Haberler

Merkez Bankası Başkanı rezervlerdeki son durumu paylaştı: 120 milyar doların üzerine çıktı

Güncelleme:

Piyasalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, rezervlerde 30 milyar dolarlık bir artış olduğunu söyledi. Kavcıoğlu, Merkez Bankası rezervlerinin 85-90 milyar dolardan 120 milyar doların üzerine çıktığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Finansın Geleceği Zirvesi'nde önemli açıklamalar yaptı. Piyasalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezervlerindeki son durumu da paylaştı. Kavcıoğlu, "Rezervlerimiz 85-90 milyar dolar seviyelerinden yaklaşık 30 milyar dolar artışla 120 milyar dolar seviyesinin üzerine çıktı." dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreci halen yaşıyoruz. Küresel üretim talep artışına yetişemedi. Pandemide politika tepkileri çok güçlü oldu. Ekonomilerin durma noktasına geldiği bu dönemde finansal sistemin faaliyete devam etmesi açısından Merkez Bankaları'nın müdahaleleri yerinde olmuştur.

"ALDIĞIMIZ TEDBİRLER PİYASALARI KORUDU"

Faiz indirimi kararıyla salgının ekonomik etkilerini gidermek için ilk aksiyonu aldık. Pandemi etkilerinin olumsuz etkilerini sınırlamak için nakit akışının işlemeye devam etmesi çok önemliydi. Aldığımız tedbirlerin finansal piyasaların nakit akışını kolaylaştırıp, koruduğunu gördük.

"EMTİA FİYATLARI YÜKSEK ENFLASYONDA ETKİLİ OLDU"

Yüksek frekanslı veriler açılmanın etkisiyle iş gücü piyasasında da toparlanmaya işaret ediyor. Sanayi sektörü istihdamı son dönemde olumlu seyrediyor. TDİ sanayi sektörünün katkısıyla toparlanmaya başladı. Yüksek enflasyonun yansıması Merkez Bankası tarafından yakından izlenmektedir. Emtia fiyatları yüksek enflasyonda çok etkili oldu. Nakliye maliyetlerinin artması ve teslimatların uzaması üretici fiyatlarında artışa neden oldu.

"NORMALLEŞME HIZ KAZANDIKÇA FİYATLAR NORMALE DÖNECEK"

Türkiye'de ÜFE'deki gelişmeler kur ve emtia fiyatlarının yansımasını yaşadı ancak son zamanlarda başka açıklamalara da gerek olduğu anlaşıldı. Pandeminin yarattığı koşullar fiyatlardaki artışı açıklamak için yeterli değil. Fiyatlama davranışlarının normalleşme hız kazandıkça normale döneceğini düşünüyoruz. Gıda ürünlerinde yüksek fiyat artışı gözlemleniyor, enflasyona etkisi yüksek.

"REZERVLER 120 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI"

Rezervlerdeki iyileşme öngörülerimiz ile uyumlu seyrediyor. Rezervlerimiz 85-90 milyar ABD doları seviyelerinden yaklaşık 30 milyar dolar artışla 120 milyar dolar seviyesinin üzerine çıktı. Swap anlaşmaları, reeskont kredileri, cevherden altın alımı ve zorunlu karşılık adımları bu artışa katkı yapan ana unsurlar oldu."

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Haberler

500

Yorumlar (13)

Özgür Şener:

BORÇLANMALARI BİLE REZERV SAYIYORSUN. KREDİ ALIP KASAMDA PARA VAR DEMEKLE AYNI ŞEY BU. VAR AMA BORÇ. SENİN DEĞİL. MB BORCUNU ALACAĞINDAN ÇIKINCA 60 MİLYAR DOLAR AÇIĞI VAR. HANGİ PARADAN BAHSEDİYORSUN. ELİNDEKİ EMANET PARADAN MI?

154
30
yanıtYanıtla
YOĞURTÇU :

HANİ BİR FİLMDE REPLİK VARDI , SAYDIN MI LAN ..... SAY LAN ...:))

98
19
yanıtYanıtla
Murat Şengezer:

Dolarla mı maaş alıyoruz?

yanıt34
yanıt8
bekir yapici:

merkez bankasini denetleyen herhangi bir kurum varmi bilmiyorum ama alinan harcanan ödenen paralara ticari sir devlet sirri denilerek millete bir aciklama yapilmazken nasil oluyorda merkez bankasinin rezervlerindeki döviz miktarini 1ay icinde 2-3 defa aciklama ihtiyaci hissediliyor.

88
9
yanıtYanıtla
ali kanak:

merkez bankasının rezervi 100 katına çıksa ne olurki vatandaşın rezervi boş olduktan sonra 2820 tl ile kira ödeyip geçinmeye çalıştıktan sonra banane merkez bankasının rezervinden

88
8
yanıtYanıtla
ali cik:

Faize ilk balyozu indirdiniz; umarım faizlere balyozu indirmeğe devam edersiniz ; böylece hem piyas canlanmış olur hem de vergilerimiz faizcilerin cebine girmemiş olur. Helal olsun sana sayın Başkan !

22
60
yanıtYanıtla
Musa Mut:

Peki kasamizdaki dolar artıyorsa neden piyasada dolar yükseliyor fakir insanalr eziliyor bu zulmü neden reva görülüyor

60
2
yanıtYanıtla
Köfteci Jardel:

Madem öyle bu enflasyon, işsizlik ve yoksulluk neyin nesi böyle? Gıda fiyatları neden uçuyor? Çalışarak ev sahibi olmak neden hayal oldu? Merkez bankası bunlara cevap versin önce. Dolar niye 9 lira ayrıca?

36
8
yanıtYanıtla
ali cik:

Eğer bu ülkede fakirlik varsa bu arabalar, bu koca kaoca apartmanlar kimin ? Demekki yanılmışız fakirlik yok; aksine zenginlik var.

yanıt7
yanıt30
mfa :

almanın iyisi kasada malın iyisi bodur ağacında:)

16
1
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title