Haberler

Balyoz Sanıkları Darbe Araştırma Komisyonu'na Başvurdu

Balyoz davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1.Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Darbe Araştırma Komisyonu'na ifade vermek için başvurdu.

Balyoz davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Darbe Araştırma Komisyonu'na ifade vermek için başvurdu. Doğan'la birlikte dava kapsamında ceza alan 9 sanık Darbe Araştırma Komisyonu'na başvurarak, Balyoz darbe iddiasının araştırılmasını talep etti.

Balyoz davası yargılaması devam ederken 80 sanık Darbe Araştırma Komisyonu'na başvurarak, haklarındaki iddiaların burada yargılanmasını talep etmişlerdi. Sanıkların talebini değerlendiren Darbe Araştırma Komisyonu üyeleri, yargılama devam ettiğinden sanıkların bu talebini reddetmişti. Balyoz davasında mahkemenin kararını açıklamasının ardından sanıklar, ikinci kez Darbe Araştırma Komisyonu'na başvurdu. Dava kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Çetin Doğan ile çeşitli hapis cezaları alan emekli albay Dursun Çiçek, Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Kurmay Albay Nedim Ulusan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç,

emekli Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, emekli Albay Hakan Büyük ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, avukatları aracılığı ile Araştırma Komisyonu'na başvurdu.

Avukat Hüseyin Ersöz tarafından komisyona gönderilen 4 sayfalık dilekçede, sanıkların daha önce komisyona başvurdukları ve bu başvurunun reddedildiği hatırlatıldı. Kendilerine Komisyon Başkanı İstanbul Milletvekili Nimet Baş'tan gelen ret yazısında gerekçe olarak yargılamanın devam ettiğinin belirtildiği ifade edildi. Yargılamanın sona erdiğini ve müvekkillerinin 6 ile 20 yıl arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığını ifade eden avukat Ersöz dilekçesinde, "Talebimizin ret kararında araştırma konularının belirlendiği ve çalışmalara başlandığı ifade edilmiştir. Söz konusu yazıda araştırma konuları arasında 12 Eylül 1980 tarihli askeri müdahale ile 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 tarihli müdahale süreçleri de sayılmıştır. Ancak sayılan bu konu başlıklarıyla ilgili olarak halen yargı süreçleri devam etmektedir. 28 Şubat süreci olarak isimlendirilen dönemde yaşananlarla ilgili olarak TMK 10. madde ile görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma bulunmaktadır. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi ile ilgili olarak da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden bir yargı süreci vardır. Komisyonunuz 1 Temmuz 2012 tarihli yazısında belirtilenin aksine her iki yargı sürecini de araştırma konusu haline getirmiştir. Bu hareket tarzı, araştırılması talebinde bulunduğumuz Balyoz Harekat Planı'na Komisyonunuzun yaklaşımı ile taban tabana zıtlık oluşturmaktadır" dedi.

Dilekçesinde komisyonun 4 Ekim 2012 tarihli toplantısında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün dinlendiğini hatırlatan avukat Ersöz, "Basında yer alan haberlerde Özkök'e Balyoz Harekat Planı ile ilgili soru sorulduğu anlaşılmaktadır" dedi. Özkök'ün Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadelere ilişkin haberlerden örnek veren avukat Ersöz, "Araştırma Komisyonu üyeleri tarafından müvekkillerimizin mahkum edildiği süreçle ilgili olarak bilgi talepleri bulunmaktadır. Bu durum 1 Temmuz 2012 tarihli talebimize ilişkin ret yazısında ifade edilenin aksine sayın milletvekillerinin Balyoz Harekat Planı sürecine yakın ilgi duyduklarını, yine 1 Temmuz 2012 tarihli yazıda belirtilenin aksine konunun Komisyon gündemine geldiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Yargılamanın devam ettiği yönündeki ret gerekçesinin ortadan kalktığını hatırlatan avukat Ersöz, yargılamaları devam etmesine rağmen 28 Şubat ve 12 Eylül davalarının Komisyon'da ele alındığını belirterek, Balyoz iddialarının da Komisyon'da ele alınmasını talep etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Ersöz Çetin Doğan Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title