Haberler

Koç Üniversitesi Mezuniyet Töreni

Koç Holding Şeref Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Bakanı Rahmi M.Koç, 70 yıldan beri, ilk defa bir ülke, yahut da güçlerin birleştiği bir grubun dünya liderliğine soyunacak durumda olmadığını belirterek, "Lidersiz bir globalizm"...

Koç Holding Şeref Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Bakanı Rahmi M. Koç, 70 yıldan beri, ilk defa bir ülke, yahut da güçlerin birleştiği bir grubun dünya liderliğine soyunacak durumda olmadığını belirterek, "Lidersiz bir globalizm çalkalanmaktadır. Bir taraftan global dünya diyoruz, diğer taraftan da her ülke kendi bacağından asılmak durumunda kalmıştır" dedi.

Rahmi Koç, Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirilen 2011-2012 akademik yılı mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın içinde bulunduğu küresel krizi değerlendirdi. Dünyanın lider sıkıntısı çektiğini vurgulayan Koç, şunları ifade etti:

"70 yıldan beri, ilk defa bir ülke, yahut da güçlerin birleştiği bir grup, dünya liderliğine soyunacak durumda değildir. Lidersiz bir globalizm çalkalanmaktadır. Bir taraftan global dünya diyoruz, diğer taraftan da her ülke kendi bacağından asılmak durumunda kalmıştır, kendi menfaatlerini korumak, kendi politikasını çizmek,kendi kendine ayakta durmak mecburiyetinde bırakılmıştır. Dolayısıyla dikkatli olmanız, hadiseleri yakından takip etmeniz, hata yapmamaya özen göstermeniz ve de gelen fırsatları kaçırmamanız lazımdır."

Büyümenin motorunu üstlenen ülkelerde yavaşlama belirtilerinin başladığını belirten Koç, "Avrupa, bilhassa euro zone, kendi kendine açtığı yaraları sarmaya çalışmaktadır. İşsizlik başını alıp gitmiştir. Amerika paralize edilmiş bir iç politika ve bozuk bir bilanço ile bocalamaktadır. Bir jenerasyon evvel serbest piyasa ekonomisinin itici gücü olan Amerika, Avrupa ve Japonya bugün ayakta durma sıkıntısı çekmektedirler. Dünya finans sisteminin çökmesi sari hastalık gibi Newyork'tan Shangai ve Mumbai'ye kadar bankaları etkilemektedir. Global sağlık sorunları ve alışılmışın dışındaki iklim değişiklikleri, başlı başına bir dert olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Üniversitenin mezun sayısına da değinen ve bu sene 950 lisans ve lisans üstü öğrenci mezun etmenin sevincini yaşadıklarını söyleyen Koç, "Mezun sayımız 8450 ye ulaşmış oluyor. Böylece üniversitemize sahip çıkacak kuvvetli bir mezun topluluğu oluşmuş oluyor. Bu sene geçen sene de olduğu gibi üniversitemize yerleşen öğrencilerimizin sıralamalarında önemli sıçramalar kaydettik, Koç Üniversitesi'ne girmek bir ayrıcalık olmuştur ve Koç Üniversitesi diplomaları fevkalade değerlenmiştir. Biz de Vehbi Koç vakfı olarak bu başarıyı daha da ileri götürmek için geceli gündüzlü çalışmaktayız" ifadesinde bulundu.

Geçtiğimiz akademik yıl içerisinde tıp fakültesi ile ilgili önemli gelişmeler elde edildiğini kaydeden Koç, şöyle devam etti:

"Eylül 2011'de ikinci grup tıp öğrencilerimizi ilk 2000'den aldık. Yeni kurulan Sağlık Bilimleri Enstitümüzde, tıp yüksek lisans çalışmaları başladı. Topkapı'daki eski Arçelik motor fabrikası arazisi üzerine 22 mayıs 2012'de tıp fakültesi eğitim hastanesi temelini attık ve 2014'te işletmeye açılacak hastanemiz ise 250 yataklı 10 ameliyathaneli olacak. İkinci faslı ise hemşirelik okulu ve öğretim üyesi lojmanları sonrasında ise çocuk hastanesi kurmayı planlıyoruz. Beyoğlu'nda kurduğumuz Araştırma Enstitümüz yerli yabancı akademisyenlere hizmet vermektedir."

-Dora Bakoyannis-

Yunanistan Eski Dış İlişkiler Bakanı ve Atina Eski Belediye Başkanı Dora Bakoyannis ise yaptığı konuşmada, batı ve doğu arasındaki sonsuz bağı temsil eden İstanbul'a dönmekten çok mutlu olduğunu belirterek,"Benim Türkiye ile kişisel bağlarım çok sağlam ve güçlüdür. Atina Belediye Başkanlığı yaptığım daha sonra Dış İlişkiler Bakanı olarak hizmet verdiğim süre içerinde Türkiye'deki iş ortaklarımla ikili ilişkilerimizi geliştirmek ve başkentlerimiz arasındaki işbirliği bağlarını kuvvetlendirmek için yakinen çalışma imkanı buldum" dedi.

Mezun öğrencilere "kendinize güvenin,çok çalışın, sağduyunuzu kullanın ve asla ama asla kısa süreli kazançlar için ideallerinizden vazgeçmeyin" tavsiyelerinde bulunan Bakoyannis, "geleceğin liderleri olarak aile, toplum, ülke ve dünya için daha iyi bir geleceğe sahip olabilmemiz adına, sosyal finansal ve politik alanlarda daha geniş bir bakış açısına sahip olmamız gerekmektedir. Bugünün problemleri sadece 'milli' problemler değildir. İnsanların ihtiyaçları ve istekleri her yerde aynıdır, sosyal yükselme ve korunma, finansal ve politik istikrar, sürdürülebilir gelişme. Sizleri küresel vatandaşlar olarak yeni rolünüze kendinizi adamaya ve fikirleriniz düşünceleriniz ve hareketlerinizle dünyayı daha iyi, daha insancıl bir yer haline getirmeye davet ediyorum" dedi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise üniversiteden mezun olmanın hem bir başlangıcın hem de bir bitişin simgesi olduğunu vurgulayarak,

"Sadece başarı ve sonuç odaklı değil aynı zamanda insan odaklı olun lakin ne olursa olsun, en başta heves ve heyecanınızı sakın kaybetmeyin. Her bireyin içinde yaşadığı topluma verebileceği en güzel katkı kendi içindeki heves ve heyecanı en iyi şekilde yaşamasıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Törende öğrenciler daha sonra geri sayım yapılarak keplerini havaya fırlatıp mezuniyetlerini kutladı.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Koç Üniversitesi Koç Holding Rahmi Koç Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title