın, "Onların arzusuyla açıklama yaptım" dediği isimler şöyle: Asıl üyeler Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve yedek üye Mustafa Yıldırım.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title