Haberler

2005 Sonrası Araçlara Dikkat! Hackerlar, Frenden Direksiyona Kadar Her Şeye Uzaktan Erişebilir

Güncelleme:

Siber güvenlik uzmanlarına göre hackerlar, otomobillerimizin frenlerinden direksiyonlarına kadar her şeye uzaktan erişip müdahale edebilir. 2005 sonrası üretilen ve wi-fi bağlantısı bulunan tüm araçlar büyük tehlike altında.

Önde gelen siber güvenlik uzmanları, 2005 sonrası üretilen arabaların bilgisayar sistemine girilerek hacklenebileceğini söyledi. Modern otomobillerin onları bir silah gibi kullanmak isteyebilecek devletler tarafından ele geçirilebileceği iddia ediliyor.

DURUM CİDDİ

New York Üniversitesi'nden bir bilgisayar bilimcisi olan Justin Cappos'a göre, yetkilier farkında olmasa da bazı kazaların sebebi bu olabilir bile. The Times'a konuşan Cappos bu durumun önümüzdeki yıllarda acil bir ulusak güvenlik meselesi haline gelebileceğini söylüyor.

MİLYONLARCA SİVİL ÖLDÜRÜLEBİLİR

Justin Cappos, güçlü siber kabiliyete sahip bir ülke ile savaş olması durumunda araçların hacklenmesinden çok korktuğunu ifade ediyor. Bu durumda milyonlarca sivilin, arabalarına uzakta erişim sağlayarak öldürülebileceğinin altını çiziyor.

HER ŞEYİ YAPMALARI MÜMKÜN

Uzmanlar, hackerların araç bilgisayarına sızarak frenlere mesaj gönderebileceğini, hidrolik direksiyonu kapatabileceğini veya araçları kilitleyerek insanları içeride mahsur bırakabileceğini söylerken, şu an aklımıza gelmeyen çok şeyi yapabilmelerinin de mümkün olabileceğinden korkuluyor. Siber güvenlik uzmanları hükümetleri otomobiller için yazılım güncellemesi yapmaya çağırıyor.

SADECE İNGİLTERE'DE SAYI 9 MİLYON

Bugün itibariyle İngiltere yollarında wifi bağlantısı olan yaklaşık 9 milyon araç var. Bu özellik kullanıcıların GPS sistemini kullanma gibi bir dizi görevi kolaylıkla yerine getirmesini sağlarken aynı zamanda aracın elektronik ve otomatik işlevlerini sabotaja açık hale getiriyor.

KÜÇÜK BİLGİSAYARLAR HER ŞEYİ KONTROL EDİYOR

Otomobillerde ortalama 50 ile 100 arasında elektronik kontrol ünitesi yani küçük bilgisayarlar bulunurken, bunlar otomobilin kilit sisteminden hidrolik direksiyonuna ve hatta frenlerine kadar bir çok fonksiyonunu kontrol ediyor.

1.4 MİLYON ARAÇ GERİ ÇAĞRILMIŞTI

2015 yılında Jeep Cherokee firması, ABD'li araştırmacıların arabalarının sistemlerinin internet üzerinden, uzaktan gasp edilebildiğini gösterdikten sonra 1.4 milyon aracı geri çağırmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Times Otomobil Komik - İlginç Teknoloji Güncel Haberler

500

Yorumlar (5)

hasan şap:

Murat 131 e biniyorum kafam rahat trilyarları olan godamanlar düşünsün banane insanlar hep fakirlikten ölecek değil ya

8
0
yanıtYanıtla
fukara:

sen çok yaşa hasan kardeşim. kardeşim benim.

0
0
yanıtYanıtla
dikkat:

dikkat li kulanmakta fayda var ozaman

0
0
yanıtYanıtla
ali haydar:

hız sabitlemeye aldınız mesela, 130 km hızla gidiyorsunuz. ani durmanız gerekti frene debraja basıyorsunuz araba sabit hızda devam ediyor. arabayı zapt edemiyorsunuz.

0
0
yanıtYanıtla
Seher:

??????

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title