Haberler

Sabit Telefonlarda, Türk Telekom'un Tekeli Sona Erdi

- Türkiye'de Telekomünikasyon Alanında Tam Rekabetin Tesis Edilmesini Sağlayacak Olan A Tipi Lisanslar İle İlgili Ara Bağlantı Sözleşmesi Türk Telekom Ve Uzak Mesafe Telekom İşletmecileri Arasında İmzalandı.

- Türkiye`de telekomünikasyon alanında tam rekabetin tesis edilmesini sağlayacak olan A tipi lisanslar ile ilgili ara bağlantı sözleşmesi Türk Telekom ve uzak mesafe telekom işletmecileri arasında imzalandı.

Yeşilköy`deki Polat Röneissance Otel`de düzenlenen imza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. İmza töreninde bakanın yanısıra Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany, Doğan Telekom Genel Müdürü Rıza Cem Erkun, Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Borusan Telekom Genel Müdürü Burak Gökmen, Global İletişim Yönetim Kurulu Üyesi Murat İnan ve Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal da hazır bulundu.

5 ŞİRKET KATILDI

Bakan Yıldırım ¨Türk Telekom ile Doğan Telekom, Superonline, Global, Borusan, Koç.net arasında daha önceden Telekomünikasyon Kurulu tarafından verilmiş olan A tipi lisans işletme hakkının hayata geçerilmesini mümkün kılacak ara bağlantı sözleşmelerine imza atılması ile birlikte kullanıcılar `Taşıcı ön seçimi` adı verilen sistem sayesinde istedikleri telekom şirketinden şehirlerarası ve milletlerarası görüşme yapabilecek ¨ dedi. Yıldırım, telekomünikasyon sektöründe 2004 başında ses tekelinin sona ermesiyle serbestleşme sürecinin tam olarak başladığını, serbestleşmeyle birlikte sektörde telekomünikasyon hizmetlerinde daha rekabetçi bir ortamın sağlanmasına paralel olarak işletmeci sayısı ve hizmet çeşitliliğinin de devreye girdiğini ve buna paralel olarak geçen yıldan bu yana UMTH alanındaki gelişmelerin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: ¨Bir yıl içerisinde geldiğimiz nokta dikkat çekici. Geçen yıl yurt dışından gelen trafikte Türk Telekomun payı yüzde 60 iken, UMTH işletmecilerinin payı yüzde 40 oldu. Yurt dışına giden trafikte Türk Telekomun payı yüzde 93 olurken, UMTH işletmecilerinin payı yüzde 7 olarak gerçekleşti.

Şehirlerarası trafikte yüzde 94`e yüzde 6 gibi bir oran oluştu. GSM`ye giden trafikte ise yüzde 99`a yüzde 1.¨ Mobil olan ara bağlantının en düşük oranda gerçekleştiğini belirten Yıldırım, 2006 Mayıs ayı itibariyle yurt dışından gelen oran korunmakla beraber, yurt dışına giden trafikte UMTH işletmecilerinin payının yüzde 7`den yüzde 12`ye çıktığını kaydetti. Bakan Yıldırım, ¨GSM`ye giden trafikte ise Türk Telekomun payı yüzde 99`dan yüzde 92`ye indi, UMTH işletmecilerinin payı ise yüzde 8 oranına yükseldi. AB`de bu oran ortalama yüzde 10`dur. Kısa süre geçmesine rağmen, Türkiye`nin bu oranlara yaklaştığı görülmektedir¨ diye konuştu.

ADSL FİYATLARI

Yıldırım, ADSL hizmetlerinin durumuna ilişkin bir soru üzerine ise ¨Erişim kapasitesi ve hızımız yetersiz. 10 sene boyunca Türk Telekom`da laf oldu, laftan başka birşey yapılmadı. Zamanı boşa geçirdik, geç kaldık. Şimdi bunun telafi edilmesi lazım. İnternet erişiminin daha da ucuzlaması lazım, hızın artırılması lazım. Vergi yönünden yapılacak iyileşmeler var¨ yanıtını verdi.

Yıldırım bir basın mensubunun ¨ADSL kullanmaya tatil nedeniyle 3 ay ara verdiğimde 3 ay sonra benden o dönemi için para talep edildi, bunun için ne yapılması gerekiyor¨ sorusu üzerine şunları kaydetti: ¨Verilmeyen hizmetin bedeli olmaz. Türk Telekom bunu not etti, herhalde gerekli düzenlemeyi yapacaktır¨ dedi. Yıldırım, Telekom yetkililerine dönerek ¨Vatandaş da görevini yapacak, başvuracak. Vatandaşa internetten kullanma imkanı getirilsin, tatile çıkarken kapatsın, dönüşte açsın, gel-git, nüfus kağıdı fotokopi, vatandaş başka şirketler arıyor haberiniz olsun¨ diyerek uyarıda bulundu.

Yıldırım, imza töreni sırasında ¨Paran çoksa kefil olursun, vaktin çoksa şahit olursun ,bizi de şahit tutmuşlar¨ diyerek espri yaptı. Bakan ¨Şaka bir tarafa hala en iyi hizmeti Türk Telekom veriyon unutmayın. Ama yeni gelenler çetin, dikkat etmek lazım. Kimse suyun kaynağı bizde diye düşünmesin, iyi geliyorlar. Ülkemiz için iyi olacak inşallah¨ diye konuştu.

Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany, basın mensuplarının sistemde uygulamaya ne zaman geçieceği sonusunu ¨Bu, yeni şirketlere bağlı. Onlar ne kadar sıkı çalışırsa uygulama da o kadar hızlı olur¨ şeklinde yanıtladı. Doany, 5 firmanın sunduğu hizmetlerin karşılığı olarak yeterli talebin olacağına inandığını ve bu şirketlerin farklı müşteri kesimlerine hitap edeceği için talep olacağını söyledi.

¨İLK AŞAMADA FİYATLARDA DÜŞME OLMAZ AMA ÖLÇEK EKONOMİSİ NEDENİYLE ZAMAN İÇİNDE İNDİRİMLER BAŞLAYACAK¨

Doğan Telekom Genel Müdürü Rıza Cem Erkunyeni sistemin kolaylıklarını şu şekilde özetledi:

¨Artık size iki fatura gelecek şehir içi ve dışı ayrı olma üzere. Maliyetler aşağı inecek, esnek tariflendirme yapısı olacak ve bizim kullandığımız altyapı internetle tam entegre olduğunuz için fatura detaylarını internetten takip etme imkanına sahip olaksınız. İlk aşamada fiyatlarda düşme olmaz ama ölçek ekonomisi nedeniyle zaman içinde indirimler başlayacak bir sürecin sonunda hem internet hem de internet için ucuzlama olacak. ADSL`de doğrudan indirim olmayacak ama hız artacak¨

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title