Haberler

İki Yıl Daha Aynı 11

Anayasa Mahkemesi Üyelerinin Türban Kararında Ortaya Koyduğu Tablonun AKP Kararında da Değişmeyeceği Tahminleri Yapılıyordu. Ancak Sonuç Farklı Oldu.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin türban kararında ortaya koyduğu tablonun AKP kararında da değişmeyeceği tahminleri yapılıyordu. Ancak sonuç farklı oldu.

Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kapatılmamasına karar verdi ancak ciddi bir uyarıda bulundu. Kapatılmaması yönünde görüş bildiren 4 üye bile partinin laiklik karşıtlığında odak haline geldiğine kanaat getirdi.

Böylece Yüksek Mahkeme, AKP’ye sarı kart gösterdi ve uzlaşma için süre verdi.

Mahkeme üyeleri, türban kararının aksine AKP davasında farklı bir tablo ortaya koydu. Türban kararı 9’a karşı 2 üyenin oylarıyla alınmıştı. Bu kez ise 6 üye kapatılsın, 4 üye ceza verilsin derken 1 üye de ret kararı verdi. Böylece çoğunluk kapatılsın demesine rağmen oluşan denge sonucunda AKP’nin lehine karar çıktı.

Peki bu denge devam edecek mi?

Yakın zamanda Yargıtay Başsavcısı bir kez daha AKP’nin kapatılması için dava açacak olursa bu kez sonuç farklı olabilir. Özellikle de iki yıl içinde. Çünkü Anayasa Mahkemesi heyeti önümüzdeki iki yıl içinde hiç değişmeyecek. İki yıl sonra ise 3 üyenin görev süresi dolacak ve yerlerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül atama yapacak. Gül’ün atadığı üyeler mahkeme içindeki dengeleri değiştirebilir.

3 ÜYE DE KARŞISINDA

Görev süresi dolacak iki üye yani Necmi Özler ve Şevket Apalak AKP’nin kapatılmasını istemişti. 2 yıl içinde emekli olacak diğer üye Sacit Adalı ise ‘Odaktır ama kapatılmasın para cezası verilsin’ görüşünü savunmuştu. Bu üyeler ikinci bir davada kapatılsın kararı verebilir.

İşte kritik kararı veren Yüksek Mahkeme’nin üyeleri ve oyları:

DAVA REDDEDİLSİN

Haşim Kılıç

Mahkemenin Başkanı olan Kılıç, 1990’da Özal tarafından atandı.

Kalan görev süresi 7 yıl.

Kılıç, Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin kapatılmasında karşı oy kullanmıştı. Türban ve AKP davasında da ret oyu kullandı.

AKP KAPATILSIN

Osman Alifeyyaz Paksüt

Üst düzey yöneticiler kontenjanından Sezer tarafından atandı. 11 yıl görev yapacak. Türbana yasak, AKP’ye kapatılsın oyu kullandı.

Fulya Kantarcıoğlu

Süleyman Demirel tarafından 1995'te Danıştay kontenjanın seçildi. Kalan görev süresi 5 yıl. Türbana yasak, AKP’ye kapatılsın oyu kullandı.

Abdullah Necmi Özler

Sezer tarafından Askeri Yargıtay üyeliğinden 2004'te üyeliğe atadı. Kalan görev süresi 2 yıl. Türbana yasak, AKP’ye kapatılsın oyu kullandı.

Şevket Apalak

Sezer tarafından Danıştay üyeleri arasından 2005'te atandı. Kalan görev süresi 2 yıl.

Türbana yasak, AKP’ye kapatılsın oyu kullandı.

Zehra Ayla Perktaş

Ahmet Necdet Sezer tarafından Danıştay'dan 2007 yılında bu göreve atandı. Kalan görev süresi 6 yıl. Türbana yasak, AKP’ye kapatılsın oyu kullandı.

Mehmet Erten

Ahmet Necdet Sezer tarafından Yargıtay'dan 2002'de üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 6 yıl.

Türbana yasak, AKP’ye kapatılsın oyu kullandı.

KAPATILMASIN HAZİNE

YARDIMI KESİLSİN

Sacit Adalı

Özal tarafından 'üst düzey yöneticiler ve avukatlar' kontenjanından 1993'te üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 2 yıl. Adalı, Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin kapatılmasında karşı oy kullanmıştı.

Ahmet Akyalçın

Sezer tarafından Yargıtay kontenjanından 2000'de üyeliğe seçildi. Kalan görev süresi 6 yıl. AKP için kapatılmasın ancak Hazine yardımı kesilsin görüşü bildirdi.

Serdar Özgüldür

Sezer, 2004'te Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanından üyeliğe atadı. Kalan görev süresi 12 yıl. AKP için kapatılmasın ancak Hazine yardımı kesilsin görüşü bildirdi.

Serruh Kaleli

Sezer tarafından avukatlar kontenjanından 2005'te atandı. Eski DSP'li. 11 yıl görev yapacak. AKP için kapatılmasın ancak Hazine yardımı kesilsin görüşü bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title