Haberler

TESK Başkanı Palandöken: "Emeklinin Maaşına Dokunmayın"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli maaşları içerisinde Bağ-Kur emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini belirterek, “Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli maaşları içerisinde Bağ-Kur emeklilerinin en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini belirterek, "Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor. En uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Tekrar çalışmak istediğinde ise yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Verilen hak geri alınmaz. Emekli maaşlarından SGDP kesintisine son verilmeli" dedi.

Emekli olduktan sonra çalışan 480 bin vatandaş olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çalışan emeklilerin sosyal güvelik destek primi ile başlarının dertte olduğunu söyledi. Palandöken, 1 milyar lirayı bulan primleri ödemeyen emeklilerin maaşlarına kesinlikle haciz konulmaması gerektiğini kaydetti. Bağ-Kur'lu esnafın yüzde 80'inin aldığı maaşın ortalamasının 800 lira olduğunun altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"Bağ-Kur emeklisi geçinemiyor. Açlık sınırında maaş alıyor. Emekli olup ta çalışmaya devam ederse yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorunda kalıyor. Geçinemediği için çalışmak zorunda olan esnaf emeklisi cezalandırılıyor. Bugün itibariyle emekli olup işyeri açan ve Sosyal Güvenlik Destek Primini ödeyemeyen 480 bin civarında çalışan var. Bunların 250 bin 175 emekli Torba Yasa ile çıkan yapılandırmadan yararlanarak borcunu taksitlendirdi. Ancak çıkarılan yasaya göre halen borcunu takside bağlayamayan 230 bin kişi başvuruda bulunmadı. Çünkü bu emeklilerin içinde bulundukları durum o kadar iyi değil. Zaten durumları iyi olsa emekli olduktan sonra ikinci kez çalışmaya başlamazlar. Esnaf emeklisinin beklentisi destek priminin kaldırılması ve maaşlarında iyileştirme yapılmasıdır."

"ESNAF İŞVEREN KONUMUNDA"

Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunu belirten Palandöken, "Oysa esnaf ve sanatkarlar işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle emekli olduğu halde halen kendisi bedenen çalışmakta olan esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkanı yaratmaktadır. Bu nedenle emekli esnaf ve sanatkarlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi almak, gençlere iş imkanı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulaması tamamen kaldırılmalıdır" ifadesini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Bendevi Palandöken Bağ Kur Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title