Haberler

Türkiye ve Belçika'nın Flaman Bölgesi Arasında Bilimsel İşbirliği

İmzalanan mutabakat zaptıyla bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliği öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyeti ve Belçika'nın Flaman Bölge Hükümeti arasında bilim, teknoloji ve inovasyon işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

Belçika'nın Limburg bölgesindeki Houthalen kentinde, kapatılan kömür madeni merkezinin Greenville adlı yenilenebilir enerji teknoparkına dönüştürüldüğü tesiste, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu ve Flaman Hükümeti Başbakan Yardımcısı, İnovasyon ve Kamu Yatırımları Bakanı Ingrid Lieten tarafından imzalanan mutabakat zaptı, Türk ve Flaman araştırmacılar, üniversiteler ve şirketler arasında, bilimsel ve teknolojik işbirliğinin artırılmasını öngörüyor.

Kavranoğlu, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ve Houthalen Belediye Başkanı Alain Yzermans'ın da katıldığı imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Flaman bölgesi arasında bilim, teknoloji ve inovasyon alanında işbirliğinin önünü açacak bir mutabakat zaptı imzaladık. 2 yıl önce TÜBİTAK'la Flaman Araştırma Merkezi arasında anlaşma imzalanmıştı. Bugünkü mutabakat zaptıyla bunu daha da güçlendirmiş olduk" dedi.

Prof. Dr. Kavranoğlu, kalkınmanın, ekonomik başarının anahtarının bilim ve teknolojiden geçtiğini vurgulayarak bu alanda her türlü işbirliği imkanını değerlendirmeye çalıştıkları belirtti.

Türkiye'nin geçmişte AB çerçeve programlarından istediği payı alamadığını kaydeden Kavranoğlu, imzaladıkları yeni anlaşmalarla bu tabloyu değiştirmek istediklerini dile getirdi.

Flaman Bölge Hükümeti Başbakan Yardımcısı Lieten ise Türkiye'nin bilim ve teknolojide büyük bir potansiyel taşıdığını ve gittikçe büyüyen ekonomisiyle önemli fırsatlar barındırdığını söyledi.

Lieten, Türkiye ile özellikle yenilenebilir enerji, sağlık, ulaşım, çevre, tarım ve bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerinde, AB destekli bilimsel projelerde ve ikili düzeyde işbirliğini güçlendirmek istediklerini ifade etti.

Houthalen Belediye Başkanı Yzermans, imza töreninde Türkçe okuduğu "Değerli Türk dostlarım. Evimize hoş geldiniz, bize gurur verdiniz. 19 Mayıs kutlu olsun. Soma şehitlerimiz için Allah'tan rahmet diliyorum. Başımız sağ olsun. Belçika ve özellikle Limburg her zaman sizinle. Çünkü biz artık akrabayız. Bizim babalarımız da madenciydi. Ekmeğimiz aynı. Kalbimiz sizinle" açıklamasıyla herkesi duygulandırdı. - Limburg

Kaynak: AA / Teknoloji

Belçika Teknoloji Haberler

title