Haberler

Kısa Vadeli Faizler Değişmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, olağan toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15'de kaldı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, olağan toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15'de kaldı.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, ''olağanüstü'' toplantısını yaptığı ve faizleri artırdığı 7 Haziran 2006 tarihinden bu yana, orta vadeli enflasyon görünümünde önemli bir değişiklik olmadığı'' değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, son dönemde döviz kurunda yaşanan hareketlerin etkisiyle enflasyonda gözlenen yükselişin, Haziran ve Temmuz aylarında da devam edebileceğinin düşünüldüğü belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

''Ancak, takip eden aylarda iç talepteki yavaşlamayla beraber döviz kurunun enflasyon üzerindeki dolaylı etkilerinin sınırlı kalacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanında, para politikasının kontrolü dışındaki unsurların enflasyona geçmişte yapmış olduğu olumsuz etkilerin önümüzdeki dönemde azalma olasılığının bulunması da, yıllık enflasyondaki düşüşün 2007 yılından önce başlayabileceğine işaret etmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda, bir önceki toplantıdaki politika duruşu korunmuştur. Buna göre, kararlar oluşturulurken enflasyonun 2007 yılının sonlarına doğru hedefe yakınsayacağı bir perspektif gözetilmektedir. Bu çerçevede, orta vadede enflasyonda öngörülen düşüşle beraber politika faizlerinin de düşüş yönünde olacağı bir görünüm esas alınmaktadır.''

Açıklamada, bugünkü bilgiler ışığında kısa vadede politika faizlerinin yukarı yönlü olma olasılığının, sabit kalma olasılığına kıyasla daha az olmakla birlikte, orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyebilecek olumsuz bir gelişmenin ortaya çıkması halinde, para politikasının gerekli tepkiyi vereceği vurgulandı.

Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde özellikle ''orta vadeli bekleyişleri etkileyebilecek gelişmeler, uluslararası likidite koşulları ve fiyatlama davranışlarının'' çok yakından takip edileceği ifade edilen açıklamada, gerekli görülmesi halinde ise para politikasının daha da sıkılaştırılmasında tereddüt edilmeyeceği belirtildi.

Bu arada Kurul, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) ''sabit'' tutulmasına karar verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title