Haberler

Annan, "Bin Asker Veya Fazlası" Dedi (3-son)

Erdoğan: Detaylar New York’a Heyet Gittikten Sonra

ERDOĞAN: DETAYLAR NEW YORK’A HEYET GİTTİKTEN SONRA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan’A gidecek Türk askerinin ayrıntılarıyla ilgili soru üzerine, “Konuyla ilgili olarak şu anda bunları Genel Sekreter’le değil, yetkiyi aldık, bugünden Silahlı Kuvvetler ile Dışişleri görüşmeleri yapacak, sonra biz en üst düzeyde değerlendirmemizi yapacağız. Sonra New York’a bir heyet giderek temaslarını yapacak ve durum netleşecek” yanıtını verdi.

ANNAN: HİZBULLAH’IN SİLAHSIZLANDIRILMASINDA ETA ÖRNEĞİ

Annan, “Lübnan Hizbullah’ı silahsızlandırmakta başarısız kalırsa ne olacak?” sorusunu yanıtlarken, öncelikle BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 1559 sayılı Kararın da Lübnan hükümetince kabul edildiğini anımsattı. Annan, “Bu nasıl yapılacak benim görüşümü sorarsanız, mutlaka ulusal bir uzlaşmanın sağlanması lazım Lübnan içinde. İlk kez Lübnan’da gündeme gelmeyecek silahsızlanma. Daha önce de iç savaşta gündemdeydi bu, o zaman silahsızlanma sağlandı. Ulusal uzlaşma ve siyasi anlaşmayla gelmesi lazım. Yabancılar gelip bunu yapamaz. Ben bunun Lübnan ordusunun güç kullanarak yapabileceğine inanmıyorum. Güç kullanmak silahsızlanmanın tek yolu değildir. Güç kullanılarak yapılan silahsızlandırmalar da olmuştur, görüşmeler de olmuştur. İspanya’da ETA örneğini gördük. Lübnan’da da bu konuda ısrarcı olmalıyız, bu yolda ilerlersek bu sorunu çözümleyebiliriz.”

ABLUKA KALKIYOR, ÖZEL TEMSİLCİ GİDİYOR

“Lübnan’a özel temsilciniz ne zaman gönderilecek?” sorusunuz da yanıtlayan Annan, “Önümüzdeki 36-48 saat içinde Lübnan’daki abluka kalkacak, İsrail ile anlaşmaya varıldı. Özel temsilcim de hafta sonu gelmeden bölgeye gitmiş olacak” dedi.

ERDOĞAN: “BİLGİLENDİRMEDE EKSİKLERİMİZ OLABİLİR”

Yabancı bir gazeteci, “Kamuoyunda asker göndermeye çok da olumlu tepki olmadı Türk halkı neden şüphe duyuyor?” sorusunu yöneltince Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Şu anda aslında tabii belki 1701 sayılı Kararın çıkışının gecikmesinden kaynaklanabilir. Bizim bu süreci kararla ilgili olarak bilgilendirme de eksiklerimiz olabilir. Fakat bizim de gerek hükümet olarak gerekse parti grubu olarak yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında bu çıkan seslerin araştırmalarla örtüşmediğini görüyoruz. Çünkü halkımızın duygusal olmayanı şunu konuşuyor: Biz, burada gözyaşı varsa, çocuklar, anneler öldürülüyorsa, yaşlılar öldürülüyorsa burada bir barış tesis edilecek korunacaksa oturduğunuz yerden konuşarak bu barış korunmaz, gidip orada bir şeyler yapmamız gerekiyor yanıtını verdi. BM çatısı altında Lübnan’da samimi gayretlerin ortaya konulmasını isteyen Başbakan Erdoğan, “Öyle zannediyorum ki parlamento kararını vermiş hep birlikte verilmiş olan bu karara saygılı olursak, sahip çıkarsak, bundan sonraki süreçte söylenenleri yapılandırdıkça inanıyorum ki halkımızın bu işi sahiplenmesi büyük oranda olacaktır, farklı olacaktır” şeklinde konuştu.

