Haberler

Şaşılık Tedavi Edilmezse Göz Tembelliği Yapıyor

Maya Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.

Maya Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Taşkın, "Gözlerin farklı noktalara doğru yönelmesi" olarak tanımlanan şaşılığın tedavi edilmediği takdirde göz tembelliğine yol açtığını bildirildi.

Dr. Taşkın, bir gözün diğerine göre farklı noktaya doğru yönelmesine bağlı olarak içe doğru, dışa doğru, yukarı veya aşağı doğru oluşabilen şaşılığın bazı çocuklarda doğuştan olabildiğini ancak, aileler tarafından bazen geç fark edildiğini vurguladı

Gözde kayma başlayınca beynin iki gözden birinin görüntüsünü baskıladığını veya çift görme oluşabildiğini vurgulayan Dr. Taşkın, "Şaşılık, en sık rastlanan göz tembelliği sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyne iletmez ve çocuk sadece daha iyi gören gözünü kullanır. Tedavi edilmezse binoküler görme ve stereopsis denen iki gözün birlikte derinlikli görmesi engellenmiş olur ve göz tembelliği gelişebilir" dedi.

Dr. Taşkın, erişkinlerdeki şaşılığın genellikle tedavi edilmemiş veya başarılı olarak tedavi edilmemiş çocukluk şaşılığının ilerlemesi ile oluştuğuna dikkati çekerek, "Bazen de erişkinlerde bir travma veya hastalık sonucu şaşılık gelişir ve çift görmeye neden olur" diye konuştu.

Tedavi şeklinin şaşılığın tipine bağlı olarak değiştiğini anlatan Dr. Taşkın,

genellikle gözlük, prizma veya cerrahi tedavi uygulandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Şaşılık tedavisinde üç basamak uygulanır.

Birincisi mümkünse altta yatan neden tedavi edilir. İkincisi kaymaya yol açan göz tembelliği tedavi edilir. Üçüncü basamakta da ameliyat ile gözlerin aynı noktaya bakması temin edilmeye çalışılır.

Tedavi ne kadar erken olursa, göz tembelliği ihtimali azalır. Bazı şaşılıklar ameliyatsız tedavi ile düzelirken, bazıları yalnızca ameliyatla düzeltilebilir. Ender bazı şaşılıklarda başarılı tedavi imkanları yoktur. Ancak günümüzde, eskiden tedavisi pek mümkün olmayan birçok şaşılık çeşitlerinde tedavi yapılabilmektedir."

Dr. Taşkın, şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikayeti olmasa bile mutlaka uzman bir hekime muayene olması şarttır.

Çocukluk döneminde yani 2 yaşından sonra görülen şaşılıklarda genellikle neden göz bozukluklarıdır. Şaşılığa yatkınlığı olan bir çocukta gözdeki kayma, ateşli bir hastalık veya sert düşme gibi bir travma sonrası da başlayabilir." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Taşkın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title