Haberler

Son dakika: Cari denge ekimde 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdi

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası cari işlemler dengesi verisini açıkladı. Buna göre, cari işlemler hesabı ekimde 3 milyar 156 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık 15 milyar 425 milyon dolar oldu. Cari işlemler hesabı bir önceki yılın ekim ayında ise 93 milyon dolar açık vermişti.

Bir önceki yılın ekim ayında 93 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 15 milyar 425 milyon dolar oldu. Bu gelişmede, bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 289 milyon dolar açık veren ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesinin bu ayda 146 milyon dolar fazla vermesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklı net girişlerin 1 milyar 843 milyon dolar artarak 3 milyar 863 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ CARİ İŞLEMLER HESABI 7,7 MİLYAR DOLAR FAZLA VERDİ

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın ekim ayında 3 milyar 106 milyon dolar fazla vermişken, bu ay 7 milyar 721 milyon dolar fazla verdi. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 336 milyon dolar artarak 3 milyar 25 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 190 milyon dolar artarak 985 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayında 29 milyon dolar net çıkış kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde, bu ayda 132 milyon dolar net giriş gerçekleşti.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 337 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları 2 milyar 220 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 55 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 400 milyon dolar net satış yaptığı görülmekte. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1 milyar 240 milyon doları net geri ödeme gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 806 milyon dolar net azalış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 708 milyon dolar ve Türk Lirası cinsinden 691 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 399 milyon dolar net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 575 milyon dolar, 61 milyon dolar ve 328 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 1 milyar 480 milyon dolar net artış gözlendi.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (20)

Boş Yapma Doldur:

Batıyoruz ağa batıyoruz. Bu gece bakalım nelere zam gelecek gidişat hırsızlık artacak cinayet artacak millet raydan çıkacak yazın bir kenara

109
40
yanıtYanıtla
Doğuş:

Doların bundan haberi varmı. 14 ü geçtide

118
12
yanıtYanıtla
Erdoğan uslu :

Merkez bankası kapanmalı. Yoksa dolar 50000 altın 10000 binlere çıkacak. Bunların yiyeceği hat değil bu işler. Hep hikaye dış güçler iç güçler. O larva çıkıyorsa sende indir. Bu filmin sonu hiç iyi değil. The and.

76
18
yanıtYanıtla
Yusuf Ayan:

Bunun bi önemi yok gören için

63
9
yanıtYanıtla
Eren İsmail:

2016 da asgari ücret 1600 TL iken 51 bin TL aldigim araç şimdi 240 bin asgari ücret 2800. Nereden nereye geldik. Birde eskiden ne olursa Amerikalı suclardi herkez şimdi disgucker cikti

57
11
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

Uzakdoğu'dan, kıytırık malları getirip köşe dönenlerin devri bitti, yurt içinden hammadde alıp yurt dışına satabilenlerin devri başladı, bu kur'lar ile yurt dışına açılamayan sanayici ve ihracatci, batmaya mahkum hadi bakalım kolay gelsin iyi gezmeler olsun ..

30
31
yanıtYanıtla
Doğrucu Davud:

Malını mülkünu dolara yatırdığın attığın yorumdan belli. TL nin degersizlenmesini ancak fırsatçılar ister. Bir ulkenin parasinin deger kaybetmesi iyi bir sey olsaydi basta ABD kendi parasinin degerini yitirtirdi. Avrupa ABD aptalmı ki parasi degerlensin. Bizim gibi ulkelerin vatandaslarini sömürme yönteminin modern hali bu. Türk insani ucuz emegini onlarin cerez parasi dedikleri miktara onlara pazarlıyor a. Yani modern kölelik sistemi bu. Anlamak icin kafa yormak gerek ezberciler bunu anlayamaz.

yanıt4
yanıt3
Tutankamon Hoca:

Yahu arkadaş bunu piyasa kaale alıyormu fazla vermiş ithal etmezsen fazla verirsinde ic piyasada almadıgın herşey zamların gördüğün gibi alamıyorsun paran yok işimiz bitti zenginler kendini kurtacagını düşünmesin yağma başlar yakında

50
7
yanıtYanıtla
Salih ÇAKIR:

Acelesi olanlar için iki cümle ile anlatayım. Türk halkı yurt dışında üretilen hiç bir şeyi satın alamamış. Merkez bankası da bununla övünmüş.

41
4
yanıtYanıtla
Toprak Yıldırım:

Cari fazla verme sebebi halkın eskiye göre çok daha az televizyon, bilgisayar vs vs alması. İthalat azaldığı için cari fazla verdi bu ülke. Yani esktrem ihracat yaptı çok iyi durumda ondan dolayı ithalatı da geçer seviyesinde üretim var diye bir saçmalık yok. Haa her 10 kişiden günümüz itibariyle 4 ü bunu yiyecektir ama ne yapalım

32
5
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title