Haberler

Yaz Hastalıklarına Dikkat

Uzmanlar, Yaz Sıcaklarının Etkili Olduğu Şu Günlerde Vatandaşları Yaz Hastalıklarına Karşı Uyardı. Güneş Çarpması, İsilik, İshal, Güneş Yanığı, Travma ve Kene Isırıklarının Yaz Aylarında Sıkça Görüldüğüne Dikkati Çeken Uzmanlar, Alınacak Bazı Tedbirlerle Bunlardan Korunmanın Mümkün Olduğunu Belirttiler.

Uzmanlar, yaz sıcaklarının etkili olduğu şu günlerde vatandaşları yaz hastalıklarına karşı uyardı. Güneş çarpması, isilik, ishal, güneş yanığı, travma ve kene ısırıklarının yaz aylarında sıkça görüldüğüne dikkati çeken uzmanlar, alınacak bazı tedbirlerle bunlardan korunmanın mümkün olduğunu belirttiler.

Türkiye Hastanesi'nin 2 ayda bir yayınlanan 'Reçete' dergisinde yaz hastalıklarını konu alan Acil Tıp Uzmanı Dr. Arzu Saliha Muti, alınacak küçük tedbirlerle yaz hastalıklarının önlenebileceğini belirtti.

'Yaz hastalıkları' başlıklı yazısında bu mevsimde görülen hastalıkları tek tek değerlendiren Dr. Arzu Saliha Muti, hastalıkları ve alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

"Kene ısırması: Piknik yapılması sonucu kene ısırması vakaları çokça görülür. Keneler zıplamaz, uçmaz, sokup kaçmaz. Tutunduğu yerde uzun süre kalır.

Kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasını müteakiben hastalığın belirtileri genellikle 1-3 günde oluşur.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Hastalık insanlara kenelerin kan emmesi sonucu bulaşır. Belirtileri ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal.

İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözde kanamalar, göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olur.

Sıcak çarpması: Havaların ısınmasına kalabalık ve dikkatsizlik eklendiğinde sıcak çarpması tehlikesi oluşur.

Sıcak çarpması en sık kalabalık şehirlerde, rutubetin olduğu yerlerde meydana geliyor. Dikkatsizlik, şiddetli su kaybına neden olan sıcak çarpması acil durumdur. Felce, hafıza kaybına sebep olur. Beynin kanlanması bozulur. Hasta kayıplarıyla sonuçlanır.

İsilik: Aşırı terleme sonucu ter bezleri bu su kaybını karşılayamaz. İsilik, mantar gibi foto dermatoz denen cilt rahatsızlıkları oluşur. Ciltte kırmızı küçük nokta nokta döküntüler oluşur. Buna isilik denir. Her gün ılık suyla banyo yapılırsa ve yağlı kremler kullanılmazsa korunulmuş olur.

Yaz ishalleri: İçme suları ve yiyeceklerin mide, bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için içme sularının temiz su kaynaklarından elde edilmiş olması gerekir. Ambalajlı ürünler alınmalı, uzun süre açıkta kalan sütlü-kremalı, mayonezli, etli yiyecekler yenmemeli. Bakteri üremesi oluşur ve besin zehirlenmesi olarak karşımıza gelir.

Yüzme havuzu enfeksiyonları: Gözde, deride bakteri üremelerine neden olur. Çapaklanma, kızarıklık, akıntı, sulanma yeni konjonktivit oluşur. Aşırı klor gözlerde alerjik reaksiyona neden olur. Havuza girerken lensler çıkarılmalı, havuz gözlükleri takılmalı, yüzeysel mantar enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmalı. Küçük bir belirtide doktora başvurulmalıdır.

Güneş yanığı: Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında açık havaya çıkılmamalı. Bol sıvı tüketimi olmalı, en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalı. Uzun süreli güneşte kalma sonucunda deride kızarıklık ve ağrı hissi varsa bu birinci derece yanıktır. Deride kabarma ve içi su dolu kesecikler varsa ikinci derece yanıktır. Vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.

Travmalar: Bisiklet, kaykay, paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu çarpma ile oluşan travmalarla sıkça karşılaşırız. Dizlik, kask kullanılması ihmal edilmemelidir." (ST-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title