Haberler

Önüne geçilemeyen otomobil fiyatlarını tetikleyen unsurlardan biri de sanal artış

Güncelleme:

Otomobil fiyatlarındaki fiyat artışını, stokçu bayi ve galerilerin yanı sıra online platformlarda ilan verip fiyat artıran araç sahipleri de tetikliyor. Online platformlarda, "Onun arabası 200 bin TL ise benimki 220 eder" mantığıyla belirlenen fiyatlar arz sıkıntısı nedeniyle gün geçtikçe daha da yükseliyor.

Koronavirüs salgınının ilk günlerinden bu yana, Türkiye'de sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları giderek artıyor. Hatta bazı ikinci el araçların fiyatı, sıfır modelleri bile geçmiş durumda.

ONLINE İLANLAR ARTIŞI TETİKLİYOR

Araç fiyatlarındaki fahiş artışlarının sebebine bakıldığında ise ortaya bambaşka bir tablo çıkıyor. Stokçu bayi, galeri ve filo şirketlerinin fiyatlarda rol oynamasının yanı sıra online platformlardaki ilanların da bu artışı tetiklediği ortaya çıktı.

BİRBİRLERİNDEN ETKİLENİP FİYAT YÜKSELTİYORLAR

Mesela otomobil fiyatlarının her geçen gün arttığını gören araç sahipleri aracının değerini ölçümlemek için muadillerine bakıp online platformlara ilan veriyor. O ilanı gören bir diğer araç sahibi yüzde 10 üzeri fiyat belirliyor. Başka bir ilan sahibi ise aynı nitelikteki aracı için bu sanal oluşan fiyatı baz alıyor. O da aracının fiyatına 20 bin TL daha ekliyor.

SANAL EKONOMİ DOĞURUYOR

Birbirine kıyasla yapılan bu fiyat belirleme hali kısa süre sonra sanal bir ekonomi doğuruyor. Eskiden araç arzından sıkıntı olmadığı için sanal fiyatların bir etkisi yoktu. Ancak son dönemde çip kriziyle başlayan, kurdaki hareket ile tırmanan araç arz sıkıntısı nedeniyle sanal fiyatlar artık gerçeğe dönüşmeye başlamış durumda.

"ARACININ FİYATINI MERAK EDİP PLATFORMA İLAN VERİYOR"

Online platformlarda aracının sadece değerini öğrenmek için ilan veren çok kişinin olduğunu belirten sektör oyuncuları, bu durumun da fiyat artışını tetiklediğini belirterek, şunları anlattı: "Örneğin vatandaşın elinde 10 yıllık aracı var. Aslında satmayı düşünmüyor. Ancak araç fiyatlarının çok konuşulmasının ardından kendi arabasının fiyatını merak edip, online platforma ilan veriyor. Aracının fotoğraflarını çekip muadillerine göre bir fiyat belirliyor.

"SANAL BİR FİYAT HAREKETİ OLUŞUYOR"

Örneğin kendi aracının 20 bin km altında bir araca 200 bin TL yazılmış. O da 220 bin TL yazıyor. Onun 220 bin TL yazdığını gören bir başka kişi aracındaki başka bir özelliği dikkate alarak 'Bu araç 220 ise benim ki 230 yapar' diyor ve fiyatı 210'dan 230'a çıkarıyor. Böyle böyle sanal bir fiyat hareketi oluşuyor. Tıpkı ev kiralarında olduğu gibi. Nasıl ev sahibi 'üst kat bu kadar artırdıysa ben de artırayım' dedi ve kiralar arttı benzer durum araçta da yaşanıyor."

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (5)

Mesut Güllü:

Sanki sıfırlari çok ucuz geliyor ya ülkeye...

30
5
yanıtYanıtla
Oğuzhan Özden:

... Nasreddin Hoca da demiş ki, hırsızın hiç mi suçu yok?

14
0
yanıtYanıtla
Gizemliadam:

İnsanlarda bu para açlığı olduğu sürece herşey kötüye gidicek işveren zarar ettikçe ekonomi kötüye gidicek ve asgari ücret sağlıklı bir şekilde yükselmeyecek Bi sigaramız vardı onunda içine ettiniz araba hayalini unuttuk zaten herkes kirada evde olanlar baba parası cimri kişiler biz rahat ederek asla bunlara sahip olamayız 1 kere geliyoruz hayata kendimizi Bi ev araba için bunca neden zorlayalım yazıktır günahtır.

10
0
yanıtYanıtla
sadece kadir:

bayi sıfır aracı tanıdık ve anlaşmalı galericilere veriyor, galericiler bu araçlara plaka takıyor ve araç 2.el konumuna düşüyor, galericide ne kadar araba varsa stokluyor ve istediği rakamı yazarak fiyatları yukarı çekiyor.. şöyle ortalama sıfır araç fiyatına bakın orta segment bayiden çıkış fiyatı 250bintl galerici plaka takarak 300-320 bintl yazıyor. devletin buna el atması lazım. bu piyasayı bu hale getiren galerici ve bayilerin ikili anlaşmalarıdır. en ağır cezaları alması gerekiyor.

8
0
yanıtYanıtla
Toprak Yıldırım:

Bir şeyin ikinci el fiyatını 0 fiyatı ile durumunun arasındaki ilişki belirler bunu 1 yaşındaki çocuk bilir. Döviz kuru iğrenç bir ekonomi yönetimi ile 1 yılda 0 e yakın arttı ise geçen sene 190 bine aldığın arabayı sen gidip bu sene 230 bine ALAMAZSIN. Ev, araba, doğalgaz, elektrik, su, gıda aklına ne gelirse döviz var çünkü temelinde üretiminde enerji bile dövizle. Akp yönetiminin yapamadığı hala açıkken savunanlar da araba almasın hak etmiyorlar zaten gidip bisiklete binsinler ne yapalım

3
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title