Haberler

Kara parada üniversite öğrencileri tehlikede! Hesaplarını kullandıranlar hapse girebilir

Güncelleme:

Üniversite öğrencilerinin gelir arayışına girmesi, kara para şebekelerini harekete geçirdi. Banka hesaplarını başkalarına kiralayan öğrenciler, bilmeden kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı gibi ağır suçların işlenmesine neden oluyor. Yöntemin yaygınlaşması üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) iş birliğine gitti.

Gelir elde etmek isteyen üniversite öğrencileri, banka hesaplarını başkalarına kiralayarak kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı gibi ağır suçların işlenmesinde rol oynuyor. Yöntemin yayılması sonrası Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencileri uyarmak amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iş birliği yaptı.

"GELECEK HESAPLARINIZI YAKMAYIN"

YÖK'ten yapılan açıklamada konuyla ilgili şikayetlerin ortaya çıktığı ve bu nedenle MASAK ile iş birliğine gidildiği bildirildi. MASAK'ın hazırladığı ve YÖK tarafından üniversitelere gönderilen afişlerde öğrencilere, "Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın." uyarısı yapıldı.

HESAP BİLGİLERİNİ ELE GEÇİREBİLİRLER

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan, öğrencilerin hesaplarının kötü niyetli kişilerce farklı yöntemlerle kullanılabileceğine dikkat çekerek siber saldırı yoluyla öğrencilerin banka hesaplarına erişilebileceğini, para karşılığında öğrencilerin hesaplarını kısa süreliğine kullanmanın teklif edilebileceğini veya dolandırıcıların e-mail, SMS yoluyla link gönderip hesap bilgilerini ele geçirilebileceğini anlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin de bilinçli internet kullanmadıkları için öğrencilerin hedef haline gelebildiğini belirtti. Öğrencilerin kredi kartı bilgilerini paylaşmaları, "oltalama" tabir edilen linklere girmeleri nedeniyle hesaplarının kullanıldığını ifade eden Şahin, dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Eğitim

Mali Suçları Araştırma Kurulu Banka Kara Güvenlik 3.Sayfa Eğitim Finans Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (4)

Hakan :

Önüne gelen papara hesabı açarken neredeydiniz

47
2
yanıtYanıtla
Fakparti:

Hükümete para kadar okumayan adam da lazım. Öğrencileri ne duruma sokuyoruz diye sorgulamıyorlar da hesaplarınızı kiralamayın diyorlar. Bunlar da ülke yönetiyor.

24
5
yanıtYanıtla
İsmail Gumussoy:

Gel sen talip ol ülkeyi sen yönet

yanıt0
yanıt3
Güray Dilli :

Genellikle bahis oyunlarına hesaplarını bir süreliğine kiraya veriyorlar , bir nevi kullanım anlaşması ama sonuçları iyi olmayabiliyor

11
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title