Haberler

Yunanistan'da Hükümet Arayışları

Güncelleme:

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon'un lideri Alexis Tsipras, hükümeti kurma yetkisini aldı.

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, hükümeti kurma yetkisini aldı.

Yunanistan'da yapılan seçimlerde yüzde 16,7 oyla ikinci sırada yer alan memorandum karşıtı parti SYRIZA'nın lideri Tsipras, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'tan hükümeti kurma görevini aldı.

Papulyas'ın ülkenin hükümete ihtiyacı olduğunu anımsatması üzerine Tsipras,

"Bu, sol için tarihi bir an ve benim için kişisel sorumluluktur" diyerek, eski Komünist Parti lideri Harilaos Florakis'i anımsattı.

Tsipras, "Farklı bir seçim sistemimiz olsaydı ya da daha çok oy alsaydım hükümeti kurmak için daha çok seçeneğim olurdu. Ancak halk buna karar verdi, bu karara saygılıyız" dedi.

Daha sonra Parlamento'ya geçen Tsipras'ın Yunanistan Komünist Parti lideri Aleka Papariga ile görüşmesi bekleniyor.

-Görüşmeler-

AB ve IMF ile yapılan borç anlaşmasını reddederek Yunanistan'ın moratoryum ilan etmesini isteyen sol partilere yönelecek olan Tsipras'ın daha sonra ilk olarak Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis, ardından parlamento dışı kalan Çevreci Yeşiller temsilcisi Ioanna Kontouli ve Sosyal Anlaşma Partisi Başkanı Louka Katseli ile görüşmesi bekleniyor.

Hükümeti kurmak için verilen üç günlük süreyi kullanacak gibi görünen Tsipras'ın Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) liderleriyle de görüşeceği belirtiliyor.

Seçimlerin çıkmaza sürüklediği Yunan parlamentosunda, yüzde de 18,85 oyla ilk sırada gelerek 108 milletvekili çıkaran ND lideri Antonis Samaras, dün aldığı hükümet kurma görevini koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasının ardından geri vermişti.

Öte yandan birbirine yakın oylar alan va görüş farklılıkları olan 7 partinin koalisyon oluşturamayacağı belirtilerek, Haziran ayında yeniden seçimlere gidilebileceği kaydediliyor.

Kaynak: AA / Dünya

Yunanistan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title