Haberler

Türk Nakliyecilerin Almanya ile Vize Sorunu Çözüldü

Türkiye ile Almanya Arasındaki Ticareti Olumsuz Yönde Etkileyen Vize Sorunu Çözüldü. Varılan Anlaşmaya Göre, 2006 Yılı Sonunda Oturum Süresi 6 Aydan 45 Güne İndirilen Schengen Vize Süresi, Bundan Böyle Yıllık Olarak Temin Edilebilecek. Oturum Süresi İse 6 Ayda 90, Bir Yılda da 180 Gün Olarak Uygulanacak.

Türkiye ile Almanya arasındaki ticareti olumsuz yönde etkileyen vize sorunu, her iki ülke hükümetleri ile Türk ve Alman işadamlarının çabasıyla çözüldü. Varılan anlaşmaya göre, 2006 yılı sonunda oturum süresi 6 aydan 45 güne indirilen Schengen vize süresi, bundan böyle yıllık olarak temin edilebilecek. Oturum süresi ise 6 ayda 90, bir yılda da 180 gün olarak uygulanacak.

Türk hükümeti ve iş adamlarının yoğun ısrarları sonucunda, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan vize krizi aşıldı. Mevcut durumu bir kez daha değerlendirmeye alan Alman hükümetinin kararı, dün Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile Ankara'da yapılan toplantıda Türk heyetine bildirildi. AB ve Alman kanunları göz önünde bulundurularak varılan ortak çözüme göre, 2006 yılı sonunda oturum süresi 6 aydan 45 güne indirilen Schengen vize süresi, bundan böyle yıllık olarak temin edilebilecek. Oturum süresi ise 6 ayda 90, bir yılda da 180 gün olarak uygulanacak. Almanya'nın 2006 yılında başlattığı uygulama ile Türk şoförlerine Almanya içerisinde 6 ayda 45 gün, yılda da 90 gün kalış hakkı tanınıyordu.

UND Başkanı Tamer Dinçşahin, ANKA Ajansı'na yaptığı açıklamada, son olarak 16-17 Nisan tarihlerinde Almanya'da yayınladıkları ilanlar ve Alman Başbakanı Angela Merkel'e yolladıkları "Tarihsel Hatadan Dönün" mesajının sonuç verdiğini söyledi. Merkel'in kendilerine "Sayenizde taşımacı gibi oldum. Sektör ile ilgili tüm sorunları öğrendim" dediğini aktaran Dinçşahin, o dönemde Merkel ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sorunun çözümü için söz aldıklarını ifade etti. Dinçşahin, Türk nakliyecilerin Avrupalı meslektaşları ile rekabetini bir adım daha eşitleyen yeni düzenlemenin hayata geçmesine katkı sunan Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakın Binali Yıldırım, TOBB, TİM ve İTO'ya da teşekkür etti.

Türk nakliyecilerin başını ağrıtan bir başka sorun olan kota sorununa da değinen Dinçşahin, "Kotalar konusundaki temaslarımız da sürüyor. Kısa sürede iyi bir sonuç alacağımı düşünüyoruz. Ancak Türkiye'de seçim sürecine girilmesi ile bu konudaki süreç biraz sarkabilir. Sonunda başarılı olacaksak, biz buna katlanırız" diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title