Haberler

Sokakta Çalışan Çocukların Eğitime Yönlendirilmesi Projesi... - Proje Kapsamında, Bursa'da Halen Sokakta Çalıştırılan 250 Çocuğun Eğitime Yönlenmesi Sağlanacak

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğünün, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) katkılarıyla yürüttüğü, ''Sokakta Çalıştırılan Çocukların Eğitime Kazandırılması ve Çalıştırılmalarının Önlenmesi Projesi'' kapsamında, Bursa'da halen sokakta çalıştırılan 250 çocuğun eğitime yönlendirileceği bildirildi.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğünün, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) katkılarıyla yürüttüğü, ''Sokakta Çalıştırılan Çocukların Eğitime Kazandırılması ve Çalıştırılmalarının Önlenmesi Projesi'' kapsamında, Bursa'da halen sokakta çalıştırılan 250 çocuğun eğitime yönlendirileceği bildirildi.

Projenin Bursa Koordinatörü Sosyal Hizmetler Uzmanı Murat Halisçelik, Yıldırım Toplum Merkezinde, Vali Yardımcısı Halis Aslan ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şaban Kander ile düzenlediği basın toplantısında, 11 ilde yürütülen proje kapsamında, Bursa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Halisçelik, projeyle 2006 yılı sonuna kadar Bursa'da halen sokakta çalıştırılan 250 çocuğun çalıştırılmasının önüne geçmek istediklerini bildirdi.

Proje çerçevesinde, bu çocukların kardeşleri de dahil olmak üzere, 500 çocuğun çalıştırılması olasılığının ortadan kaldırılması amacıyla 100 aileye ulaşacaklarını ifade eden Halisçelik, ailelere verilecek hizmetlerle bu çocukların yaşamlarını ve eğitimlerini sağlıklı şekilde sürdürmelerini sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Bu amaçla ''İl Eylem Komitesi'' oluşturduklarını, yapılan ön çalışmalar sayesinde Bursa'da sokakta çalışan 109'u okula devam etmeyen 386 çocuğun bilgilerine ulaşıldığını belirten Halisçelik, ''Sokakta çalışan çocuklar sadece sosyal hizmetleri ilgilendirmiyor, toplumun her kesiminin bu konuyla ilgili olarak üzerine düşeni yapması gerek'' dedi.

Sokakta çalışan çocukların, sağlıklı beslenemediklerini, ebeveyn kontrolünden uzak yaşadıklarını, trafik kazaları ve bulaşıcı hastalık tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Halisçelik, ''Bu çocuklar suç mağduru oluyor veya suçlara karışıyorlar, uçucu madde bağımlısı olabiliyor, suç örgütleri tarafından kullanılabiliyorlar. En önemlisi de bu çocukların sokakta yaşamaya başlama tehlikeleri var'' diye konuştu.

Halisçelik, sokakta çalışan çocukların yüzde 90'ının göçle gelen ailelerin çocukları olduğunu da belirtti.

Bursa Vali Yardımcısı Halis Aslan da sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapan vatandaşların bu çocuklara iyilik yaptıklarını sandıklarını kaydederek, şunları söyledi:

''Sokakta çalışan çocukların çoğalması hepimizin yanlış tutum ve davranışlarından kaynaklanmaktadır. Sokaktaki çocuğa acıma duygusuyla yaklaşılmamalı, dilenen çocuğa para verilmemeli, bu çocukların sattıkları ürünler alınmamalıdır. Mendil ya da çiçek değil, gelecekleridir ellerinden aldığımız. Eğer onlara yardım etmek isteniyorsa, çocukların eğitimlerini tamamlamalarına, ailelerinin istihdamına yardımcı olunmalıdır. Çocukluklarını yaşamayan insanlar mutlu olamaz. Bırakın çocuklar çocukluklarını yaşasınlar.''

Aslan, toplumu bu konuda bilinçlendirmek için bastırdıkları broşürlerin kentin çeşitli noktalarında vatandaşlara dağıtılacağını bildirdi.

Toplantının ardından Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kander ve Proje Koordinatörü Halisçelik, vatandaşlara broşür dağıttı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title