Haberler

Tarihi Süleymaniye Mahallesi Kayak ve Kış Sporları Merkezi Projesi Tamam

Hayati Yalçın/gümüşhane,(dha)

Hayati YALÇIN/GÜMÜŞHANE,(DHA)

GÜMÜŞHANE'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'nde kurulması düşünülen kayak merkezi ile ilgili proje çalışmaları tamamlandı. Tesislerin kurulması için yaklaşık 1 milyon 800 bin Euroluk kaynağa ihtiyaç olduğu belirtildi.

Kelkit Platformu adına Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Mehmet Akyazı başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ile bazı daire amirlerinin de bulunduğu toplantıda kentin kış sporları bakımından zengin bir potansiyeli olduğuna işaret eden Yrd.Doç.Dr. Mehmet Akyazı, Süleymaniye Mahallesi'nde kayak merkezi olarak düşünülen alanda uzun bir süredir inceleme yaptıklarını ve bölgeyi bütünüyle ele aldıkları proje çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Yrd.Doç.Dr. Akyazı, gerek kendileri tarafından, gerekse Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından yapılan ölçüm ve teknik analizlerin olumlu yönde olduğuna işaret ederek, Süleymaniye'nin aynı zamanda tarihi ve turistik zenginlikleriyle de öne çıktığının altını çizdi. Kayak Merkezi Projesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Yrd.Doç.Dr. Mehmet Akyazı, bölgenin vadi çanağı içerisinde yer aldığına değinerek, bu nedenle dış faktörlerden etkilenme olasılığının en alt düzeyde olduğunu kaydederek şunları söyledi:

''Gümüşhane'de çok güzel kayak alanları mevcut. Bu alanlardan birisi de Süleymaniye Mahallesi. Burası geçmişten gelen kültürel ve tarihi özellikleriyle de dikkat çekiyor. Ulaşım problemi yok. Yaptığımız çalışmalarda Gümüşhane'nin turizm alanındaki profilinde, kültür, yayla ve inanç gibi konular yer alıyor. Çevre illerle kıyaslandığında Gümüşhane'de konaklayan turist sayısı oldukça az. Biz bu profile Kış Turizmi'nin de eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Süleymaniye, Güneydoğu ve Güneybatı yönlerinden rüzgar alıyor. Kış sporları için kar süresinin uzaması adına bu rüzgƒrlar fazla etkili değil. Kayak merkezi için düşünülen alanın vadi içerisinde bir çanak şeklini andırması da çevreden gelebilecek doğal faktörleri önlemiş oluyor. Bu durum tesislerin avantajlarını arttırıyor.''

İKİMEKANİK TESİS

Yrd.Doç.Dr. Mehmet Akyazı, hazırladıkları proje kapsamında bölgeye iki ayrı mekanik tesis kurulmasının planlandığını, bu tesislerin 1150 ile 2232 metrelerde konumlandırılmasının düşünüldüğünü anlattı. 800 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bölgede saatte bin 200 kişi taşıma kapasiteli ana liftin kurulacağını, bunun yanında yine saatte 800 kişi taşıma kapasiteli kayak sporuna yeni başlayanlar için lift kurulmasının gündemde olduğunu belirten Akyazı, ''Kayak merkezinin en uç noktasında helikopter pisti ile dinlenme mekanları düşündük. Proje kapsamında bir çığ analiz laboratvuvarı ile meteoroloji istasyonu da yer alıyor. Alt tarafta ise konaklama tesislerine yer verilecek. Süleymaniye Mahallesi için düşündüğümüz bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Gümüşhane kış sporları konusunda önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir'' dedi.

EN BÜYÜK SORUN KAYNAK

Bölgede sürdürdükleri çalışmalar sonunda Gümüşhane Süleymaniye Mahallesi Kış Sporları ve Kayak Merkezi Yapılandırma Projesi'ni tamamladıklarını vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Mehmet Akyazı, projenin hayata geçirebilmesi amacıyla yaklaşık olarak 1 milyon 800 bin Euro tutarında bir kaynağa ihtiyaç olacağını kaydetti. Gümüşhane için son derece önemli olan bu projenin gerçekleştirilmesi amacıyla Kelkit Platformu öncülüğünde Gümüşhane Valiliğinin de sağlayacağı destekle Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) başvurulacağını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Akyazı, aynı zamanda TR-90 Düzey -2 Bölgesel Kalkınma Programı'ndan da yararlanılabileceğini sözlerine ekledi.

VALİ DESTEK İSTEDİ

Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da proje çalışmalarını tamamlayan akademisyenlere teşekkür ederek, ''Süleymaniye Mahallesi Kayak ve Kış Sporları Merkezi Gümüşhane için tarihi bir fırsattır. Özellikle 2011 yılında Erzurum'da düzenlenecek olan olimpiyatlar kapsamında ilimizin bu konudaki potansiyellerini dikkate almak durumundayız. Turizm çeşitlilik gerektiren bir sektördür. Doğu Karadeniz bölgesindeki Zigana Dağı Kayak Merkezi'nin yanısıra Çakırgöl'de düşünülen Kış Sporları Merkezi ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Ancak şunu söylemeliyim ki; Çakırgöl, Süleymaniye kadar cazip değil. Bir defa Süleymaniye'nin ulaşım problemi bulunmuyor. Oysa Çakırgöl için belki de her gün kar mücadelesi yapılması gerekecek. Bu anlamda harcanan kaynakların maliyetinin iyi hesaplanması gerekiyor. Süleymaniye bu açıdan bakıldığında yatırıma son derece elverişli. Gümüşhane kamuoyunun da böylesine önemli bir projeye destek vermesi gerekiyor. Önümüzde kaynak sıkıntısı var. Bunu aşmak için hepimizin çok çalışması gerek'' dedi.

Türkiye Kayak Federasyonu Gümüşhane İl Temsilcisi Mustafa Akbulut, geçen yıl Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) yetkililerinin bölgeye gelerek incelemelerde bulunduğunu ve 2 bin 200 rakımlı Kanlıdüz Tepesi'nden tarihi Süleymaniye Mahallesi'ne kadar olan bölgenin kayak sporu için çok elverişli bulunduğunu hatırlattı. FIS yetkilileri Dr. Josef Zenhaussen ile Stefan Brandle'nın yaptığı incelemeler sonucunda kayak alanını 'çok çekici' olarak değerlendirdiğini anlatan Akbulut, 2 bin 600 metrelik kesintisiz pistte ve bölgede 2 bini aşkın insanın aynı anda kayak yapabileceğinin saptandığının belirlendiğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title