Haberler

Profesör Kızılot; Ticaret Kanunu Değişmeseydi Hapse Girmeyen Kalmayacaktı

Kocaeli Sanayi Odası'nda düzenlenen, 'şirketlerin ve işletmelerin Yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyumu, son çıkan değişiklikler ve düzenlemeler' konulu panelde konuşan Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Prof.Dr.Şükrü Kızılot, "Yeni Türk Ticaret Kanunu"...

Kocaeli Sanayi Odası'nda düzenlenen, 'şirketlerin ve işletmelerin Yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyumu, son çıkan değişiklikler ve düzenlemeler' konulu panelde konuşan Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Prof.Dr. Şükrü Kızılot, "Yeni Türk Ticaret Kanunu eğer değişmeseydi hapse girmeyen işadamı, şirket ortağı, şirket yöneticisi ve sade vatandaş kalmayacaktı. Böylesine büyük hataları kapsıyordu" dedi.

Yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihine kadar birçok değişiklik geçiren Yeni Türk Ticaret Kanunu ana hatlarıyla ne gibi değişiklikler getirdiği, şirketleri ilgilendiren değişiklikler, yasaya bağlı çıkacak tüzük, yönetmelik ve tebliğlerdeki son durum, mükelleflerin dikkat etmesi gereken unsurlar Prof. Dr. Şükrü Kızılot tarafından Kocaeli'nde sanayici ve işadamlarına anlatıldı.

HAPSE GİRMEYEN KALMAYACAKTI

Yeni Türk Ticaret Kanununun çıktığında büyük hataları kapsadığını söyleyen Prof.Dr. Şükrü Kızılot konuşmasına şöyle devam etti:

"Yeni Türk Ticaret Kanunu eğer değişmeseydi hapse girmeyen işadamı, şirket ortağı, şirket yöneticisi ve sade vatandaş kalmayacaktı. Böylesine büyük hataları kapsıyordu. Bunlar anlatılırken de Avrupa'da böyle şeklinde gerekçe gösteriliyordu. Dolayısıyla Avrupa'da olduğu söylenenlerin büyük bir kısmının söylenildiği gibi değildi. Uyarıların etkisiyle Yeni Türk Ticaret Kanununun 55 maddede yapılan değişiklikte kanunun 102 maddesi değişti. Böylece ciddi rahatsızlıklar yaratan hapis tehlikeleri doğuran suçsuz insanların hapse girmesine neden olabilecek bir çok maddesi değişmiş oldu. Bundan sonra Ticaret Kanunu'nun artık uygulama dönemi başladı. Şirketlerin 1 Temmuz 2013 tarihine kadar ana sözleşmelerini değiştirmeleri gerekiyor. Buna göre yönetim yapılarını oluşturmaları gerekiyor."

LİMİTEDLERİN ANONİM ŞİRKETLERE DÖNÜŞMESİ KAÇINILMAZ

Yeni Türk Ticaret Kanununda Anonim şirketlerin pek çok avantaj sağladığını söyleyen Prof.Dr. Kızılot konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeni Türk Ticaret Kanunu ile yapılan düzenleme sonucu artık limited şirketlerin sayısının azalacağını düşünüyorum. Şu anda 100 şirketten 85'i limited. 15'i anonim. Yeni Ticaret Kanunu anonim şirketleri çok büyük avantajlar sağlıyor. O avantajları nedeniyle limited şirketlerinin de anonim şirketlere dönüşmesi kaçınılmaz gözüküyor. Anonim şirketi olan ortak mal varlığını koruyabilecek sorumluluklardan kurtulabilecek, hissesini sattığında vergi ödemeyebilecek daha bir sürü avantajları var. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili kanunda yer alan düzenlemelerin çoğu Avrupa'da yok. Ciddi yaptırımlar getiriyor. Uygulama imkanı yoktu. Kamuoyuna böyle sunuldu ama dedim ki 'bilim adamları, iş çevreleri ve diger kişiler çıkacaklar tek tek açıklayacak'. Bunlar Avrupa'da yok ve bunun şu sakıncası var diyecekler. Bu tip bir olayın gerçekleşmemesi benim için ciddi bir süpriz oldu. "

Yeni TTK'da en çok tartışılan konular arasında borçlanma olduğunu söyleyen Prof.Dr. Kızılot, "Zaten şirketten borç para çekmeyle ilgili kanunlar vardı. O kadar tartışılacak bir konu değildi. Ortakların şirkten borç para çekmesi yasaklandı. Avrupa'da şirketinden para çekene ceza yok. Şirketten mal kaçırana ceza var. Bazı harcamalar şirketten para çekme iddiası olabilirdi. Şirkette iş yemekleri oluyor, çelenk ya da çiçek gideri, gazeye vefat ilanı, seyahat gideri, cep telefonu konuşmaları vs. gibi harcamalar oluyor. Şirketten borç para çekmek cezayı gerektirmiyor. Hapiste, para cezası da gerektirmiyor. Sadece ortağın şirkete sermaye taahhüdü varsa şirkete ödeme yapmadan para çekemeyecek" diye konuştu. - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şükrü Kızılot Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title