Haberler

Türkiye'ye Sığındılar

Güncelleme:

Suriye'den kaçan 228 Suriye vatandaşı, ellerinde Türk bayraklarıyla sığınma talebinde bulundu.

KİMSENİN HAYATI GÜVENDE DEĞİL

Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad mualiflerinin ayaklanmasıyla ülkede yaşanan iç savaştan kaçan 228 Suriye vatandaşı, can güvenliklerinin olmaması nedeniyle sınırı geçip, ellerinde Türk bayraklarıyla sığınma talebinde bulundu. Yayladağı İlçesi'ne getirilen Suriyeliler, ilçe merkezindeki Fehmi Dinçer Spor Salonu'na yerleştirildi.

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü ile Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Harabjoz Köyü arasında kalan sınıra gelen ve Türkmen olduğu belirtilen Suriyeliler, Türk bayrakları açıp Türkiye lehine sloganlar attı. Harabjoz Köyü'nde oturduklarını ve Suriye'de yaşanan olaylardan dolayı büyük baskı altında olduklarını söyleyen kalabalıktakiler, Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Türk tarafından da askerler bölgede geniş güvenlik önlemi alıp Suriyeliler'in Türkiye'ye geçişine izin vermedi. Türkiye ile Suriye arasında vizesiz geciş olmasına rağmen Harabjoz Köyü sakinlerinin Yayladağı Sınır Kapısı'na gelebilmek için Lazkiye kentini geçmeleri gerektiği ancak buna izin verilmediği ileri sürüldü. Devlet Başkanı Beşar Esad mualiflerinin ayaklanmasıyla ülkede yaşanan iç savaştan kaçmak isteyen yaklaşık 300 Suriyeli, Türkiye sınırına gelip Türk bayrağı açarak sığınma talebinde bulundu.

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Güveççi Köyü ile Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Harabjoz Köyü arasında kalan sınıra gelen ve Türkmen olduğu belirtilen 228 Suriye vatandaşı, Türk bayrakları açıp Türkiye lehine sloganlar attı. Harabjoz Köyü'nde oturduklarını ve Suriye'de yaşanan olaylardan dolayı büyük baskı altında olduklarını söyleyen kalabalıktakiler, Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.

Türk tarafından da askerler bölgede geniş güvenlik önlemi alıp Suriyeliler'in Türkiye'ye geçişine izin vermedi. Türkiye ile Suriye arasında vizesiz geciş olmasına rağmen Harabjoz Köyü sakinlerinin Yayladağı Sınır Kapısı'na gelebilmek için Lazkiye kentini geçmeleri gerektiği ancak buna izin verilmediği ileri sürüldü.

SINIRDA BEKLEYİŞ

Hatay'ın Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, Suriye'den sığınma talebinde bulunan kişilerin sınırda beklediklerini belirterek, Yayladağı ilçemize bağlı Güveççi Köyü'nün karşısında Suriye'nin Harabjoz Köyü bölgesinde 250-300 kadar Suriyeli can güvenliklerinin olmaması nedeniyle sınırı geçip, ellerinde Türk bayraklarıyla sığınma talebinde bulundu. Güvenlik güçlerimiz o bölgeye sevk edildi. Gereken her türlü tedbir alındı. Konuyu aktardığımız Sayın Valimiz de Ankara temas halinde dedi. Suriye vatandaşı bu kişilerin geçişlerine izin verilmesi halinde Yayladağı'ndaki Spor Salonu'nda barındırılacak.

SURİYELİLER 228 KİŞİ

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde sınırı geçerek, Türkiye'den sığınma talep eden Suriyeliler'in geçişine izin verildi. Geniş güvenlik önlemleri arasında Yayladağı İlçesi'ne getirilen Suriyeliler, ilçe merkezindeki Fehmi Dinçer Spor Salonu'na yerleştirildi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyelilerin, kimlik tespitleri yapılmaya başlandı. Yiyecek, içecek ihtiyaçları giderilen, battaniye verilen Suriyelileri ziyaret eden Yayladağı Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Kemal Dağıstanlı, Bizim vatandaşımız gibi ilgi göstereceğiz dedi. Kimlik tespiti ve kayıtları yapılan Suriyelilerin 228 kişi oldukları, Biz demokrasi istiyoruz, Türkler gibi yaşamak istiyoruz dedikleri belirtildi.

YAŞADIKLARINI ANLATTILAR

Suriye'den kaçıp Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde sınırı geçerek, Türkiye'den sığınma talebinde bulunan Suriyeliler, yaşadıklarını DHA'ya anlattı. Eşi 33 yaşındaki Mehdi ve 3 çocuğuyla birlikte gelen 45 yaşlarındaki çiftçi İbrahim Hebo, akrabası olan, eşi ve 2 çocuğuyla birlikte gelen 50 yaşındaki Abdulselam Sedık, Lazkiye'deki çatışma ortamından kaçtıklarını söylediler. Ülkelerine dönmek istemediklerini belirten Hebo ve Sedık, Lazkiye'de canımız tehlikedeydi. Orada çiftçilik yapıyorduk. Olaylar başlayınca canımızı kurtarmak için kaçmaya karar verdik. Lazkiye'de onlarca kişiyi yakalayıp, götürüyorlar. Kimsenin hayatı güvende değil. Lazkiye'de baskı görünce çiftliğimizi, hayvanlarımızı, evlerimizi bırakıp önce köylere kaçtık. Herşeyimizi bıraktık. Harabjoz Köyü'ne kadar geldik. Orada da bizi barındırmadılar. Bunun üzerine sınırı geçip, Türkiye'ye sığınmaya karar verdik. Türkiye'de demokrasi olduğu için sığınmak istedik. Türkiye'nin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Suriye'de ortalık çok karışık. Dönmek istemiyoruz, dönersek bu kez bizi bırakmaz öldürürler diye konuştular.

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISINDA ÖNLEM ALINDI

Suriyeliler'in Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde sınırı geçerek, Türkiye'den sığınma talep etmesinin ardından, Hatay'ın Suriye sınırındaki diğer ilçesi Reyhanlı'da sınırda önlemler alındı. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda da tedbirler alındı. Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, olası gelişler nedeniyle teyakkuz durumunda olduklarını, emniyet ve jandarmanın hazır beklediğini söyledi. Bu arada hastanede görevli tüm doktorların, diğer personelin ve ambulansların hastanede bekletildiklerini belirten Güler, Reyhanlı tarafında şu ana kadar herhangi bir geçiş olayı meydana gelmedi. Ancak oluşturulan kriz masası çalışması çerçevesinde önlem alındı dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title