Haberler

"Hizmetli Satılmış" Kitap Kurdu Oldu

Ankara Ayten Şaban Diri Ortaokulunda öğrenci velilerince kurulan Okuma Kulübü, okulun temizlik görevlisi Satılmış Yüksel'in eviyle okul arasındaki dört saatlik uzun yolculuğu sırasında yüzlerce kitap okumasını sağladı Yabancı yazarların klasik eserlerinden, Türk yazarlara, edebi akımlara kadar kütüphanedeki.

SELMA KASAP -  Ankara Ayten Şaban Diri Ortaokulunda öğrenci velilerince kurulan Okuma Kulübü, okulun temizlik görevlisi 28 yaşındaki Satılmış Yüksel'in eviyle okul arasındaki dört saatlik uzun yolculuğu sırasında yüzlerce kitap okumasını sağladı. Yabancı yazarların klasik eserlerinden, Türk yazarlara, edebi akımlara kadar kütüphanedeki kitapları büyük bir istekle okuyan Yüksel, Okuma Kulübünün en renkli üyesi haline geldi.

Mili Kütüphanede kurulan Okuma Kulübünün bir benzeri Ayten Şaban Diri Ortaokulunda öğrenci velilerinin katımıyla geçen yıl aktif etkinliklerle kuruldu. Ayda bir kez bir araya gelen, okudukları kitabı derinlemesine tartışan kulüp üyeleri, üyesi oldukları "Read to Learn, Learn to Read" isimli Commenius projesiyle yakında okuma seferberliğini diğer Avrupa ülkeleri ve Başkent'in diğer okullarıyla da paylaşacak.

Okulun Müdür Yardımcısı Serap Kaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kurulan okuma kulüplerinde tüm velilerin aynı kitabı okuyup hazırladıkları sunumlarla tartıştıklarını anlattı. Velilerin sunumlarını hazırlarken kitabın yazıldığı dönemi, kitapta geçen ülkeleri, şehirleri, o dönemin tarihini, kültürünü ve ekonomisini araştırıp tartıştığını dile getiren Kaş, "Kulübümüzde aynı kitabı okuyor ve paylaşıyoruz. Fikirlerimiz bazen buluşuyor bazen çatışıyor. Ancak kitabı tek bir bakış açısından kurtarıp derinlemesine görme, anlama şansımız doğuyor" diye konuştu. Kaş, okudukları kitapla ilgili bilgileri okulun aylık dergisinde de yayımlayarak öğrencilere tanıttıklarını anlattı.

Anne babaların çocuklarına çoğu zaman doğruyu öğütlediğini, ancak doğruyu yapmaktan da kimi zaman uzaklaşabildiğini vurgulayan Kaş,  "Biz kulüpte kitap okuyarak aslında en önemli iş olarak çocuklarımıza öğrencilerimize canlı model oluyoruz. Umarım kulübümüzün çalışmaları diğer okullara, diğer kurum ve kuruluşlara örnek olur" dedi.

Kaş, Comenius programı çerçevesinde, "learn to read, read to learn" projesi kapsamında okullarında çeşitli okuma etkinlikleri düzenlediklerini ifade etti.

Beşinci sınıf öğrencilerinden başlamak üzere belirlenen bir kitabın öğrenciler arasında tartışmaya açılıp derinlemesine ele alınacağını belirten Kaş, daha sonra öğrencilerin belirlenen diğer okul öğrencileriyle birlikte ve proje ortağı altı Avrupa ülkesiyle eş zamanlı olarak tartışacağını söyledi.

Proje kapsamında öğrencilere okuma alışkanlıklarının saptanmasıyla ilgili anket uygulayacaklarını, kitap hediye edeceklerini, velilerin çocuklarına kitap okuyacağını ve yıl sonunda bir kitabın sahneye konacağını dile getiren Kaş, "Okuma etkinliklerimizin sadece diğer okullara değil, diğer kamu ve özel kuruluşlara da yayılmasını istiyoruz" diye konuştu.

-Kitap kurdu temizlik görevlisi-

Okuma Kulübünün üyesi okulun temizlik görevlisi Satılmış Yüksel de okuma kulübünün en renkli simalarından. Öğrenci velilerinin arasında dikkatleri üzerine çeken 28 yaşındaki lise mezunu, evli ve iki çocuk babası Satılmış Yüksel, AA muhabirine kitap okumaya nasıl başladığını ve neler okuduğunu anlattı.

Okul kütüphanesinde temizlik yaparken kitapların ilgisini çektiğini ve böylece okumaya başladığını anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

"Keçiören'de oturuyorum. Beysukent'teki okulla ev arası iki saat sürüyor. Bu yol süresince kitap rahat okunuyor, bir de trafik varsa daha da iyi. Böyle başladım okumaya. Sonra Okuma Kulübüne üye oldum. Kulüpten sonra daha dikkatli ve seçerek kitap okumaya başladım. Şimdi yabancı yazarların klasik eserlerinden, Türk yazarlara, popüler kitaplardan akımlara kadar tüm kitapları büyük istekle okuyorum. Bazen Okuma Kulübündeki velilere de fikir verdiğim oluyor."

Yüksel, bazen kitap okurken en heyecanlı yerinde durağa gelmenin üzüntüsünü yaşadığını anlattı.

En sevdiği kitaplardan biri olan Turgut Özakman'ın Şu Çılgın Türkler Kitabı'nı birkaç gün içinde okuduğunu söyleyen Yüksel, bir kitabı bitirir bitirmez hemen yeni kitaba başladığını söyledi.

Okuma Kulübünün okuma sevgisine katkı verdiğini kaydeden Yüksel, "Çocukluğumda okumak bana sıkıcı geliyordu. Sonra olayları anlayıp kahramanlarla kendimi özdeşleştirmeye başladığımda keyif haline geldi" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title