Haberler

"Enflasyon düşük gösteriliyor" iddialarına TÜİK Başkanı Dinçer'den yanıt: Kul hakkına girmem

Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Sait Erdal Dinçer, TÜİK'in enflasyon verilerini düşük gösterdiğine dair iddialara cevap verdi. Enflasyon hesabında tüm Türkiye'ye karşı sorumlu olduğunu ifade eden Dinçer, "Bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor." dedi.

Muhalefetin enflasyon verilerini düşük göstermekle suçladığı Türkiye İstatistik Kurumu'nun Başkanı Sait Erdal Dinçer, söz konusu iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'a konuşan Dinçer, "Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek... Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

"YANLIŞ HESAPLIYORSAK, DOĞRU ORAN NEDEN SIZMIYOR?"

Hiç bir TÜİK çalışanının enflasyonun yanlış açıklanmasına sessiz kalmayacağını belirten Dinçer, "Bu koltukta şimdi ben oturuyorum, yarın başkası oturur; yani başkanın kim olduğunu boş verin. Siz sanıyor musunuz ki TÜİK'te enflasyon hesaplamasıyla ilgili birimde çalışan yüzlerce arkadaşım ortaya koydukları orandan çok farklı bir açıklama yapılmasını sineye çeker, hiç sesini çıkarmaz? 'TÜİK enflasyonu aslında yüksek hesaplıyor ama baskılar yüzünden düşük oran açıklanıyor' deniliyor. Peki hiç düşünülmüyor mu, hesaplanan doğru oran yıllar yılı nasıl oluyor da hiç sızmıyor? TÜİK yıllardır enflasyonu hesaplanandan düşük açıklayacak ama orada çalışan hiç kimse bunu eşine, dostuna, bir basın mensubuna söylemeyecek." dedi.

"İSTATİSTİKLERDEN BAHSEDİYORUZ"

Dinçer, açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "İstatistiki verilerden söz ediyoruz; devlet sırlarının muhafaza edildiği bir kurumdan değil! Bir hesaplamanın yanlış yapıldığını söylemek, ileri sürmek başka bir şey; hesaplamanın doğru yapılıp açıklanan oranın çarpıtıldığını söylemek başka bir şey! İlkini ileri sürebiliriz, eleştirilecek yönler bulabiliriz muhtemelen vardır da. Ama ikinci çok iddialı bir yaklaşım. Bunu da iddia edebiliriz ama arada bir de düşünelim 'TÜİK nasıl bir kurum ki hesapladığı doğru oranları hiç sızdırmadan yıllardır gizlemeyi başarıyor' diye..."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (30)

OĞUZHAN:

TUİK BAŞKANI ZAT,,,VATANDAŞ OLARAK HAKKIM HARAM OLSUN SANA,,İLAHİ MAHŞERDE,İKİ ELİM YAKANDA OLACAK,.,,ALLAH SENİ BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN...

178
6
yanıtYanıtla
oguz:

zaten başımıza ne geliyorsa kul hakkı yemem faize ezdirmem diyenlerden geliyor

165
6
yanıtYanıtla
Fatih TANSU:

Senin imanın olsaydı, Allah korkun olsaydı asla bu yalanları söylemezdin. hem kul hakkından bahsediyorsun hem de çıkıp yalan yanlış beyanda bulunuyorsun. her şey apaçık ortada. sadece akaryakıta bile yüzde yüzün üstünde zam geldi. pirinç, bulgur, makarna, yağ, kira, benzin, doğalgaz, elektrik vs. vs. her şeye ama her şeye % yüzden fazla zam geldi. ben bizzat piyasanın içindeyim. ticaretin kalbindeyim. 84 milyon hakkını sizden alacak.

146
6
yanıtYanıtla
oguz:

yahu bunlar ne kullanıyor ne içiyor ben anlamıyorum hepsinin kafası güzel yada bunlar türkiyede yaşamıyorlar başka bir ülkeden bahsediyorlar

yanıt54
yanıt1
Selçuk Can Bulut:

öbür tarafta sen yanacaksın hacı dayı...sen akıllısın biz mi salağız...sen dünya makamına kanmış bir fanisin...üzülüyorum sana değil kendi halimize

139
8
yanıtYanıtla
Adem Dönmez:

SEN ENFLASYONUN % 36 OLDUĞUNA İNANIYORMUSUN. SEN RESMEN KUL HAKKI YİYORSON. GEÇEN SENE HANGİ ÜRÜNÜ % 36 DAN ALABİLİYORSUN BİZE SÖYLE BAKALIM. YEDİĞİNİZ BÜTÜN LOKMALAR HARAM SİZİN...

129
10
yanıtYanıtla
ferfer:

vatandaş bas bas bağırıyor alım gücü düştü diye senin rakamın yanlış bunu herkes biliyor,vatandaş senin verdiğin rakamın aslında iki katı enflasyon olduğunun farkında sende haklısın bu yalanı saklamak zor iş yerinden olursun makamından olursun seninde kaybedeceğin çok şey var böyle takla atmaya devamke:)))

130
6
yanıtYanıtla
taner ipek:

Bunu bari demeseydiniz

122
4
yanıtYanıtla
Burak Ergül:

Doğru demiş rakamlar yukarıdan talimatla indirilmiyor bilerek eski metodla yanlış hesaplanıyor . Evet rakamları talimatla indirmiyorsunuz ama veri setiniz güncel değil 1 yıl önceki fiyata göre enflasyon hesaplıyorsunuz , enflasyon sepetiniz dar , enflasyon kalemlerinizdeki ürünlerin satın alma sıklığı düşük . Bu sebeplerden ötürüde vatandaşın gerçek enflasyonunu yakalayamıyorsunuz . Buda bu ülkeye ve kurumunuza olan güveni azaltmaktadır .

115
5
yanıtYanıtla
ali can:

oda demek oluyor ki herkesinde bildiği üzere istatistik verileri doğru olmadığı netlik kazandı.

112
6
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title