Haberler

Davutoğlu'ndan Diasporaya Çağrı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dünyanın Dört Bir Yanında Yaşayan Ermeni Diasporasına Yaptığı Çağrıda, 'Tek Taraflı Hafıza Prangalarından Kurtulun' Dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyanın dört bir yanında yaşayan Ermeni diasporasına yaptığı çağrıda, ''Tek taraflı hafıza prangalarından kurtulun'' dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in davetlisi olarak Paris'te bulunan Davutoğlu, Yabancı Basın Merkezi'nde (CEPA) bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin barış ve istikrar için bütün komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini hatırlatan Davutoğlu, bu bağlamda dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Ermeni diasporasına da çağrı yaparak, ''Bütün Ermenilerle iyi ilişkiler kurmak istiyoruz'' dedi.

Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Adil bir bellek geliştirmek herkesin yararına. Ancak, herkes acısını ve tarihi anlatırsa, barışı ve geleceği birlikte inşa edemeyiz. Tek taraflı hafıza prangalarından kurtulun. Ben de dedelerimin acılarını biliyorum. Balkanlardan ve Kafkasya'dan zorla yerlerinden edinenlerin acılarını biliyorum.''

Ortak hafızıyla geleceğin daha iyi kurulacağını hatırlatan Davutoğlu, bu amaçla yeni bir vizyon ve ufuk önerdiklerini ve ortak tarih komisyonu kurulmasını istediklerini söyledi.

Bir Ermeni gazetecinin, ''sabahki konferansta, İran'a müeyyidelere karşı olduğunuzu söylediniz, ancak Ermenistan'a yıllardır müeyyide uyguluyorsunuz ? Bunu nasıl açıklıyorsunuz'' şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin bölgedeki bütün müeyyidelere karşı olduğunu ve bu amaçla girişimler başlattığını hatırlattı, ancak Ermenistan'ın da Azeri topraklarını işgal ederek ve oradaki insanların yerlerinden ederek bir anlamda müeyyide uyguladığı uyarısına bulundu.

Davutoğlu, "Topraklarının yüzde 20'sini işgal edip, insanları mülteci duruma sokmak da bir anlamda müeyyide uygulamaktır. Bu insanlar evlerine dönemiyorlar. Biz bu durumunda ortadan kaldırılmasını istiyoruz'' dedi.

Bir Balkan ülkesine ziyareti sırasında yaptığı konuşmaların ve ''kendisinin Neo-Osmanlı politika izlediği'' yolundaki yorumların hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Davutoğlu, ''Tarih tarihte kaldı. Tarihten ders alınabilir. Yaşatılamaz''diye konuştu.

Balkanların haksız yere olumsuz bir imajı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, tarihte Balkanların hoşgörünün sembolü olan bir bölge olduğunu ve bu güvenin tekrar Balkanlara kazandırılması gerektiğini söyledi.

Yine aynı değerlendirmenin Orta Doğu içinde söz konusu olduğunu anlatan Davutoğlu, şu anda bu bölgeni bütün çatışmaların merkezi olarak görüldüğünü, ancak geçmişte Orta Doğu'nun hoşgörünün ve etnik farklılıkların uyum içinde yaşadığı bir bölge olarak tarihe geçtiğini hatırlattı.

Davutoğlu, AB ve Akdeniz bölgeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin bölgedeki girişimlerinde sadece barış ve istikrarı hedeflediğini belirterek, bu girişimler yapılırken, AB perspektifinin de göz ardı edilmediğini vurguladı.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title