Haberler

Çorum'da Patates Hasadına Başlandı

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, yağışlar nedeniyle hasadı geciken patatesin kilogram fiyatının 5 liraya kadar çıktığını ancak hasadın başlamasıyla 1,5 liraya düştüğünü söyledi.

Sayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ile Deliler köyündeki patates hasadına başlayan üreticileri ziyaret etti.

Sayan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağmur ve dolu yağışından dolayı patates hasadının geciktiğini, aynı zamanda hasat edilen patatesin de piyasaya sürülmek yerine depolarda bekletilmesiyle fiyatının 5 liraya kadar yükseldiğini söyledi.

Çorum'un, Nevşehir ve Niğde'nin ardından önemli patates üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkati çeken Sayan, "Ülkemizin yazlık patates ihtiyacının önemli kısmı ilimizden karşılanmaktadır. Hasat döneminde ilimizden günlük ortalama 25 kamyon patates çıkmaktadır. Patates fiyatı 5 liraya kadar yükselmişti ancak şu anda perakende satış fiyatı 1,5 lira civarında. Çiftçinin hasada başlamasıyla piyasa normale dönmüş oldu. Bundan sonra fiyatların yükseleceğine inanmıyorum. Soğanın da hasadının gerçekleşmesiyle fiyatlar normal seviyeye inecektir." ifadelerini kullandı.

Sarı da Çorum'daki patates üretiminin son yıllarda ciddi artış gösterdiğini belirterek, 8 bin dekarı kent merkezinde olmak üzere il genelinde 12 bin 500 dekarlık alanda patates üretimi yapıldığını anlattı.

Türkiye'de dekar başına 3 bin 500 kilogram patates elde edildiğini, Çorum'da ise bu rakamın 5 bin kilogram civarında olduğa işaret eden Sarı, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, kalitesini bozmadan dekardan 6 ton verim elde etmek. Geçmiş yıllarda fazla patates ekimi olmaması nedeniyle Çorum'un toprakları bu konuda bakir. Dolayısıyla yatırımcılar için oldukça cazip. Çorum'da üretilen patates hem görüntüsü hem de şekli itibarıyla oldukça iyi durumda. Hedefimiz Çorum'da patates üretimini 50 bin dekara çıkartarak bu konuda Türkiye'de söz sahibi olmak. Gelecek yıllarda ekilecek patatesin tohumunu da üretmek için çalışmalara başladık. Patates, ekimi ve üretimi anlamında işçiliği zor olan bir ürün. Makineleşme olmadıkça başarılı olmak mümkün değil."

Hasat yapan üreticiler de veriminin yüksek olduğunu, yeni mahsulün piyasaya sunulmasıyla patates fiyatının düşmesine katkı yapacaklara inandıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Sayan Çorum Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title