Haberler

Fuat Oktay: "Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Toprağıdır. Bu Böyle Biline"

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı töreninde “Kıbrıs Türklerini Ada’da azınlık yapmak için türlü oyunlarla uluslararası toplumu kandırmaya, meselenin özünden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Özellikle Maraş’ı kullanarak, uluslararası toplum nezdinde yaygara çıkarmaya, yalan gündemlerle dikkat toplamaya çalışıyorlar. Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır. Bu böyle biline” diye konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, en az Kıbrıs Rum devleti kadar egemen ve meşrudur. Egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye dayalı çözüm şekli, adamıza ve bölgemize iş birliği, refah ve istikrarı getirecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı töreninde "Kıbrıs Türklerini Ada'da azınlık yapmak için türlü oyunlarla uluslararası toplumu kandırmaya, meselenin özünden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Özellikle Maraş'ı kullanarak, uluslararası toplum nezdinde yaygara çıkarmaya, yalan gündemlerle dikkat toplamaya çalışıyorlar. Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır. Bu böyle biline" diye konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, en az Kıbrıs Rum devleti kadar egemen ve meşrudur. Egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye dayalı çözüm şekli, adamıza ve bölgemize iş birliği, refah ve istikrarı getirecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bugün KKTC'de Barış Harekatı'nın 48'inci yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Oktay, törende şöyle konuştu:

"BARIŞ HAREKATI, TÜM DÜNYAYA KIBRIS TÜRKÜ'NÜN BAĞIMSIZLIĞINDAN ASLA ÖDÜN VERMEYECEĞİNİ GÖSTERMİŞTİR"

"Geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangınları için bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yangından etkilenen bölgelere 1 milyon fidan dikimi desteği vereceğimizi açıklamıştık. Ön çalışmaları başlattık.

48 yıl önce Türkiye, Kıbrıs Türkü'nün imdadına yetişene kadar adada Rum mezalimi hüküm sürmekteydi. Yok saymalarla başlayan, Rumların Kıbrıslı Türkü silip atma teşebbüsleri kadın, çocuk demeden köy köy, hane hane katliama dönüşmüştür. 1571'den beri kendi toprağında huzur içinde yaşayan Kıbrıs Türkleri, öz vatanında parya edildi.

Barış Harekatı, tüm dünyaya Kıbrıs Türkü'nün bağımsızlığından asla ödün vermeyeceğini göstermiştir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gönül birliğini, Türkiye'nin milli davalarda gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğini göstermiştir. Bugün de duruşumuz, kararlılığımız, irademiz aynıdır. Kıbrıs Türkü'ne milli, ahdi ve tarihi bağlarla bağlıyız ve her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanında olacağız.

"ABDÜLHAMİD HAN SONDAJ GEMİMİZ 12 BİN 200 METREYE KADAR SONDAJ YAPABİLME YETENĞİYLE ÖNEMLİ ROLE SAHİP"

Yedinci nesil Abdülhamid Han sondaj gemimiz, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle mavi sularda etkin araştırma yürütülmesinde önemli role sahip. Yeni sondaj gemimiz önümüzdeki ay Akdeniz'de faaliyetlerine başlaması planlanmaktadır. Her türlü tahrik ve usulsüz girişimler karşısında, Doğu Akdeniz'deki hakların kararlı bir şekilde savunuyoruz.

"RUMLAR, KIBRIS TÜRKÜ'NÜ HİÇBİR ZAMAN EŞİT ORTAKLARI OLARAK GÖRMEDİLER"

Rumlar, Kıbrıs Türkü'nü hiçbir zaman eşit ortakları olarak görmediler. Kendilerini adanın tek hakimi, Kıbrıs Türkü'nü ise azınlık olarak gören zihniyetlerinden vazgeçmediler. 2004 yılında Kıbrıs Türk halkı, kendisine getireceği pek çok zorluğa rağmen, Annan Planı'na 'evet' dedi. Oysa her 4 Rum'dan 3'ü, 'Kıbrıs Türkleri bizim ortağımız değil, bu adanın tek hakimi biziz' dedi.

2017'de Kran Montana'da ise Rum tarafı adeta masadan kaçtı. 'Kıbrıs Türkleriyle hastaneleri bile paylaşmayız' dedi. Kıbrıs Türklerini Ada'da azınlık yapmak için türlü oyunlarla uluslararası toplumu kandırmaya, meselenin özünden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Özellikle Maraş'ı kullanarak, uluslararası toplum nezdinde yaygara çıkarmaya, yalan gündemlerle dikkat toplamaya çalışıyorlar. Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır. Bu böyle biline. Hiç kimse yalan dolanla uluslararası toplumun gündemini boş yere meşgul etmesin, Rum yönetiminin asılsız propagandalarının da sözcülüğünü yapmasın."

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: BÜYÜK MÜCADELE VE ZORLUKLA İNŞA ETTİĞİMİZ KKTC, HEPİMİZİN GURUR KAYNAĞIDIR

Oktay'dan sonra konuşmasını yapan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, özetle şunları kaydetti:

"Çağdaş değerler üzerine, büyük mücadele ve zorlukla inşa ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hepimizin gurur kaynağıdır. Bu kutlu yıl dönümünde, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi liderimiz Fazıl Küçük ile kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş'ı, dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı rahmet, minnet ve tazimle anıyorum.

"EOKA TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HEDEFİ, TÜRK HALKINI YOK EDİP KIBRIS'I BİR HELEN ADASI YAPMAKTI"

1955 yılında devreye konulan EOKA terör örgütünün hedefi, Türk halkını yok edip Kıbrıs'ı bir Helen adası yapmaktı. Halkımız, kendi bağrından doğan Türk Mukavemet Teşkilatı öncülüğünde buna karşı destansı bir direniş göstererek, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eşit kurucu ortağı olmayı başarmıştır.

Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nda Kıbrıs Türk halkına tanınan bütün haklar ayaklar altında çiğnenirken, 1963 yılının 21 Aralık günü de tarihimizde Kanlı Noel olarak yerini alırken acımasız Rum saldırıları da başlıyordu. Bu saldırılarda halkımız katliam çukurlarına acımasızca gömülürken, çocuklarımız banyo odalarında hunharca katledilirken, yakılıp yıkılan 103 köyümüz göç etmek zorunda kalmıştı.

"KKTC, EN AZ KIBRIS RUM DEVLETİ KADAR EGEMEN VE MEŞRUDUR"

Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde egemen, özgür ve korkusuz olarak yaşıyorsak bunu halkımızın büyük fedakarlığına, direnişine, aziz şehitlerimize, kahraman mücahit ile Mehmetçiklerimize ve Anavatan Türkiye'ye borçluyuz.

Tüm dünyaya buradan bir kez daha sesleniyorum: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, en az Kıbrıs Rum devleti kadar egemen ve meşrudur. Egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye dayalı çözüm şekli, adamıza ve bölgemize iş birliği, refah ve istikrarı getirecektir"

Kaynak: ANKA / Politika

Politika Güncel Haberler

title