Haberler

Dünyada 3 Dakikada Bir Kadın Meme Kanserine Yakalanıyor

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un Eşi Hülya Aksoy'un Koordinatörlüğü'nü Yaptığı Kadın Sağlığı ve Eğitim Projesi Başladı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un Koordinatörlüğü'nü yaptığı Kadın Sağlığı ve Eğitim Projesi başladı. Aksoy, projenin amacının kadınlara kendi kendine meme muayenesini öğretip, meme kanserinde erken teşhisi sağlamak olduğunu belirtti. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Emine Akyazıcı, "Dünyada her 3 dakikada bir kadın meme kanserine yakalanıyor. Her 11 dakikada bir kadın da meme kanserinden hayatını kaybediyor" dedi.

Kadın Sağlığı ve Eğitim Projesi, Canik Kültür Merkezi'nde bugün yapılan ilk toplantıyla başladı. Yaklaşık 800 kişinin katıldığı toplantıda konuşma yapan Hülya Aksoy, kadınlara kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğretmek ve kanser hakkında bilinçlendirmek için çalıştıklarını söyledi. Aksoy, meme kanserinin kadınları ilgilendiren kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Aksoy, "Aylık rutin olarak kendi kendine muayene yapmak gerekiyor. Asıl amaç meme kanserinin erken teşhis edilmesini sağlamak. Türk kadını fedekardır. Kendimizi her zaman ihmal ederiz. Ben bunu kendi ailemde de etrafımda da görüyorum. Bizler her zaman için eşimizi, çocuğumuzu ve ailemizi ön planda tuttuk ve tutuyoruz. Bu çok güzel bir özellik ama kendi sağlığımıza da dikkat etmediğimiz sürece onlara da faydalı olamayacağız. Siz kendinizi önemseyeceksiniz ki ailenize faydalı olabilesiniz. Lütfen kendinizi ihmal etmeyin" diye konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan KETEM Sorumlu Hekimi Emine Akyazıcı, dünyada her yıl 1 milyon kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyledi. Akyazıcı, "Dünyada her 3 dakikada bir kadın meme kanserine yakalanıyor. Her 11 dakikada bir kadın da meme kanserinden hayatını kaybediyor. Her 100 kadına karşılık bir erkekte de meme kanseri görülüyor. Yaşla birlikte meme kanserine yakalanma sıklığı artıyor. Her kadın ömür boyunca 8'de 1 oranında meme kanserine yakalanma riskine sahip. 50 yaşından sonra da meme kanserine yakalanma sıklığı artıyor" dedi.Sunumun ardından kadınlara kendi kendine meme muayenesi uygulamalı olarak gösterildi. Proje kapsamında 3 yıl içerisinde 15- 59 yaş arasındaki 355 bin kadına kanser konusunda eğitim verilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title