Haberler

CHP'li Seyhan: Ergenekon'da, Dijital Ortamdaki Kayıtlar Delil Olma Özelliğini Yitirmiştir

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Dinlendiği İddialarını Araştırma Komisyonu Üyesi CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Ergenekon Soruşturmasında, Bilgisayarların ve Bilgisayar Ortamındaki Verilerin, Cmuk'un 134'ncü Maddesine Göre Yedeklenmesi Gerektiğini Ancak Bunun Yapılmadığını Belirterek, "Hiçbir Tutuklamada Yedekleme Yapılmamıştır.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarını araştırma komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Ergenekon soruşturmasında, bilgisayarların ve bilgisayar ortamındaki verilerin, CMUK'un 134'ncü maddesine göre yedeklenmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirterek, "Hiçbir tutuklamada yedekleme yapılmamıştır. Bilgisayara geçmiş tarihli veri eklemek mümkün olduğundan zamanında alınmayan bu tedbirden dolayı dijital ortamdaki bütün kayıtlar delil olma özelliğini yitirmiştir" dedi. Seyhan, "siyasi iradenin etkisinde yapılan sorgulamalarda geçmişte kabadayıları ıslah etmek için cebine esrar koyma yöntemi, bugün karşıt görüştekileri ıslah etmek için bilgisayara veri aktarma yöntemine dönüşmüştür. Bu da açık bir insan hakları ihlalidir" diye konuştu.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarını araştırmak üzere kurulan araştırma komisyonu üyesi ve CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Ergenekon soruşturmasına ilişkin ilginç bir tespitte bulundu. Seyhan ANKA'ya yaptığı açıklamada, son günlerde sadece telefonların dinlenmesi değil, bilgisayarların ve bilgisayar ortamındaki verilerin yasadışı olarak izlenmesinin de Türkiye'nin gündeminde olduğunu ifade eden Seyhan, bilgisayar ortamındaki verilerin izlenmesinin hukuk dışı yapılmasının da önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Ergenekon soruşturmasında, izlemelerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı konusunda araştırma yapılması gerektiğine işaret eden Seyhan, şunları söyledi:

"CMUK 134'ncü maddesine göre el konulan bilgisayarların el konma anında yedeklenmesi ve yedeğinin de avukatına teslim edilmesi öngörülüyor. Buna rağmen Ergenekon soruşturmasında hiçbir tutuklamada el konulan bilgisayarların yedeği alınmamış, sanığın avukatına teslim edilmemiştir. Daha sonra bilgisayara geçmiş tarihli bir veri eklemek mümkün olduğundan zamanında alınmayan bu tedbirden dolayı dijital ortamdaki bütün kayıtlar delil olma özelliğini yitirmiştir. Bu örnek dijital ortamdaki kayıtların güvenliğinin ve izlenmesinin mercek altına alınması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Siyasi iradenin etkisinde yapılan sorgulamalarda geçmişte, kabadayıları ıslah etmek için cebine esrar koyma yöntemi, bugün karşıt görüştekileri ıslah etmek için bilgisayara veri aktarma yöntemi haline dönüşmüştür. Bu da açık bir insan hakları ihlalidir." (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title