Haberler

Başbakan Erdoğan'a "Kültürler Arası Diyaloğu Himaye Ödülü"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreterliği Himayesi Altında Farklı Kültürler ve Dinler Arasındaki Yönleri Ortaya Çıkararak Medeniyetler Arasında İttifaka Katkıda Bulunmaya Çalışıldığını Belirterek, "Biz Buna 21. Yüzyıl Küresel Barış Projesi Diyoruz. Bu Girişim, İnsanlığın Suni Çizgilerle Bölünme Çalışmalarına Verilen En Anlamlı Cevaptır" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreterliği himayesi altında farklı kültürler ve dinler arasındaki yönleri ortaya çıkararak medeniyetler arasında ittifaka katkıda bulunmaya çalışıldığını belirterek, "Biz buna 21. yüzyıl küresel barış projesi diyoruz. Bu girişim, insanlığın suni çizgilerle bölünme çalışmalarına verilen en anlamlı cevaptır" dedi.

Başbakan Erdoğan'a, İslam Konferansı Teşkilatı İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından, "Kültürler Arası Diyaloğu Himaye Ödülü" verildi. Feriye Lokantası'nda düzenlenen ödül törenine Başbakan Erdoğan'ın yanısıra, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İstanbul Valisi Muammer Güler, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mintimer Shaimiev, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, IRCICA Genel Direktörü Doktor Halit Eren ve çok sayıda davetli katıldı. Törende IRCICA Genel Direktörü Halit Eren bir konuşma yaptı. Eren, "İslam medeniyetleri, diğer medeniyetlerle özellikle Batı medeniyeti arasındaki diyalog için vazgeçilmez bir ön şart. Başbakanımıza kültürler ve medeniyetler arası diyalogun güçlendirici örnek girişimleri ve yaklaşımları için şükranlarımızı ifade ediyoruz. Bunun ifadesini olarak da bu ödülü başbakanımıza onur vesilesi olarak sunuyoruz" dedi.

İKÖ Genel Sekreteri Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ise, yaptığı konuşmada, "Sayın Erdoğan belediye başkanlığı döneminden beri İKÖ'nün çalışmalarına katkı da bulunmuştur. Medeniyetler arası ittifak için, çalışmaları için kendisine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Başbakan Erdoğan'a ödülü İhsanoğlu ve Eren tarafından verildi. Öte yandan hat sanatı ustası Hasan Çelebi tarafından yapılan üzerinde "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan" yazılı tablo da başbakana hediye edildi.

Ödülü alan Erdoğan daha sonra bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Beni bu ödüle layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi insanlığın tarihinden bu yana gösterdiği gelişmeler son dönemde daha da hız kazanmıştır. Normal yaşantımızda kullandığımız ileri teknoloji ürünler, bu tarihin kısa dönemi olan son döneme sığmış ve sığdırılmıştır. Ne yazık ki bu gelişmeler, küreselleşen dünyada insanlığın karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm olmamıştır. Günümüzde açlık, yoksulluk, salgın hastalıklar, şiddet gibi sorunlar insanlığın geleceğe umutla bakmasına engel olmuştur. Devletler arası süre gelen sorunlar, zaman zaman yaşanan çatışmalar, kitle imha silahlarının tehdit unsuru olması, terör örgütlerinin sınırlarını aşan boyutlarıyla bu tablo daha da karanlık hale gelmiştir. İşte insanlığın bu tür sorunlarla mücadelede her zamankinden daha çok yardıma ihtiyacı vardır. Kültürler arası ve dinler arası farklılıkları istismar ederek fayda bekleyen aşırılılık yanlıları, uluslararası toplumu yeni bir bölümün eşiğine getirmişlerdir. İşte burada medeniyetler arası ittifak girişimi büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreterliği himayesi altında farklı kültürler ve dinler arasındaki yönleri ortaya çıkararak medeniyetler arasında ittifaka katkıda bulunmaya çalışıldığını belirten Erdoğan, "Biz buna 21. yüzyıl küresel barış projesi diyoruz. Bu girişim insanlığın suni çizgilerle bölünme çalışmalarına verilen en anlamlı cevaptır. Aslında tarih boyunca farklı kültür ve farklı toplumlar aynı medeniyete katkıda bulunmuş, ortak medeniyetleri zenginleştirmişlerdir. Dolayısıyla ne kimsenin kendisini medeniyetler üstü görmesi ne de kimsenin egemen bir ulus karşısında kendisini bastırılmış hissetmesine gerek vardır. Böyle bir ortamda İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte başlattığımız Medeniyetler İttifakı Girişimi büyük önem taşıyor. Devlet Bakanı Mehmet Aydın'la birlikte İspanyol Federasyonu himayesinde 20 değerli şahsiyet tarafından sıkı çalışmalar sonucunda ortaya kapsamlı bir rapor çıkmıştır. Bu rapor akademik çalışmadır ve önemli öneriler içermektedir. BM Genel Sekreterliği himayesinde bir sekretarya oluşturulup, bu önerilerin ne şekilde hayata geçirileceği hakkında çalışmalar devam etmektedir. Türkiye bu süreçte sorumluluğuna sıkı sıkıya bağlı kalarak aktif bir şekilde çalışmalarına devam edecektir. Fakat bu süreç sadece devletleri ilgilendirmemektedir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için uluslararası toplumum tüm kesimlerinin destek vermesi gerekir. Yani iş dünyası sanatçılar, fikir adamları, basın yayın organlarının çalışmalarımıza desteklerini özellikle bekliyoruz. İKÖ'nün kültürler arası diyalogda yaptığı çalışmaların bundan sonra devam edeceğini ümit ederek herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan 20 Ocak tarihinde 70 yaşını dolduran Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mintimer Shaimiev'e bir vazoyla birlikte üzerinde başbakanın baş harflerinin bulunduğu ama içinde ne olduğu bilinmeyen kırmızı bir kutu hediye etti. Buna karşılık Shaimiev, "Türkiye'nin misafirperverliğine çok teşekkür ediyorum. Türkiye'nin ekonomik gelişmelerini yakından takip ediyoruz" dedi.

(EY-RA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title