Haberler

Metro İçin İstanbul ve Ankara'ya Milyarlarca Kaynak Ayıran Bakanlık, İzmir'e Sadece 30 Bin Lira Ayırdı

Güncelleme:

Ulaştırma Bakanlığı, kaynaklarını Ankara ve İstanbul metrolarına akıtacak. 2019'da İstanbul metrolarına 3,2 milyar lira, Ankara'ya 1 milyar lira kaynak ayıran Bakanlık İzmir'e ise sadece 30 bin lira ayrıldı.

Bütçe kaynaklarını Ankara ve İstanbul'daki metroların yapımına akıtan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının İzmir'e metrolar için kuruş bile göndermediği ortaya çıktı. Bakanlık, bugüne kadar 9 milyar lira para harcadığı İstanbul ve Ankara'daki metrolara bu yıl da 4,3 milyar lira daha kaynak gönderecek. İzmir'e ise sadece 30 bin lira ayrıldı.

Sözcü'de yer alan habere göre, AK Parti, Ankara Büyükşehir Belediyesinin kendi kaynaklarıyla bitirip hizmete açamadığı metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı bünyesine almış, böylece belediye büyük bir mali külfetten kurtulurken, tüm yük ülke bütçesinin üzerine bindirilmişti. Ankara'nın ardından İstanbul'daki büyük metro inşaatlarının yükü de belediyeden, bütçeye kaydırıldı. Daha sonra Erzurum, Antalya, Konya ve İzmir'deki bazı küçük ulaşım projeleri de bu kapsama alındı, ancak paranın neredeyse tamamı Ankara ve İstanbul'daki metrolara akıtıldı.

ANKARA'YA 7,6 MİLYAR LİRA

2019 yılı yatırım programına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesinin kendi kaynaklarıyla yapması gereken metro inşaatlarına bugüne kadar bütçeden 6 milyar 573 milyon 467 bin lira para harcandı. Toplam büyüklüğü 7 milyar 874 milyon lira olan bu metro inşaatlarına bu yıl içinde de 1 milyar 61 milyon lira daha harcanacak ve böylece toplam harcama 7 milyar 635 milyon liraya ulaşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla yapması gereken metro inşaatlarına da bugüne kadar ülke bütçesinden 2 milyar 461 milyon lira harcandı.

İstanbul metrolarına bu yıl ise tam 3 milyar 259 milyon 521 bin lira daha harcanacak ve böylece toplam tutar 5 milyar 721 milyon liraya ulaşacak.

ASLAN PAYI HAVALİMANINA

İstanbul'a ayrılan 3,2 milyar liralık kaynağın 2 milyar 776 milyon lirası İstanbul Havalimanı raylı sistem bağlantıları için kullanılacak. Bu kapsamda Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro inşaatına 2 milyar 275 milyon lira, Halkalı-İstanbul Havalimanı metro inşaatına 460 milyon lira harcama yapılacak.

Geri kalan 41 milyon lira da müşavirlik hizmetlerine gidecek. Toplam 13,9 milyar liraya mal olması beklenen havalimanı raylı sistemleri için ise bugüne kadar 1 milyar 954 milyon lira harcandı.

BAKANLIK YATIRIMI AMA KAYNAK AKTARILMADI

AK Parti'nin seçim dönemlerinde büyük yatırımlar vadettiği İzmir ise ülkenin İstanbul ve Ankara'dan sonra en büyük üçüncü büyük ili olmasına rağmen, metro yatırımlarına bütçeden kuruş alamadı. İzmir'in 2,3 milyar liralık Halkapınar-Otogar raylı sistem bağlantısı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yatırımları arasına alınmasına rağmen bugüne kadar projeye para gönderilmedi. Bu yılın bütçesine ise 2,3 milyar liralık proje için sadece 30 bin liralık ödenek konuldu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İstanbul Ankara İzmir Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title