Haberler

'Morbid Obezite'nin Süper Cerrahı, Obeziteye Savaş Açtı

Doç. Dr. Koray Tekin, Bugüne kadar 126 kişiyi obeziteden kurtardığı için hastalarından "Obezitenin Süpermen"i unvanını aldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde 2008 yılında kurulan Obezite Cerrahi Merkezi'nde bugüne kadar 126 kişiyi obeziteden kurtardığı için hastalarından "Obezitenin Süpermen"i unvanını alan cerrah, dünyayı obez olmaktan kurtarmak için yeni nesil ameliyatları daha çok kişiye duyurabilmenin uğraşını veriyor.

Dünyada giderek çoğalan obeziteye set çekmek için Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 6 aylık obeziteyle mücadele eğitimi alan Doç. Dr. Koray Tekin, 2008 yılında PAÜ bünyesinde kurulan Obezite Merkezi'nde onlarca morbid obez hastayı, yaptığı tüp mide ve gastrik bypass ameliyatlarıyla sağlığına kavuşturuyor.

Doç. Dr. Tekin, yaptığı açıklamada, morbid obezitenin aşırı kilolu olmak şeklinde tanımlanabileceğini ve bunun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Obezite tedavisinde öncelikli olarak tedavi için diyet ve egzersiz önerdiklerini ifade eden Tekin, şu bilgileri verdi:

"Hastalarıma en az bir yıl diyet ve egzersiz yapma önerisinde bulunuyorum. Bunu deneyip başarılı olan, fakat sonra tekrar kilo alan ya da başarılı olamayan hastalara cerrahi yöntemler öneriyoruz. Zayıflamak için kullanılan kelepçelerin uzun vadede oluşturduğu bazı problemler nedeniyle kelepçe tedavisi daha az tercih edilir hale geldi. Artık daha yoğun olarak yeni diyebileceğimiz, son 5-6 yıldır kullanılan tüp mide ve gastrik bypass olarak iki yöntem uygulanıyor. İki yöntemi 2008 yılından bu yana yapıyoruz. Kendine ait riskleri de olan ameliyatlar bunlar. Obezitenin getirdiği riskler var, ameliyatın getirdiği riskler var. Bazen ölümcül olabilecek komplikasyonları da mevcut. Uygun teknikle ekip oluşturulduğunda komplikasyonlar daha az yansıyor. "

Obezitede kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar göz önüne alındığında, tüp mide ameliyatında en fazla sayıda ameliyat yapan merkezin PAÜ Obezite Merkezi olduğunu bildiren Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Obezite tedavisi sadece cerrahiyle bitmiyor. Bunun içinde endokrinoloji, psikiyatri, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, diğer bilim dalları da var. Bunun altında yatan başka bir sebep olup olmadığını ortaya koymak gerekiyor. Bunun için bir ekip çalışması şart. Ameliyat sonrasında hastanın değişen hayat stilinde desteğe ihtiyacı oluyor, bu desteği de vermemiz gerekiyor. "

Hastaların tedavilerinin ardından internet üzerinde belli gruplar kurarak obeziteyle mücadele ettiğini dile getiren Tekin, "İnternet günümüzdeki en modern iletişim araçlarından biri. Hastalarımız belirli bir sayıya ulaşarak iletişim ağı kurdular. Biz elimizden geldiği ölçüde morbid obezite hastalarımızı tedavi etmeye çalışıyoruz, onlar da internette kurdukları gruplarla birbirlerine destek oluyorlar" dedi.

-"AMELİYAT OLDUĞUMUN ERTESİ GÜNÜ YÜRÜMEYE BAŞLADIM"-

Morbid obez Buse Noyan, 6 yaşından bu yana fazla kilolarından dolayı çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, çoğu insanın bunu bir hastalık olarak görmediğini kaydetti.

Tedavi olmak için İstanbul'dan Denizli'ye kadar gelme nedenini anlatan Noyan, "Koray Tekin hocamın ismini duydum, hastalarının onun için internet sitelerinde yazdıklarını okudum. İnternet sitelerinde Koray Hoca'ya herkes 'süpermen' diyor. İnternette yazanlara katılıyorum, o bizi sağlımıza kavuşturan süpermenimiz" diye konuştu.

Morbid obezitenin bir hastalık olduğunun anlaşılmasını isteyen Noyan, duygularını şöyle anlattı:

"İnsanlar sokakta görünce dönüp bakıyorlar. Ama bu bir hastalık, kanserli bir insana dönüp gülmezsiniz, üzülürsünüz. Benim gibiler de bu hastalığı yenmek için ameliyat oluyoruz. Dün ameliyat oldum, bugün ilk günüm. Hiç ağrım sızım yok, gayet de sağlıklıyım. Daha önce çok diyetisyene gittim, çok farklı yollar denedim ama olmuyor. Belli bir kilonun üzerine çıkınca olmuyor, insan sıkılıyor. 'Bu kilolardan kurtulamayacağım, veremeyeceğim' diyor, gözünde büyüyor. Sonrasında bunu ameliyatla aşabileceğimi öğrendim ve ameliyat oldum. Ameliyat olduğumun ertesi günü yürümeye başladım. Ağrım, sızım, hiç bir şeyim yok. Diğer insanlar morbid obezitenin hastalık olduğunu anlamalı. Hasta olanlar da bu hastalıktan kurtulmak için ameliyat olmalı. 6 yaşından beri şişmanım. 15'li yaşlarda morbid obezite kategorisine ulaştı kilom. Tedavi oldum, kurtulacağıma inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Anne Beril Noyan ise şunları kaydetti:

"4-5 sene önce öğrendim, fakat yaşı küçük olduğu için ameliyat ettirmeye cesaret edemiyorduk. İnternet üzerinde Koray Hoca'nın mucizeleri diye bir grupla tanıştım. Kızımı ameliyat yaptırmaya karar verdim. Kızımı böyle görünce ben de daha da çok heveslendim, bir ay sonra ben de olacağım. 10 ayda 50 kilo verenler var, bunlar da bizi heyecanlandırıyor. "

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title