Haberler

Erzincan'da Göyne Barajı yüzde 100 doluluğa ulaştı

Güncelleme:

Erzincan'da tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Göyne Barajı, ilkbahar yağışlarıyla yüzde 100 doluluğa ulaştı. Baraj suyu, çiftçilerin tarlalarına hayat veriyor.

Erzincan'da tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Çatalarmut köyündeki Göyne Barajı, ilkbahar yağışlarıyla yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Bölgede tarımsal arazilerin sulanması için kullanılan ve bu yıl yağışlarla tam doluluğa ulaşan Göyne Barajı'nda, su tahliyesine başlandı.

Kanallar aracılığıyla kentteki tarım alanlarına ulaşan baraj suyu, çiftçilerce kullanılan dalgıç motor aracılığıyla tarlalara hayat veriyor.

Bölgede yaklaşık 45 bin dönüm tarımsal arazinin sulama ihtiyacını karşılayan barajdaki doluluk, çiftçileri de mutlu etti.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden Doç. Dr. Fatih Orhan, AA muhabirine, bölgenin verimli toprakları sayesinde tarımsal potansiyelin yüksek olduğunu söyledi.

Tarımsal faaliyetler için su kaynaklarının önemli olduğuna işaret eden Orhan, Erzincan'ın Türkiye'nin az yağış alan bölgelerinden olduğunu kaydetti.

Kentin yıllık yaklaşık 370 milimetre yağış aldığını dile getiren Orhan, şöyle konuştu:

"Bu da tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi için yeterli bir yağış miktarı değil. Hatta son 5 yıla baktığımızda bu yağış değerlerinin daha da düştüğünü görüyoruz. Erzincan'ın etrafının dağlarla çevrili olması, bu dağlardan kaynağını alan akarsu ve ovanın su potansiyelini de artırıyor. Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle yağış değerlerinde bir azalma olduğunu görebiliyoruz ancak son yılın verisine baktığımızda nisan ayının ortasından bu tarafa bölgede bulunan Göyne Barajı'nın yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını görüyoruz. Barajdaki bu doluluk oranı yaklaşık haziran ayının sonuna temmuz ayının başına kadar devam ediyor. Sonrasında bu doluluk oranını gitgide azalıyor."

Doç. Dr. Orhan, küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda yağış azlığının görülebileceğine işaret ederek, "Çiftçilerimizin geleneksel olarak salma sulama ya da diğer adıyla vahşi sulama yöntemlerini bırakarak modern sulama yöntemleri olan damlama ve yağmurlama sistemlerine geçmeleri gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Erzincan Ekonomi Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

İndirim sinyali mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz sözleri kafa karıştırdı

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP iade-i ziyareti hazmedemedi, kibarlıktan anlamadılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title