Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bizim amacımız dünyadan da daha ileri bir teknolojiyi Türkiye'de yakalayabilmek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bizim amacımız dünyadan da daha ileri bir teknolojiyi Türkiye'de yakalayabilmek. Mümkün olduğu kadar gümrüklerdeki işlemleri şeffaflaştırarak, denetlenebilir hale getirebilmektir" dedi.

Tüfenkci, Edirne Valiliği ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Edirne'nin kendi tarihine sahip çıkan kadim şehirlerden olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili olarak Edirne'de önemli sınır kapılarının bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, "Türkiye'nin ithalatının ve ihracatının yapıldığı çok önemli kapılardan birinin bulunduğu bir yer. Tabii beş tane kara hudut kapımız var ama Kapıkule bunların başında geliyor. Diğer kapılarımızı da bu şekilde nasıl geliştirebiliriz, Edirne'ye ve buradaki çiftçimize nasıl katkı sunabiliriz bunların da istişarelerini yapmak istiyoruz. Edirne'nin özellikle nüfusunun stabil olması bir dezavantaj ama insanının refah payını artırarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir pay alması, ihracatının sürekli artması buna mukabil ithalatının da Edirne ortalaması içerisinde artarak devam etmesi şehrin ticari anlamda hareketliliğini göstermektedir" diye konuştu.

Tüfenkci, kentte çeşitli ziyaretlerde bulunacağını kaydetti.

-Sorular

Bir gazetecinin, "Dünyadaki gümrüklerle karşılaştırdığımız zaman Türkiye'deki gümrükler teknolojik ve güvenlik anlamında ne durumda, bu konuda yeni bir teknoloji projeniz var mı?" sorusuna Tüfenkci, şu yanıtı verdi:

"Bakanlığa geldikten sonra çalışma arkadaşlarımıza, bütün gümrüklerimizi otomasyona geçirme noktasında var olan çalışmayı bir an evvel bitirerek, hızlandırma talimatı vermiştik. Biz otomasyon noktasında dünyaya göre çok geride değiliz. Bizim amacımız dünyadan da daha ileri bir teknolojiyi Türkiye'de yakalayabilmek. Mümkün olduğu kadar gümrüklerdeki işlemleri şeffaflaştırarak, denetlenebilir hale getirebilmektir. Özellikle sahalarda ve iç gümrüklerde görev yapan arkadaşlarımızın görevlerinde rahatlama sağlamak ve onları yapmış olduğu işlemlerde mümkün olduğu kadar her türlü baskıdan uzak şekliyle görev yapmalarını sağlamak istiyoruz. Bunun da yolu; bir ileri teknolojileri sağlayabilmek, iki şeffaflığı sağlayabilmek, üç denetleyebilmektir. Biz bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizim kapılarımızdaki gümrük muhafaza memurlarımız gerçekten iyi görev yapıyorlar. Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyorlar. Sadece biz x-ray ile çalışmıyoruz her türlü teknoloji, her türlü istihbaratla, risk analizlerle kendi oluşturduğumuz bütün çağdaş gümrüklerin kullandığı argümanı kullanıyoruz. Yakalama oranlarımız, kayıp kaçağı önleme noktasındaki çalışmalarımız dünya standartları içerisinde. Biz bunu daha da ileriye götürme noktasında gayret gösteriyoruz. İnşallah onu da başlayacağız."

-Savcının gümrük memuruna açtığı dava

Bakan Tüfenkci, Pazarkule Sınır Kapısı'nda görevli memur Dilek Sarı'nın, Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan'ın aracında "haksız arama" yapıldığı iddiasıyla para cezasına çarptırılmasına yönelik soru üzerine, savcının kendi görev sınırları içerisinde kalarak görevini yapması gerektiğine işaret ederek, makamının, mevkisinin getirmiş olduğu yetkiyi gayri ciddi kullanmasını doğru bulmadıklarının altını çizdi.

Bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunduklarını anlatan Tüfenkci, "Zannedersem Adalet Bakanlığımız da bununla ilgili, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da bununla ilgili gerekli kararı kısa zamanda verir. Bunlarla karşılaşacağız. Gümrüklerde görev yapmak kolay değil. Bunun gibi birçok olayla karşılaşırsınız, birisi savcı olur, birisi bir başka adla olur ama önemli olan bu ülkeye olan minnet, vatan sevgisi ve borcumuzdur." değerlendirmesini yaptı.

Gümrüklerde çalışan memurların aynı şevkle, aşkla görev yaptığını ifade eden Tüfenkci, "Nasıl doğuda teröre karşı mücadele veren arkadaşlarımız canlarını siper ederek bu ülkenin bir karış toprağına halel gelmemesi için mücadele ediyorlarsa, gümrüklerde, kapılarda görev yapan arkadaşlarımız da bu ülkenin ürün güvenliğinden tutun da ithalat ihracat ve mal güvenliğine kadar aynı hassasiyetle görev yapmaktadır. Siz o kapıları sınırları koruyamazsanız bir nevi ülkenizi işgal ettirmiş olursunuz. Orada gümrüklerde çalışan arkadaşlarımız da aynı hassasiyetle görev yapıyorlar." şeklinde konuştu.

-"Kimseye istisna tanınmıyor"

"Orada savcı hakkında gerekli işlem yapılacak. Soruşturma yapıp görevini değiştirecek ya da buradan alacak" diyen Tüfenkci, savcıdan şikayetçi olup olmadıklarına ilişkin soru üzerine de, "Tabii bakanlık olarak biz şikayetimizi yaptık. Yanlış işlem yaptılar. Zaten yasa açık, siz yurtdışına çıktığınız an normal hangi prosedürler uygulanıyorsa bu herkes için uygulanır kimseye istisna tanınmıyor. Ama siz görev dolayısıyla çıkmışsanız veya bir soruşturma dolayısıyla çıkmışsanız onun da prosedürleri vardır ona göre hareket edilir" şeklinde konuştu.

Tüfenkci, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dokunulmazlıklar ile ilgili açıklamasına yönelik soruya da "Eğer siz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız ve herkes vatandaş olarak birinci sınıf vatandaşsa, nasıl haklarda birinci sınıf vatandaş olarak eşit olarak hak talep etmemiz gerekiyorsa aynı zamanda yargı tarafında da herkes birinci sınıf vatandaş olarak eşittir. Yargı ne karar veriyorsa onu uygulayacak merciler de bellidir Türkiye'de. O prosedürler içerisinde gereği yapılır. Haklıysa, haksızsa, suçluysa, suçsuzsa gereğini yargı yapacak. Yargının verdiği kararı hangi makamlar icra edecekse o makamlar da gerekli şekliyle icra eder" diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Ticaret Bakanlığı Bülent Tüfenkci Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title