ANNAN: “BENDEN SONRA GELEN KIBRIS’TA DAHA BAŞARILI OLACAKTIR”

Başka bir soru üzerine görüşmede Kıbrıs ve İran konusunu da ele aldıklarını açıklayan Kofi Annan, “Kıbrıs konusunda tarafları birlikte çalışmaya teşvik etmeye çalışıyoruz. Küçük teknik heyetler belirli sorunları çözümleyebilirler. Umudumuz tarafların etkin adımlar atması. Benden sonraki gelecek isim de şu anda başarılanlar üzerinde sıkı bir çalışma yürütecektir. Benden çok daha başarılı olacaktır” diye konuştu.

“İRAN ULUSLAR ARASI TOPLUMU TATMİN ETMELİ”

İran konusunda henüz umutların tükenmediğini vurgulayan Annan, “Laricani ile toplantının sonuçlarını da görmeyi bekliyoruz. Her türlü çabanın sarfedilmesi lazım ki taraflar yeniden bir araya gelebilsin. İran’a çağrım var: İran’ın elinden geleni yapması ve uluslararası topluma şu mesajı vermesi lazım, niyetlerinin barış olduğunu açıklamalı. İran uluslararası toplumu tatmin etmeli” dedi.

YENİ GENEL SEKRETER BAYAN DA OLABİLİR

Bir Yunan gazetecinin, Annan’ın yeni genel sekreterden bahsederken İngilizce “she” dediğini anımsatarak, “Bildiğiniz bir şey mi var?” diye sorarken, Yunanistan’ın dönem başkanlığından ne beklediğini de açıklamasını istedi. Annan ise “Tabii ki gerekli kararı Güvenlik Konseyi verecektir. Ancak tabii ki bir bayan da genel sekreter olabilir. Bugüne kadar hiçbir kadın genel sekreter olmadı, ama bu kararı Güvenlik Konseyi verecek” dedi. Annan, Yunanistan’ın dönem başkanlığında Genel Kurul toplantısında Lübnan, Darfur, Kongo’daki seçimler, İran nükleer krizi konusunun ele alınması gerekeceğini belirterek, “Çok yoğun bir gündem Yunanistan dönem başkanlığını bekliyor BM’de” dedi.

TÜRKİYE’DEN BİN VEYA BELKİ DE DAHA FAZLA ASKER

Aynı gazetecinin Türkiye'nin UNIFİL’E vereceği asker sayısının kaç olduğunu sorması üzerine de Annan, “Avrupa’dan 7 bin asker gelecekti, bu Türkiye katkısını içermiyordu. Belki de 8 bin asker olacak belki de daha fazla olacak” demekle yetindi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere teşekkür ederek salondan ayrılmak isterken, Annan “Bir de kaynağından bir soru alalım” diyerek Lübnanlı gazetecinin de soru sormasını istedi. Lübnanlı gazeteci, Erdoğan’a, “asker göndermeyle amacınız ne? Acaba Avrupalı ülkelerle daha yakınlaşmak mı, acaba bir mesaj mı vermeye çalışıyorsunuz, yoksa Ortadoğu’daki İran ve Suriye gibi ülkelere mesaj mı” diye sordu. Erdoğan ise şu yanıtı verdi:

“En önemli boyutu BM Barış Gücü içerisinde yer almak suretiyle bölgemizde barışın korunmasına hizmet etmektir. Bizim burada insani bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Olayın AB’yle ilgili kurumsal yaklaşım söz konusu değil. Tabii ki onlar da bizim açımızdan önemli, fakat buradaki asıl öncelikli hedefimiz komşumuz olan bir ülkede barışın korunmasına katkıda bulunmak için yer alıyoruz. İnsanlar ölmesin diyoruz, bölgede huzur ve barış egemen olsun diyoruz hedefimiz sadece bu. Küresel barışın hakim olması.”

ANNAN’DAN TÜRKÇE TEŞEKKÜR

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title