Haberler

7. Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi

Samsun Mübadele ve Türk Kültürü Derneği tarafından düzenlenen "7.Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi" başladı.

Samsun Mübadele ve Türk Kültürü Derneği tarafından düzenlenen "7. Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi" başladı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen kongreye AK Parti İzmir Milletvekili Fırat Said, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, MHP Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş, CHP İl Başkanı Mehmet Atalay, MHP İl Başkanı Şaban Kılıç, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve mübadiller katıldı.

Halk Oyunları Öğretmeni İsmail Özdemir tarafından sergilenen 'Kadıoğlu Zeybeği'nin ardından açılış konuşmasını yapan Samsun Mübadele ve Türk Kültürü Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, "Ben üçüncü nesil mübadil torunuyum. Bu süreç içersinde gelen büyüklerimiz tutunmaya çalıştık ve tutundular. Düşmanlıklar üzerine değil, dostluk üzerine saygı göstererek, saygı görelim diye düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız kültürel olduğu kadar dostluk bazında da gelişmesi için temenni ediyoruz. Eski düşmanlıklar üzerine düşman olmayalım. Karşılıklı milletlerin ve ulusların kendi içersinde acılarını ancak kendileri tedavi eder düşüncesi içersindeyim. Ortak çalışarak, kültürel eğitimle, beraber çalışarak sorunların beraber giderileceğine inanan insanlarız. Biz dünyada barış istiyoruz" dedi.

GÜNAL: "BİR MİLLET OLMANIN ŞUURU"

Kongreye katılmak üzere Samsun'da geldiğini belirten MHP Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, "Balkan Türklüğü Türk milletinin dünyaya açılması anlamında manevi iklimi anlatarak İslam'ın dünyaya yayılması anlamında ve Türk İslam medeniyeti olmasında önemli katkıları olmuş. Burada o sorunları, çözümleri ve yaşanan acıları yeniden paylaşarak bir millet olmanın bütün unsurları ile şuurunu tekrar paylaşacağız" diye konuştu.

İNCE: "HEPİMİZ TÜRK MİLLETİNİN PARÇASIYIZ"

Vatan terk etmenin acısını onu terk edenlerin bileceğini ifade eden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Siyasetin sıcak arenasından çıkıp böyle bir kongrede yumuşak bir üslupla konuşmak yapmak zor bir iş. Hem burada bakacaksın, göreceksin ama laf söylemeyeceksin, dünyanın en zor işi. MHP Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal neyse ona söylemesem olur da AK Parti'lilere söylemesem zor benim için. Tabi bu işin şakası, söylememeye niyetliyim. Kalp, gönül, yürek birbirine benzer sözcüklerdir ama aynısı değildir. Kalpsiz dediğiniz vicdansız akla gelir. Yüreksiz dediğinizde korkak akla gelir. Gönülsüz dediğinizde de isteksiz olur. Kalp, yürek bu sözcüklerin batı dillerinde karşılığı vardır. Ama gönül sözcüğünün batı dilinde karşılığı yoktur. Gönül sözcüğü Anadolu'ya özgüdür. Bu topraklarda 3 büyük dönüşüm ve değişim noktası var. Bunlardan birisi 1071, diğeri 1299 bir diğeri de 1919 tarihleridir. Yani bizim kaderimizi etkileyen Malazgirt, Söğüt ve Samsun olarak değerlendirebiliriz. Bu 3 büyük değişim noktası olmasa idi bu topraklar farklı olurdu. Bu 3 önemli değişimin yaşandığı kent olan Samsun'dayım. Kimimiz Kürt kökenliyiz, Boşnak kökenliyiz, Arnavut kökenliyiz, Gürcü kökenliyiz ama hepimiz Türk milletinin parçasıyız" şeklinde konuştu.

SAİD: "BİZDEN SAĞCI ÇIKAR, SOLCU ÇIKAR AMA ASLA HAİN ÇIKMAZ"

Balkan insanının hareketli, atak ve konuşkan olduğunu belirten AK Parti İzmir Milletvekili Fırat Said, "Bugün burada MHP'li ve CHP'li Milletvekilleri ile balkan ortak konusunda konuşacağız. Bizim için Arnavut, Boşnak, Kürt fark etmiyor. Hepsini biz aynı kültür havuzunda, aynı bahçede birer çiçek gibi görüyoruz. Biz Türklüğü Müslümanlık olarak gördük, biz Türklüğü inanç olarak gördük, biz Türklüğü Osmanlı olarak gördük. Bizden sağcı çıkar, solcu çıkar ama asla hain çıkmaz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Mehmet Köseoğlu'nun düzenlediği "Balkan Savaşları'nın 100. yılında Viyana Basını Politik Karikatürlerde Savaşın İlk Günleri' resim sergisi gezildi.

"7. Ulusal Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi" iki gün devam edecek. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title