Haberler

    Dolar Tatil Yapmadı!

    Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasalarda dün resmi tatil nedeniyle kapalı iken yurtdışı piyasalardaki gelişmelerle dolar/TL son bir haftada gerilediği seviyelerden bir miktar yükseldi.

    Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasalarda dün resmi tatil nedeniyle kapalı iken yurtdışı piyasalardaki gelişmelerle dolar/TL son bir haftada gerilediği seviyelerden bir miktar yükseldi.

    Küresel piyasalarda dolar, Avrupa Merkez Bankası ECB'nin aylık tahvil alım tutarını artırabileceğine yönelik açıklamalar sonrası eurodaki sert değer kaybı ve ardından ABD'deki güçlü konut verilerinin desteğiyle değer kazanıyor.

    ECB, icra kurulu üyesi Benoit Coeure dünkü açıklamalarında, Euro Bölgesi tahvil getirilerindeki keskin yükselişin endişe verici olduğunu ve ECB'nin Mayıs ve Haziran ayındaki tahvil alım tutarında "ılımlı" bir artışa gidebileceğini belirtti.

    Euro, dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer yitirerek 5 Mayıs'tan bu yana en düşük düzey olan 1.1118'e kadar indikten sonra 1.1130'dan işlem görüyor. Dolar endeksi buna paralel olarak 5 Mayıs'tan bu yana en yüksek düzey olan 95.474'e kadar çıktıktan sonra 95.325'ten işlem görüyor.

    Bir önceki hafta Cuma günü 2.70'li seviyelerde seyreden ve geçen haftayı dolar karşısında yüzde 4'ün üzerinde değer kazancına denk gelen 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancı ile TL, 18 Mayıs Pazartesi günü 2.58'in hemen üzerinde günü tamamlamıştı. Kur bu sabah saat 08: 50'de 2.5948/2.5950 seviyesinden işlem görürken aynı saatte sepet bazında TL 2.7415/2.7421 seviyesinde.

    Seçim beklentileri

    Analistler orta uzun vadedeki siyasi endişelere karşın, seçime ilişkin koalisyon ihtimali gibi kısa vadeli endişelerin azaldığını; bunun da yılbaşından bu yana negatif ayrışan TL'yi olumlu etkilediğini belirtiyorlar. TL'nin değer kazancında seçim beklentilerinin yanı sıra, 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yaklaşık yüzde 7 değer kaybeden dolar endeksi de etkili oluyor.

    Seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasıyla yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı.

    TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toparlanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken; TL'deki değer kaybı yüzde 10'un altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 2'ye geriledi.

    TL seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği, ancak AKP'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor.

    AKP'nin tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

    Bankacılar, Nisan ayında yapılan seçim anketlerinin ortalamasının 7 Haziran genel seçimlerinde HDP'nin yüzde 10 seçim barajının çok küçük bir farkla üzerinde olduğunu göstermesine karşın, Mayıs ayı anketlerinin ortalaması ise HDP'nin baraj altında kalabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyorlar. HDP'nin seçim barajı altında kalması halinde AKP'nin Meclis'te 320 sandalyeye ulaşabileceğini belirtilirken, bu rakam tek parti hükümeti oluşturmak için gereken 276'nın üzerinde ancak anayasayı değiştirmek için bir referandum çağrısı yapmak için gereken 330'un altında yer alıyor.

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    Mustafa Kemal Atatürk Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title