Haberler

Yeni Teşvik Yasası Gaib'te Masaya Yatırıldı

"Yeni Teşvik Sistemi ve Yatırımlarda Devlet Yardımları"nın konu edinildiği seminer, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nde (GAİB) düzenlendi.

"Yeni Teşvik Sistemi ve Yatırımlarda Devlet Yardımları"nın konu edinildiği seminer, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nde (GAİB) düzenlendi.

GAİB'de düzenlenen seminerde Yeni Teşvik Yasası masaya yatırıldı. Toplantıya Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel ve beraberindeki heyetle, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahaddin Kaplan ve çok sayıda sanayici, işadamı ve ihracatçı katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yeni yasanın sanayiciye bir çok kolaylıklar sağlayacağının altını çizdi. Gaziantep'in yeni yasayla 3. Bölge'ye alındığını kaydeden Çıkmaz, Doğu ve Güneydoğu illerinin kalkınması ve müreffeh bir hayata kavuşmasının, yeni teşvik sisteminin hayata geçirilmesine ve uygulanmasına bağlı olduğunu söyledi. Çıkmaz, "Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran sistem bugüne kadar yapılan en kapsamlı teşvik sistemi olarak gözüküyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin kalkınması için Turgut Özal dönemi de dahil olmak üzere bir çok değişik teşvik sistemi modeli uygulandı ama Gaziantep dışında pek işe yaramadı. Bölgeye yeni bir canlılık ve dinamizim sağlayacağına inandığımız teşvik yasası işsizliğin önüne geçeceği gibi terörün de önlenmesinde önemli bir etken olacaktır" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in elini taşın altına koyan, müteşebbis ruhlu sanayicileriyle önemli bir sanayi şehri olduğunu vurgulayan GAİB Başkanı Çıkmaz, bundan önceki teşviklerin tüm komşu illerde uygulanmasına rağmen Gaziantep'te hayata geçirilmediğini aktararak, "Gaziantepli sanayici ve işadamlarının çeşitli defalar dile getirdiği 'sanayiye ve yatırımlara dayalı teşvik sistemi uygulaması' istemi, böylelikle uygulanmaya da başlıyor. Ayrıca geçmiş yıllarda Suriye'de de teşvik sistemi uygulanmıştı. Ama son olaylar gösterdi ki insanın kendi ülkesine ve şehrine yatırım yapması kadar önemli bir şey yokmuş. Bu nedenle biz ilimize yatırım yapmak istiyoruz ve ilimizdeki teşviklerden yararlanmak istiyoruz" diye konuştu.

Yeni yasa ile ilgili açıklamalarda bulunan İbrahim Şenel de, yasayla birlikte yatırımların artacağına ve özellikle kalkınmamış bölgelerde ciddi yatırımların gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti. Yeni teşvik sisteminde 3 temel hedeflerinin bulunduğunu anlatan Şenel, bunların; stratejik yatırımların desteklenmesi, bölgesel teşvik uygulamasının etkinliğinin arttırılması ve ekonomik ve sosyal olarak en az gelişmiş illerin yatırım merkezi haline getirilmesi olarak açıkladı.

Yeni Teşvik Yasası'nda 3. Bölge'de bulunan Gaziantep için de önemli desteklerin bulunduğunu kaydeden Şenel, "Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Öncelikli Yatırımların Teşviki, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki gibi alanlarda Gaziantepli sanayicinin yararlanabileceği önemli hususlar var" dedi.

Şenel Gaziantep'in acilen bir fuara da ihtiyacı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep'te Irak Fuarı'nı gerçekleştirdik. Orada karşılaşılan sorunları biliyorsunuz. Acilen Gaziantep'in bir uluslararası fuar kompleksine ihtiyacı var. Çünkü bu şehir Ortadoğu'nun en gelişmiş sanayi şehridir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, GAİB ve bulunabilecek bir yatırımcı ciddi anlamda fuar yatırımı yapabilir." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı Cahit Nakıboğlu İbrahim Şenel Gaziantep Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title