Haberler

Patrik Bartholomeos, Hisarönü Camisi'ni Ziyaret Etti (2)

Onursal DOKTORA UNVANI İzmir ziyaretinin beşinci gününde Fener Rum Patriği Batrholemeos, üniversitelilerle bir araya geldi.

Onursal DOKTORA UNVANI

İzmir ziyaretinin beşinci gününde Fener Rum Patriği Batrholemeos, üniversitelilerle bir araya geldi. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Patrik'e onursal doktora unvanı verildi. Onursal doktoranın simgesi olarak İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından atkı takıldı. Ayrıca üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından tasarlanan ve üretilen Patrik'in dünya barışına katkılarını simgeleyen, zeytin dalı ve İEÜ logosunun yer aldığı plaket verildi.

Patrik Bartholemeos, burada yaptığı konuşmada İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından onursal doktora unvanı almak eşsiz bir şeref ve büyük bir ayrıcalık olduğunu söyledi. Batholemeos, "Bu cömert övgüyü, dinler arası diyalog, ekolojik farkındalık ve dayanışma kültürü alanlarına kendini adamış olan Ekümenik Patrikhane adına kabul ediyoruz. Kilisemiz, bir gelenek olarak, farklı inanışlar, kültürler ve insanlar arasında, doğal çevre ve insanlık arasında köprüler oluşturmak, Tanrı ve kulları adına barış ve dayanışmayı teşvik etmek için çalışmıştır" dedi.

Dinin önemine dikkat çeken bir konuşma yapan Bartholemeos dini göz önüne almadan insanlığın geçmişini anlamanın, bugününü incelemenin ya da geleceğini hayal etmenin imkansız olduğunu söyledi. Bartholemos, dinin önemli işlevlerinden birinin barış sağlamak olduğuna dikkat çekti. Bartholemos, "Tabii ki, dinler ayrılabilir; hoşgörüsüzlük ve şiddete de sebep olabilir. Fakat bu, dinlerin başarısızlığıdır; insanlık haysiyetini korumak olan özü değildir. Dinlerin uyanışı - özgün unsurlarının yeniden oluşumu ve ifadesi anlamında - daima uzlaşma ve barışa katkıyla alakalı olmuştur. Günümüzde, dinlerin güvenilirliği büyük bir oranda, barışa verdikleri öneme bağlıdır. Barış ve uzlaşmaya giden yol, dinler arası diyalog ile doğal çevrenin tahribatı, artan ekonomik ve toplumsal krizler gibi çağımızın sorunlarına karşı işbirliğinden geçmektedir. Dünyamız, gerçekten de bir kriz içerisindedir. Yine de, insanoğlu, sadece karşılaşmalar ve diyaloglar yoluyla bile, birçok insan ve küresel topluluk için, tarihte hiç olmadığı kadar pozitif değişiklikler getirme şansına sahiptir" dedi.

Bartholemos, bağnazlık ve şiddetin olmadığı, çevre kirliliği ve doğal tahribatın mahvetmediği bir dünya, dayanışma yeri olan bir toplumun gelecek kuşakların da hakkı olduğunu söyledi. Bu yüzyılın kardeşlik ve dayanışma çağı olması gerektiğini belirten Bartholemos, bunun dinin katkısı olmadan başarılamayacağını belirtti. Bartholemeos "Diyalog ya da açıklık köktenciliğin panzehridir. Daha fazla dayanışmanın sembolü ve kaynağıdır" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, 300 milyonluk Ortodoks Dünyasının Ruhani Lideri olan Patrik Bartholomeos sadece dini bir lider olmadığını, aynı zamanda dinler arası diyalogun inşası, insan hakları, dünya barışı için büyük çaba gösteren dünya lideri olduğunu söyledi. Demirtaş "Katolik Dünyasının Ruhani Lideri Papa Francis'i İstanbul'da ağırladı, birlikte dua ettiler. Zaman zaman Diyanet İşleri Başkanımızla, Hahambaşıyla, tüm dini liderlerle de dua ederken görüyoruz. Yani sadece bu iki kilisenin arasında değil tüm dinler arasında diyalogun gelişmesi için çaba gösteriyor. Her zamankinden daha fazla dinler ve kültürlerarası diyaloga ihtiyacımız var. Dünya barışı için daha fazla çaba göstermeliyiz" dedi.

İEÜ Rektorü Prof. Dr. Oğuz Esen ise "Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Sayın Bartholomeos'a barış ve kardeşliğin tesisi yönünde topluma ve insanlığa yaptığı değerli hizmetler ve dinler arasındaki diyaloğun geliştirilmesi konularındaki katkılarından dolayı onursal doktor unvanı verilmesini teklif etmiş ve bu teklif, oldukça hassas küresel bir ortam ve zamanda Senatomuz tarafından kabul edilmiştir" dedi.

BORNOVA'DA DOSTLUK AĞACI

Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Bornova'da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce restore edilen Doğanlar Kutsal Haç Kilisesi'ni ziyaret edip Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile birlikte dostluk ağacı dikti. Bartholomeos, "Her dine mensup insanların inançlarının gereği olan ibadetlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri gerektiğine inanmaktayız. Bu konudaki ilkeli duruşumuzu, Hıristiyanlar için istediğimizi, Müslümanlar için de aynı ölçüde arzu ederek muhafaza etmekteyiz. Atina'da Müslümanların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için cami inşaasının gerekli olduğu yönündeki kanaatimizi birçok platformda dile getirdik" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title