Haberler

Ansiad 14. Akdeniz Toplantısı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in İngiltere'den KKTC'ye Direkt Uçuş Olabileceği Yönündeki Açıklamalarına, "Blair Daha Önce de Söz Verdi Ama Olmadı" Yorumunu Yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in İngiltere'den KKTC'ye direkt uçuş olabileceği yönündeki açıklamalarına, "Blair daha önce de söz verdi ama olmadı" yorumunu yaptı.

Antalya'da bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Barut Otel'de düzenlenen Antalya Sanayici İşadamları Derneği (ANSİAD) 14. Akdeniz Toplantısı'na katıldı. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Ünsal, toplantıda yaptığı konuşmada, AB'ye kızarak Türkiye'nin tam üyelik hedefinden vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Çözüm güçlü olmaktan geçer" dedi. Ünsal, Kıbrıs'ın ekonomik olarak güçlenmesi gerektiğini belirterek, "Bugün her bakımdan haksız biçimde Kıbrıs'a uygulanan insanlık dışı tecridin moralleri bozmasına izin vermemeliyiz" diye konuştu.

DİREKT UÇUŞ ŞART

Gecede Talat, Antalyalı işadamlarına yönelik bir konuşma yaptı. Kıbrıs'ta siyasi durumun ekonomiyi çok etkilediğini belirten Talat, "Kıbrıs'ın kuzeyine son dönemde ciddi bir yabancı yatırım geliyor. Bu Kıbrıs'ın üzerindeki yeni politik tavrın neticesi. Ama hala izolasyon devam ediyor. Adeta korsan muamelesini göze alan kaptanlar Kuzey Kıbrıs'a geliyor" dedi.

KKTC'ye direkt uçak seferlerinin olmadığını belirten Mehmet Ali Talat, "Direkt uçak seferlerimiz yok. Bu çok büyük eksiklik, önemli bir sorun. Herhangi bir Avrupa ülkesinden Kıbrıs'a gelişte çok büyük zaman kaybı, para kaybı, yorgunluk doğuruyor. Bu insanları caydırıyor" şeklinde konuştu.

BU AÇIKLAMASI İLK DEĞİL

Talat, işadamlarının sorularını da yanıtladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Türkiye ziyaretinin AB'nin 8 maddeyi dondurma kararına duyulan tepkiyi azaltmaya yönelik olduğunu söyledi. Talat, "Blair'in Türkiye ziyareti Türkiye'ye ceza gibi AB'nin aldığı kararın Türkiye üzerinde yarattığı tepkiyi bir anlamda azaltmaya yönelik. Türkiye üzerinde yarattığı tepkiyi azaltmak için, ortadan kaldırmak için Blair Türkiye'yi ziyaret etti. Bütün açıklamaları bunu gösteriyor" dedi. Talat, Blair'in KKTC'ye İngiltere'den doğrudan uçuş olabilir açıklamasının anımsatılması üzerine, İngiltere'nin KKTC'ye yönelik izolasyonu hafifletmek için kararlılık belirttiğini ifade etti. Talat, şunları söyledi:

"İngiltere, KKTC'ye yönelik izolasyonu hafifletmek için daha önce de kararlılık belirtmiştir. Ama uygulamada bir şey yapmamıştır. Doğrudan uçuşlar bizim ekonomimiz için çok önemlidir. Özellikle Londra destinasyonu açısından bizim için önemlidir. Öte yandan Kıbrıs'tan mal alan, Kıbrıs'a turist olarak gelmek isteyen turistler var. Belki günde birkaç seferi doldurabiliriz. Ama Türkiye'ye inmek tekrar kalkmak zorunda oluşu maliyeti artıyor."

İngiltere'nin daha öncede direkt seferlere ilişkin söz verdiğini anımsatan Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngilizler bize söz verdi. Avam kamarasında yerel uçuşların yapılabilir mi diye çok tartışıldı. İngiliz dışişleri bakanı, Avrupa Bakanı ve Başbakanı daha önce de geldiğinde benzer şeyleri söyledi, ancak olmadı. O nedenle biz İngiliz sivil havacılığına direkt uçuş ile ilgili talepte bulunduk, cevabını bekliyoruz. İngiliz hükümeti umarız olumlu tutum belirler. Bunun olumlu ipuçlarını aslında Balir verdi. Genel İşler Konseyi toplantısında doğrudan ticaretin kabulü söz konusu. Ama doğrudan tüzüğün kabulü mü yoksa genel kabul mü olacak? Konsey, Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret yapabilmelerini sağlayacak tedbirleri alacağız diyerek dolaylı bir karar mı alacak onu bilmiyoruz. Ben ikinci ihtimal üzerinde duruyorum. Papadopulos'un böyle bir karara sıcak bakmayacağını düşünüyorum."

AB KIBRIS SORUNUNU ÇÖZEMEZ

Talat, Kıbrıs sorununu bilmeyen AB'nin sorunu çözmesinin mümkün olmadığını söylerken, sorunun, sorunu bilen BM zemininde çözülmesi gerektiğini kaydetti. Talat, "AB dönem başkanı Finlandiya Başbakanı ile konuştum (sizi Rum Dışişleri Bakanıyla görüştürelim) dedi. Ben de (ben görüşmem, dışişleri bakanım görüşsün) deyince (tamam görüştürelim) dedi. Demek ki Finlandiya Kıbrıs sorununu bilmiyor, onların dışişleri bakanı benim dışişleri bakanımla asla görüşmez. Bilmemesi nedeniyle Finlandiya'nın benim Kıbrıs sorunumu çözmesi mümkün değil. Bu, AB'nin Kıbrıs sorununu çözecek bilgi birikimine sahip olmadığını gösteriyor. Kıbrıs sorunu BM zemininde çözülmelidir" diye konuştu.

DESTEK OFİSİ AB İLE RESMİ İLİŞKİ KURDURDU

AB'nin KKTC'de kurduğu Destek Ofisi sayesinde AB ile resmi ilişkilerin kurulduğunu söyleyen Talat, "AB KKTC'ye destek ofis kurdu. Burada çalışan 4 eleman bizim orda yaşıyor. AB ile doğrudan vergi verip almama ilişkimiz doğdu. Bizim bu insanlara KDV muafiyeti tanıyoruz. Kıbrıs'ın varlığını kabul etmeyen AB sadece kendi elemanları için vergi muafiyeti değil uygulayacakları işler için bizden vergi muafiyeti talep ediyor. Bizim AB ile çok ciddi bir al verimiz var" şeklinde konuştu.

GÜNEY KIBRIS DEFOLU

Güney Kıbrıs'a defolu, normal olmayan bir devlet diyen Talat, "TC'nin AB süreci nedeniyle ve karşısında oturan bir AB üyesinin defolu ve normal olmayan bir ülke olması nedeniyle onun ortaya koyduğu engeller nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu defolu ülkenin, yarım ülkenin diyebiliriz, anayasasının üçte ikisi askıda olan Kıbrıs'ın Türkiye'den talebini AB Türkiye'nin önüne önkoşul olarak getiriyor. Ve Türkiye cezalandırılıyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title