Haberler

Kovanlar Ağustos ayındaki hasat için 2 bin rakımlı yaylalarda yerini aldı

Güncelleme:

Kovanlar Ağustos ayındaki hasat için 2 bin rakımlı yaylalarda yerini aldı Sonbaharda yaptıkları hasadın ardından arıları sıcak bölgelere götüren Aksekili üreticiler, ağustos ayındaki ilk hasat için hazırlıklarını tamamlayıp, Akseki'nin meşhur Çimi Yaylası'na arı kovanlarını taşımaya başladılar.

Kovanlar Ağustos ayındaki hasat için 2 bin rakımlı yaylalarda yerini aldı

ANTALYA - Sonbaharda yaptıkları hasadın ardından arıları sıcak bölgelere götüren Aksekili üreticiler, ağustos ayındaki ilk hasat için hazırlıklarını tamamlayıp, Akseki'nin meşhur Çimi Yaylası'na arı kovanlarını taşımaya başladılar.

Nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan özel kovanları alçak rakımlı bölgelere bırakan arıcılar, kovanların temizliği, artan mumların çıkartılması, zayıf kovanların güçlendirilmesi gibi çalışmaları tamamlayarak, kovanları yöredeki 1960 rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkiine taşımaya başladı. Üretilecek bal, meşakkatli çalışmaların ardından ağustos ayının sonlarında yapılacak hasat ile piyasaya sunulacak. Kışın oldukça fazla yağan karların erimesi ile birlikte bitki popülasyonunun iyi olduğu yaylada bu yıl bal veriminin iyi olacağı bekleniyor.

Arıcılık ata meslekleri

Akseki'de ata mesleği arıcılığı sürdüren Muzaffer Arıca (57), sezon hazırlıklarını tamamlayarak kovanlarını Çimi Yaylası'na çıkardıklarını söyledi. Bal üreticileri olarak sezona iyi hazırlandıklarını ifade eden Arıcı, "Kovanlarımızın bakımını iyi yaptık ve her yıl olduğu gibi kovanlarımızı aynı yere bıraktık. Arılar uçmaya başladı. Bu kış Çimi Yaylasına oldukça iyi kar yağdı. Karların erimesi ile florası ile zengin olan yaylada bitkiler çiçek açmış durumda. İnşallah üretim anlamında bu yıl iyi bal almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde havaların yağması durumunda bitkilerin daha da canlanacağını düşünüyoruz. Çimi Yaylasında yaklaşık 5-6 bin civarında arı kovanı mevcut. Bilindiği gibi Çimi Yaylası'nın balı organik, bilinen ve güvenilen bir bal olduğu için piyasa sıkıntımız olmuyor. Önümüzdeki günlerde yağışlar iyi olup, hava şartları da iyi olursa kaliteli ürün elde edeceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Çimi Yaylası Kuyu mevkiinde arıcılık yapan Mevlüt Arıcı ise yeni sezon için arılarının bakımlarını tamamlayarak Çimi Yaylası'na kovanlarını taşıdıklarını anlattı.

Çimi Yaylası'nda üretilen balın özelliğini anlatan Mevlüt Arıcı, "Akseki'nin Çimi Yaylası'nın özelliği, şalba otu, sütleğen ve geven bitkisinin balı birleşimi. Bu bitkiler birleşince balın kalitesi ortaya çıkıyor. İşte bu üçlü birleşince Çimi Yaylası'nın lezzetli kaliteli balı oluşuyor" ifadelerini kullandı.

"Dünyanın en güzel besin maddesi baldır"

Çimi Yaylası'na her yıl olduğu gibi bu yılda arı kovanlarını getiren Ahmet Arıcı, Dünyada en güzel besin kaynağının bal olduğunu söyledi. Çimi Yaylası'nda yapılan araştırmalarda yaklaşık 2 bine yakın çiçek türü olduğunun bilindiğini söyleyen Arıca, "Biz buraya ilkbaharda çıktığımızda rengarenk çiçekler doğayı süslemektedir. Burası yaklaşık 2000 metre rakımlıdır. Buranın her tarafı doğaldır" dedi.

Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazırlıklarını yapan arıcılar, arıların koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından arıları 1960 rakımlı balı ile meşhur Çimi Yaylası'na çıkarıyor. Yaylada da her yılın mevsimine ve iklim değişikliklerine göre oluşan ballar ağustos ayının ortasında hasat ediliyor. Hasadın ardından milyonlarca arı yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere geri getiriliyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title