Haberler

Epdk'dan İdari Para Cezaları ve Lisans İptalleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareket eden şirket ve kuruluşlara yönelik idari para cezasından lisans iptaline kadar önemli uygulamaların bulunduğu kararlar aldı.

ANKARA (AA)- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareket eden şirket ve kuruluşlara yönelik idari para cezasından lisans iptaline kadar önemli uygulamaların bulunduğu kararlar aldı.

Kurul'un ilgili kararları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kurul tarafından "MYĞ/594-33/15230" sayılı madeni yağ lisansı sonlandırılan Ahmet Tokluman-Famer Yağ ve Kimyasal Sanayinin, kapasite raporunu 1 Ağustos 2012 tarihi itibariyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ibraz etmemesi nedeniyle 67 bin 962 lira tutarında idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

"MYĞ/1334-3/23083" sayılı madeni yağ lisansı sahibi Akel İnşaat Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti'nin kapasite raporunu Kuruma ibraz etmemesi nedeniyle 67 bin 962 lira idari para cezası verilmesine ve lisans sahibinin kendisine tanınan 15 günlük süre içerisinde söz konusu raporu sunmayarak ilgili mevzuat hükmüne aykırılığı gidermemesi sebebiyle de madeni yağ lisansının iptal edilmesine karar verildi.

EPDK ayrıca "MYĞ/697-5/16273" sayılı madeni yağ lisansı sahibi Arai Gres Yağ Kimya ve Petrol Sanayi Ticaret Limited Şirketini kapasite raporunu ibraz etmemesi nedeniyle 67 bin 962 lira para cezası uygulanmasına, ayrıca lisans sahibinin kendisine tanınan 15 günlük süre içerisinde ilgili raporu Kuruma sunmayarak ilgili mevzuat hükmüne aykırılığı gidermemesi sebebiyle de madeni yağ lisansının iptal edilmesine hükmetti.

Kurul kararıyla 20 Şubat 2013 tarihli denetimde tespit edildiği üzere "Güleçköy, Bağlar Biga/Çanakkale" adresinde faaliyet göstermek üzere "LPG-BAY/941-54/10730" sayılı LPG otogaz bayilik lisansı alan Arcan Mühendislik İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi Limited Şirketinin sorumlu müdür çalıştırmayarak ilgili düzenlemeye aykırı hareket etmesi nedeniyle 73 bin 263 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

"MYG/2711-6/28169" sayılı madeni yağ lisansı sahibi B.Y.S. Madeni Yağlar İmalat İthalat İhracat Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin lisansa konu tesise ait kapasite raporunu  Kuruma ibraz etmemesi nedeniyle 67 bin 962 lira tutarında idari para cezası uygulanması, lisans sahibinin kendisine tanınan 15 günlük süre içerisinde bu raporu sunmayarak ilgili mevzuat hükmüne aykırılığı gidermemesi sebebiyle de madeni yağ lisansı iptal edilmesine karar verildi.

Ulusal marker denetimleri

Kafkas Petrol Ürünleri Dağıtım Pazarlama Gıda Nakliyat İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin "BAY/939-82/27888" numaralı istasyonlu bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren akaryakıt istasyonundan alınan numuneler üzerindeki TÜBİTAK analiz raporunda, motorine solvent ve yağ karıştırılarak tağşiş edildiği ve gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve ilgili teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal edildiği, ayrıca istasyonda gizli tank bulundurulduğu tespit edildi. Öte yandan istasyondan farklı bir tarihte alınan numunelere ilişkin TÜBİTAK analiz raporuyla motorine ağır ve hafif ürün karıştırılarak tağşiş edildiği ve gerekli şart ve seviyede ulusal marker içermeyen ve ilgili teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal edildiği belirlendi. Konuları değerlendiren Kurul, sözü edilen şirket hakkında toplam 308 bin 193 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Mersin'de ParkoilPetrol Ür. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti. bayii olarak faaliyet gösteren Der-Nus Petrol Nak. İnş. Oto. Gıda San. ve Tic. Ltd.Şti'nin, akaryakıt istasyonundaki bir yer altı depolama tankıyla düzeneğini vaziyet planında bulunmamasına karşın piyasa faaliyetine konu etmesi, akaryakıt istasyonundan alınan motorin numunelerine ilişkin İnönü PAL'in analiz raporlarına göre motorine kaynama noktası yüksek bir maddenin eklenerek tağşiş edilmesiyle ulusal marker seviyesi geçersiz ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmali yapılması, akaryakıt istasyonundaki bir yer altı depolama tankı ile düzeneğinin vaziyet planında bulunmamasına karşın piyasa faaliyetine konu edilmesi, farklı bir tarihte alınan numunenin mineral yağ karışımlı çözücü olduğunu belirten İnönü PAL'in analiz raporuna göre akaryakıt istasyonunda tağşişe yarayan ürün bulundurulması, usulüne uygun olarak talep edilmesine karşın süresi içerisinde yazılı savunma sunulmaması nedenleriyle ilgili tüzel kişiye toplam 353 bin 406 lira tutarında idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Mersin Ferahim Şalvuz Mah. Sait Polat Bulvarında Parkoil Petrol Ür. Taş. San.ve Tic. Ltd. Şti. bayii olarak faaliyet gösteren Der-Nus Petrol Nak. İnş. Oto. Gıda San. ve Tic. Ltd.Şti'nin akaryakıt istasyonundaki bir yer altı depolama tankı ile düzeneğini vaziyet planında bulunmamasına karşın piyasa faaliyetine konu etmesi, motorin numunesine ilişkin ODTÜ PAL raporuna göre teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal edilmesi, başka bir tarihte alınan numunenin solvent-yağ olduğunu belirten ODTÜ PAL'in analiz raporuna göre akaryakıt istasyonunda tağşişe yarayan ürün bulundurulması ve süresi içerisinde yazılı savunma sunulmaması nedenleriyle söz konusu tüzel kişi hakkında toplam 244 bin 665 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

"MYĞ/2671-1/28058" sayılı madeni yağ lisansı sahibi Efa Otomotiv-Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin lisansa konu tesise ait kapasite raporunu Kuruma ibraz etmemesi nedeniyle 67 bin 962 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca anılan lisans sahibinin kendisine tanınan 15 günlük süre içerisinde Kuruma ilgili raporu sunmaması sebebiyle de madeni yağ lisansı iptal edildi.

Gaziantep'te E 90 Karayolu üzerinde "BAY/535-93/14000" sayılı istasyonlu bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren Emin Yavuz-Bindal tesislerine ait akaryakıt istasyonunda, 16 Nisan 2013 tarihinde 38 F 1038 plakalı akaryakıt tankerinden faturasız ve irsaliyesiz akaryakıt ikmal etmesi ilgili mevzuata aykırılık teşkil ettiği için ön araştırma ve soruşturma prosedürüne gerek olmaksızın, yazılı savunma alınması için Denetim Dairesi Başkanlığı yetkilendirildi ve yazılı savunmanın, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Kuruma gönderilmesi gerektiği bildirildi.

"MYG/3074-1/28996" sayılı madeni yağ lisansı sahibi General Madeni Yağ Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin lisansa konu tesise ait kapasite raporunu Kuruma ibraz etmemesi nedeniyle 67 bin 962 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına, ayrıca lisans sahibinin kendisine tanınan 15 günlük süre içerisinde Kuruma ilgili raporu sunmaması nedeniyle de madeni yağ lisansının iptaline karar verildi.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Çanakkale Biga Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title