Haberler

İzmir: Geleceğin Enerjisi Pistlerde

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışları'nın birinci etabı İzmir'de gerçekleştirilecek.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışları'nın birinci etabı İzmir'de gerçekleştirilecek.

28 üniversiteden 37 takımın katılımıyla düzenlenecek olan yarışın ilk etabı 6-9 Temmuz tarihlerinde İzmir Pınarbaşı Yarış Pisti'nde yapılacak.

TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin koordinatörlüğünde, alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik teknolojilerin Türkiye'de üretilmesinde gençlerin aktif rol oynamasını teşvik etmek amacıyla düzenleniyor.

Yarışmaya katılacak olan üniversitelerin takımları pistte çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüyor. Büyük bir emekle meydana getirdikleri otomobillerin son kontrollerini yapan üniversiteli gençler, yarışma öncesi antrenmanlarını sürdürüyor. Büyük bir rekabet ortamının meydana geldiği İzmir Pınarbaşı Yarış Pisti, güneş enerjisi ile çalışan otomobillerin sessiz yarışına tanıklık ediyor. Formula G Güneş Arabaları Yarışı'nın ilk kez Ağustos 2005'te düzenlendiğini belirten Reşit Gürdilek, hedeflerinin temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan güneşi Türk insanına hatırlatmak olduğunu söyledi. Güneş enerjisinden faydalanmanın dünyada çok yeni bir gelişme olduğunu da belirten TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Reşit Gürdilek, "Türkiye, bu alanda dünyada ilk 10 arasında diyebiliriz. İlk olarak Avusturalya'da düzenlenen bu yarışlar daha sonra ABD ve gelişmiş bir kaç Avrupa ülkesinde düzenlendi. Türkiye bu alanda ileride diyebiliriz. Bizim amacımız bu güzel üniversite gençliğinin emekleriyle çok pahalı olan bu teknolojiyi ülkemizde üretmek. Bunun için gerekli bütün gayreti sarf ediyoruz" dedi.

TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı ilk kez, 30 Ağustos 2005 tarihinde İstanbul Park Pisti'nde düzenlenmiş ve ODTÜ Robot Topluluğu (ORT) birinci, Atılım Üniversitesi ikinci, Yeditepe Üniversitesi ise üçüncü olmuştu. Bu yıl teknik kurallardaki değişikliklerle birlikte modifiye edilen araçların yanısıra, yeni tasarımların da katıldığı TÜBİTAK Formula G'nin daha çekişmeli ve heyecanlı geçmesi bekleniyor. TÜBİTAK Formula G Denetleme Kurulu'nun kararına göre yarışta, Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA) pist yarışları için tasarlanmış güneş arabaları kuralları geçerli olacak. TÜBİTAK Formul G'nin birinci etabı olan İzmir Pınarbaşı Pisti yarışlarında araçlar, 2.2 kilometre uzunluğundaki pistte saat yönünde dönerek toplam 30 tur atacak. İlk aracın damalı bayrağı görmesiyle veya starttan itibaren 2 saat geçmesiyle yarış sona erecek. 9 Temmuz günü yapılacak finallerde dereceye giren ilk üç takıma kupa verilecek. Takımlar İstanbul Park'taki ikince etapta, İzmir'de aldıkları dereceye göre sıralanacaklar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title